GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Održan proljetni ciklus Hrvatske kulinarske akademije

Hrvatska kulinarska akademija privela je kraju ovogodišnji proljetni ciklus kulinarskih radionica kojima educira kuhare i slastičare te ih priprema za nadolazeću turističku sezonu.

Ovog je proljeća u privremenom kabinetu Akademije u sklopu hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, uspješno održano 9, što dvodnevnih, a što trodnevnih radionica na kojima je sudjelovalo preko 70 kuhara iz svih krajeva Hrvatske te jedna „gostujuća“ radionica u hotelu Park u Našicama.

Kulinarstvo je nezaobilazan dio identiteta zemlje, kulture življenja stanovništva. Po nekima to je i najbolja turistička pozivnica koja posebno dolazi do izražaja u današnjim uvjetima globalizacije svijeta i naših integriranja u europske asocijacije. Kulinarstvo je pri tom nezaobilazan sastojak zadaća usmjerenih ka očuvanju tradicionalnih nacionalnih vrijednosti. U tim okolnostima bogatstvo kulinarskog nasljeđa i kuhinja (autohtona i tradicijska) te  činjenica da uživanje u hrani spada među najvažnije motive turističkih putovanja i jedan je od najosobitijih doživljaja, hrvatsku nacionalnu kuhinju pozicioniraju kao mogući biser hrvatske turističke ponude. Tradicionalna hrvatska jela servirana na najnovije načine i u skladu sa svjetskim trendovima nezaboravno su iskustvo za „modernog“ gosta. Prepoznajući te činjenice, Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela nastavila je suradnju s Hrvatskim kuharskim savezom te osigurala kulinarske radionice za svoje članice kako bi i oni uvrstili dio te nacionalne kuhinje i domaćih proizvoda u svoje menije te tako ugostiteljskom ponudom povisili standarde te ostali konkurentni i u skladu s trendovima. Za kuhare, zaposlenike članica spomenute udruge, Hrvatska kulinarska Akademija organizirala je šest dvodnevnih, specijaliziranih kulinarske radionica.

Nakon donesenog pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda – hrvatske autohtone kuhinje kojim se propisuje posebni standard koji se može utvrditi za ugostiteljske objekte, Hrvatska kulinarska akademija ima želju uvrstiti posebne kulinarske radionice u jesenski ciklus programa Akademije za 2011. godinu, posvećene edukaciji kuhara i slastičara u pravilnu pripremu hrvatske autohtone kuhinje, a po veoma pristupačnim cijenama. Time će nastaviti zadaću Saveza za očuvanjem bogate kulinarske baštine, njenoj suvremenoj obradi i prezentaciji te na tim osnovama i izgradnji prepoznatljivosti hrvatske kulinarske ponude koja treba postati jedan od bitnih čimbenika unapređenja sadržajnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma.

Uz radionice hrvatske kulinarske baštine za jesenski ciklus 2011. godine, ali i proljetni 2012. godine, Akademija će osvježit svoj program novim radionicama s inozemnim predavačima te zaintrigirati sve ljubitelje moderne kuhinje te kuhare i slastičare željne novih znanja i načina pripreme jela. S obzirom da se Akademija zbog rekonstrukcije hotela Coning u Trakošćanu neće moći vratiti u svoj matični kabinet, planirani jesenski ciklus radionica i nadalje će se odvijati u privremenom kabinetu u hotelu Minervi u Varaždinskim Toplicama. No već s početkom 2012. godine, kada je planirano otvorenje hotela Coning, nadamo se da će radionice preseliti u Trakošćan.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

hladno predjelo 1

Autor: Slađana Herman


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

zlatni grozd - 123

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO