GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Održan međunarodni kongres u Umagu

International Art of Gastronomy in Istria, naziv je međunarodnog kongresa gastronomije koji se po prvi puta održao od 01.-04. ožujka u hotelu Melià Coral u Umagu. Organizatori kongresa bili su Udruga kuhara Istarske županije te tvrtka Robinson d.o.o., a podržale su ga i brojne institucije.

Tema kongresa bila je autohtona kuhinja i gastronomska baština. Glavi dio kongresa bile su brojne prezentacije na kojima su kuhari iz desetak europskih zemalja predstavljali svoju autohtonu kuhinju i na nju vezane projekte. Poseban gost kongresa bio je g.Gissur Gudmundsson predsjednik WACS-a (Svjetska federacija kuhara) koji je u svojoj prezentaciji predstavio svjetsko udruženje kuhara te pozvao na učinkovitije korištenje namirnicama u kuhinjama hotela i restorana diljem svijeta. Kao predavač kongres je podržao predsjednik hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je održao predavanje o hrvatskoj autohtonoj kuhinji.
Osim radionica za sudionike kongresa organizirane su i prezentacije s degustacijom u kojima su svi uživali. Posebno vrijedi istaknuti prezentaciju u kojoj je kulinarski stručnjak iz Francuske koristeći sireve iz asortimana tvrtke Dukat pripremio brojna kreativna i ukusna jela. Također održana je prezentacija i degustacija vina tvrtke Agrokor.

Osim radnog dijela kongresa posebna događanja bile su i dvije večeri, od koji su se u prvoj pripremala jela Hrvatskog zagorja, a druga je bila rezervirana za Istarsku kuhinju. Na završnoj večeri kongresa predsjednik HKS-a Damir Crleni uručio je zahvalu g.Gissuru Gudmundssonu za predani rad na razvoju WACS-a te za podršku aktivnostima saveza u protekle četiri godine. Posjetiteljima iz inozemstva posebno zanimljiv bilo je i turistički obilazak istre na kojem su imali priliku upoznati se sa „lovom“ na tartufe te razgledati Motovun i Poreč. Nakon tri dana ugodnog druženja sudionici su se uputili svojim kućama uz želju da ovaj susret postane tradicionalan, što je i najavio jedan od glavnih organizatora g. Zoran Stanisavljević.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

Autor: DAMNJAN DRAGANIĆ