GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Pripreme za ovogodišnji Zlatni orah su u punom jeku

U organizaciji Udruge kuhara Grada Orahovice, u subotu, 06. travnja održat će se slastičarsko natjecanje Zlatni orah. Novina natjecanja je da će se ova manifestacija po prvi puta održati u Slatini. Svečana torta je tema natjecanja a zadana namirnica je orah, autohtona namirnica ovoga kraja, što govori o želji organizatora da kroz ovu manifestaciju promoviraju gastronomiju i namirnicu svog kraja.

Iako prijave stižu iz svih krajeva Hrvatske te nekoliko susjednih zemalja, želja organizatora je ugostiti što više slastičara i škola te Vas ovim putem pozivaju na prijavu.

Propozicije natjecanja donosimo u nastavku te na slijedećim poveznicama:

Propozicije natjecanja za profesionalce preuzmite ovdje
Prijavnicu za profesionalce preuzmite ovdje

Propozicije natjecanja za učenike i škole preuzmite ovdje
Prijavnicu za učenike i škole preuzmite ovdje

 

Poziv i propozicije za sudjelovanje na natjecanju
”4.ZLATNI ORAH” – 2019.

za profesionalce

DATUM ODRŽAVANJA: 06. travnja 2019.
MJESTO ODRŽAVANJA: SLATINA
POČETAK NATJECANJA: 10:00 h
ZADANA TEMA: Orah
KOTIZACIJA: NEMA

Propozicije:

-Zadana namirnica je ORAH koji mora biti sastavni dio torte (može, a ne mora biti dio
vanjske dekoracije torte)
-Zadana tema: svečana torta (obvezno voditi računa o temi)
- natjecanje je pojedinačno (jedan natjecatelj-jedna torta)
- torte donijeti sa sobom gotove na natjecanje
- nema ograničenja u količini i veličini ali veličina ne ulazi u ocjenu (preporuka je zbog
ekonomičnosti i transporta raditi normalne torte promjera od 30-40 cm)
- ako se slaže torta s više katova, svi katovi moraju biti identični
- torta treba biti zarezana da se vidi presjek, a 2 porcije prezentiraju se na tanjurima za prosudbeno povjerenstvo (tanjure donijeti sa sobom)
- potrebno je voditi računa o vizualnom presjeku torte, težini i zahtjevnosti izrade cijele torte
(koristiti više različitih vrsta smjesa ili tijesta , različitih nadjeva itd.)
-Veći broj bodova nosi što više ručnog rada na dekoriranju (šećer, čokolada)
- torte moraju izgledati prirodno i ukusno
- zabranjeno je stavljanje ne jestivih predmeta i ukrasa na tortu kao i korištenje umjetnih
aroma
- obavezno ponijeti i printanu recepturu i kratki opis izrade torte (opisano i izloženo se moraju slagati)
- obavezno ponijeti sanitarnu iskaznicu i radnu uniformu za rad i svečano predstavljanje

OCJENJUJU SE:

Tehnika pripreme

- složenost pripreme – različiti biskviti, tijesta i nadjevi
- sklad okusa – okus i tekstura torte
- kreativnost -posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka
- pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da nešto nije
prepečeno ili prijesno kao i prekuhano ili nekuhano dovoljno
- usklađenost recepture s gotovom tortom
Vanjski izgled

- sklad boja – boje moraju biti u skladu, i torta mora biti privlačna oku
- kompozicija –mora biti pravilno i lijepo prezentirano
- kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije

NAGRADE:

1.nagrada 1.500,00 kn, veliki ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora
2. nagrada: 1.000,00 kn, mali ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora
3. nagrada: 700,00 kn, mali ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora
4-15 mjesta: zahvalnice, poklon paketi sponzora i organizatora

Za natjecatelje iz daljih mjesta osigurani su smještaj i hrana, uz prethodnu najavu. Radni sastanak s natjecateljima bit će održan prije natjecanja. Torte moraju biti spremne za ocjenjivanje do 15:30h.
U 20:00 sati je svečana VIP večera uz dodjelu nagrada sudionicima. Obvezno ponijeti sanitarne iskaznice

Maksimalan broj sudionika je 15, a ispunjene prijavnice treba poslati na
E-mail tajnika Vladimir Grgurić: vladimir.grguric@vt.t-com.hr;
najkasnije do 25. ožujka 2019.

Kontakt osobaza dodatne informacije: Dražen Šafar, predsjenik Udruge, 098/782-263

 

Poziv i propozicije za sudjelovanje na natjecanju
”4.ZLATNI ORAH” – 2019.

Kategorija: strukovne škole

DATUM ODRŽAVANJA: 06. travnja 2019.
MJESTO ODRŽAVANJA: SLATINA
POČETAK NATJECANJA: 15:00 h
ZADANA NAMIRNICA: Orah
ZADANA TEMA: Restoranski desert
KOTIZACIJA: Nema

Propozicije:
RESTORANSKI DESERT je desert koji se poslužuje na tanjuru za jednu osobu i sastoji se od 4 osnovne komponente: glavne slastice – uglavnom od biskvitnih smjesa i krema, od umaka, hrskavog dijela i dekoracije koji zajedno trebaju biti teški od 150 g do 180 g.
-Obavezna namirnica je ORAH koji mora biti sastavni dio glavne slastice, ostali dijelovi deserta mogu sadržavati orah i ne moraju
- Tema je minimalno 25 kolača od oraha od kojih će se složiti 2 tanjura kao restoranski desert za ocjenjivanje kako je gore opisano, a ostali komadi se slažu na pladnjeve, ogledala, stakla po izboru kako bi ih natjecatelji za vrijeme svečane večere mogli poslužiti gostima
-kolači mogu biti tradicionalni ili moderni ali s naglaskom na modernu prezentaciju na tanjuru
-natjecatelji pripremaju 2 tanjura za ocjenjivanje ostalu količinu kolača pripremaju za večeru
- donijeti gotove kolače koji se mogu rezati i slagati prije natjecanja
-donijeti vlastite tanjure za posluživanje deserta kao i stakla, pladnjeve ili ogledala za ostale kolače
-donijeti potrebne namirnice za slaganje restoranskog deserta (dekoracija, umak, hrskavi dio)
- natjecanje je pojedinačno (jedan natjecatelj-jedan kolač) + mentor
–kolači moraju izgledati prirodno i ukusno i moraju biti besprijekorno zdravi
-zabrajeno je stavljanje nejestivih elemenata na kolač ili tanjur kao i korištenje umjetnih aroma
- obavezno ponijeti sanitarnu iskaznicu i printanu recepturu uz kratki opis izrade (opisano i izloženo se moraju slagati) i radnu uniformu

OCJENJUJU SE:

Tehnologija izrade

- složenost izrade – različiti biskviti, tijesta i nadjevi
- sklad okusa – okus i tekstura deserta
- kreativnost -posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka
- pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da nešto nije
prepečeno ili prijesno kao i prekuhano ili nekuhano dovoljno
- usklađenost recepture s gotovim desertom
-zastupljenost svih komponenti restoranskog deserta (glavna slastica, dekoracija, umak, hrskavi dio)
- količina i težina na tanjuru
Vizualni aspekt
- prezentacija na tanjuru
- sklad boja – boje moraju biti u skladu
- kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije
Higijena

- osobna higijena (uniforma, ruke)
-čistoća tanjura

NAGRADE:

Poklon paketi sponzora i organizatora, diplome i zahvalnice
Deserti moraju biti spremni za ocjenjivanje do 15:00h. U 20:00 sati je svečana VIP večera uz dodjelu nagrada sudionicima. Obvezno ponijeti sanitarne iskaznice
Organizator sudionicima osigurava hranu i piće u tijeku natjecanja te na VIP večeri, a gostima iz udaljenih mjesta i gradova osiguran je i smještaj.

Ispunjene prijavnice treba poslati na E-mail tajnika udruge:

vladimir.grguric@vt.t-com.hr

najkasnije do 01. travnja zbog organizacijskih poslova

Točan program i plan događanja prijavljeni će sudionici, dobiti 10 dana
prije natjecanja na mail adresu navedenu u prijavnici

Kontakt osoba: Dražen Šafar
098/782-263

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO