GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Pripreme za Međunarodni dan kuhara – 20. listopad

Svi kuhari i slastičari unutar obitelji WACS-a 20. listopada obilježavaju Međunarodni dan kuhara. Važan je to datum i prilika da pomognemo mladim kuharima u njihovom razvoju te da upaznamo najmlađe sa našom profesijom, a ujedno da na svoj dan istaknemo koliko važnu ulogu u društvu i odgovornost za hranu imaju kuhari i slastičari. Na taj dan možemo odati počast našoj profesiji.

Ove godine WACS nas poziva da zajedno proslavimo Međunarodni dan kuhara pod sloganom „Zdrava djeca – zdrava budućnost“. Namjera je da se u projekt uključe vrtići i škole iz Vaše lokalne zajednice te da se zabavite s djecom uz učenje o zdravoj prehrani.
Ideja je potaknuti djecu da sami izaberu hranu te postanu „kuhari“ na jedan dan. Navedeno bi se ostvarilo vođenjem radionica od strane profesionalnih kuhara koje će biti prije svega zabavne, interaktivne i vrijedne sjećanja, a radit će se „7 boja zdrave hrane“.
Radionice bi se održavale u školskim kuhinjama ili razredima ukoliko škole/vrtići nemaju kuhinje. Susret bi započeo predstavljanjem kuhara i/ili slastičara, odnosno jednog njegovog radnog dana djeci. Poželjno je i da svako dijete dobije kuharsku kapu (koju mogu izraditi i sami) koju može ukrasiti ili napisati kuhar i svoje ime (npr. Kuhar Ivan). Kuhari bi naučili djecu o 7 boja zdrave hrane na zabavan način, odnosno izradom postera koji prikazuje različite grupe boja. Nakon toga kuhari će donijeti namirnice iz 7 grupa i s djecom razvrstati u pripadajuću. Nakon što će namirnice biti razvrstana djeca će izabrati po jedan sastojak iz svake skupine. Kuhari će tada s djecom izmisliti i kreirati jednostavna jela iz namirnica koja su odabrali.

Sve aktivnosti povodom „Međunarodnog dana kuhara“ šaljite nam u ured Hrvatskog kuharskog saveza za objavu na našoj web stranici www.kuhar.hr, a mi ćemo prenijeti vijest WACS-u koji će najzanimljivija obilježavanja objaviti na www.worldchefs.org. Fotografije možete i sami objavljivati putem društvenih mreža koristećii hashtag kampanje: #Healthykids #Worldchefshealthykids
Detaljnije informacije nalaze se u prezentaciji na engleskom jeziku koju možete preuzeti ovdje

Pozivamo Vas da se aktivirate, stupite u kontakt sa predsjednikom Vaše Udruge te školama i vrtićima u Vašoj lokalnioj zajednici i iskoristite ovu priliku na predloženi način. Odvojite malo svog vremena za budućnost i promociju profesije, educirajte sebe, svoje osoblje, učenike, tvrtke jer sa znanjem možemo odgovornije kreirati pravilnu edukaciju za mlade kuhare i slastičare.

Svim kuharima lijepe naše Hrvatske i dragim nam kolegama u cijelom Svijetu želim sve najbolje povodom „Međunarodnog dana kuhara“.

Predsjednik HKS-a,
Damir Crleni


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B03 - Snježana Blažičko - 05

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO