GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Održan je WACSov svjetski kuharski kongres

U Južnokorejskom gradu Daejeonu, u razdoblju od 1.-5. svibnja održan je 35. Svjetski kongres kuhara WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza) čiji je Hrvatski kuharski savez punopravni član. Na kongresu je hrvatske kuhare predstavljala delegacija u slijedećem sastavu: predsjednik Damir Crleni, dopredsjednici Branko Čukelj i Zoran Stanisavljević te Zorica Bocić, MICE koordinator tvrtke Istraturist d.d. Uz naše predstavnike, na kongresu je sudjelovalo najveći broj  kuhara, predsjednika i članova rukovodstava nacionalnih kuharskih saveza iz cijelog svijeta do sad. Dokaz tome je i milenijska fotografija i rušenje rekorda za najbrojniji skup kuhara u uniformama. Rušenju rekorda prisustvovali su i prva dama Južne Koreje koja je i otvorila kongres te gradonačelnik Daejeona.

Na radnom djelu petodnevne konferencije raspravljalo se o brojnim temama vezanim uz struku na lokalnom, ali i na globalnom nivou. Jedna od istaknutijih tema ovog kongresa je bila „Kako prehraniti svijet u budućnosti“. U otvorenoj diskusiji sudjelovali su gotovo svi kuhari koji su prisustvovali na kongresu. Na otvorenju diskusije, predsjednik WACS-a Gissur Gudmundsson istaknu je da ovim putem nećemo odmah doći do rješenja ali ujedinjenjem i zajedništvom u programima i projektima koji će iz toga izroditi možemo napraviti razliku. Na kraju su svi prisutni potpisali deklaraciju „Nahranimo svijet“ koja se može u cijelosti preuzeti na službenim stranicama WACS-a. Uz tu su temu predstavljeni i rezultati humanitarne akcije „Kuhari bez granica“ koja je bila održana ove godine u Johanesburgu.

Uz izvještaje predsjednika WACS-a, kontinentalnih direktora i radnih tijela WACS-a vezane na održane aktivnosti u proteklom mandatu, razgovaralo se o novim pravilima WACS-a te glasovalo za nove članove Izvršnog odbora i novoj destinaciji za Svjetski kuharski kongres 2016. godine. U konkurenciji su bili Grčka, Turska i Južnoafrička Repoblika, a nakon predstavljanja kandidatura i glasovnja, odlučeno je da će se kongres održati u Grčkoj. Glasalo se i za lokaciju europskog kongresa, te je domaći 2013. godine Venecija, Italija. Isto tako, predstavljeni su detalji za Svjetski kongres u Norveškom Stavangeru koji će se održati od 02.do 06. lipnja slijedeće godine. Kako se bliži najveće i najprestižnije kuharsko natjecanje, predstavljeni su i svi detalji i novosti vezani na Kulinarsku Olimpijadu koja će se održati od 05. do 10. listopada ove godine.

Radni dio konferencije pratit će i turističko-gastronomski pa se uz kongres održava lokalni gastrosajam na kojem će se održati i završnice nekoliko najprestižnijih svjetskih kuharskih natjecanja poput Global Chef’s Challenge-a i najpoznatijeg natjecanja za kuhare do 23 godine – Hans Bueschkens Junior Challenge. Na oba natjecanja, Hrvatska je imala predstavnike u polufinalima koja su se održala početkom godine u Ljubljani, no samo jedan predstavnik sa svakog kontinenta ima čast sudjelovati u završnici, a hrvatski predstavnici, iako sa vrlo kvalitetno predstavljenim radovima na zadanu temu, nisu uspjeli biti najbolji.
U Global Chef’s Challengeu sudjelovali su predstavnici Kanade, hong Konga, Novog Zelanda, Nizozemske, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Norveške. Titulu najboljeg ponijeli su norvežani odnosno Geir Magnus Svae sa svojim pomoćnikom Cristerom Rodsethom. Najboljim mladim kuharom svijeta proglašen je Daniel Gorman iz SAD-a, a u tom su natjecanju sudjelovale još i Australija, Luksemburg, Italija, Švedska, Hong Kong i Ujednjeni Arapski Emirati.
Uz natjecateljski dio, sudionici kongresa imali su priliku upoznat se sa korejskom kuhinjom te sudjelovati na radionicama gdje su bili predstavljeni najnoviji svjetski trendovi u kulinarstvu, moderna kuhinja, kuhanje u jednom loncu, poslovanje u kulinarstvu i sl. Prije početka kongresa, južnokorejski domaćini obećali su predstaviti svoju zemlju kao turističku destinaciju, ali i kao zemlju s izuzetno bogatom, a svijetu nedovoljno poznatom, gastronomskom baštinom, a obećanje su i ispunili, stoga vam donosimo dašak atmosfere u foto galeriji.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO