GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Silvija Nekić i učenica Ivana Štraub napravile najbolje torte u Orahovici

U sjajnom ambijentu, prepunog hotela ”Dukat” u Orahovici, održano je 3. Međunarodno natjecanje slastičara – ”Zlatni Orah”:

21 torta, jedna bolja od druge, vrhunski majstori slastica iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, sjajan ambijent hotela ”Dukat” u Orahovici, krema hrvatskog i bosansko-hercegovačkog slastičarstva u ocjenjivačkom vrhunska organizacija i priprema te gastro delicije vrhunskih restorana iz cijele Slavonije. Sve to bilo je dio gastronomske manifestacije ”3. Zlatni orah” – međunarodnog natjecanja slastičara u organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice. Suorganizator je bila Turistička zajednica grada Orahovice, a pokrovitelji Grad Orahovice i Virovitičko-podravska županija, dok je stručni pokrovitelj bio Hrvatski kuharski savez, a zlatni pokrovitelj tvrtka Podravka iz Koprivnice. Natjecanje je bilo podijlejeno u dvije kategorije, profesionalci i učenici-slastičari strukovnih škola:

-Tema natjecanja bila je orah kao autohtona namirnica ovoga kraja te simbol grada Orahovice što govori da nam je kroz ovu manifestaciju bila želja promovirati gastronomiju ovoga kraja, a isto tako i turizam Orahovice, Slavonije i Virovitičko-podravske županije. 3. Zlatni orah je donio ukupno 21 natjecatelja, 21 torta bila je prezentirana stručnom ocjenjivačkom sudu, po riječima ljudi koji se bave ovim poslom pri Hrvatskom kuharskom savezu, nigdje do sada nije bilo ovako puno torti na jednom mjestu. Ponosni smo na to, ponosni smo i sretni što smo uspjeli ovu manifestaciji podignuti na vrhunsku razinu i moram se od srca zahvaliti svim sudionicima, mentorima učenika, našim sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, članovima naše Udruge koji su dali maksimalan trud u organizaciji, svima koji su na bilo koji način pomogli jer danas možemo reći da orahovica ima nešto posebno i jedinstveno u Hrvatskoj.– rekao je predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su članovi HKS-a, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin iz Umaga i Nikolina Lončar te član Udruženja kuhara BIH Albin Herljević i prema njihovim riječima imali su iznimno težak posao:
-Konkurencija je bila jako velika i kvalitetna u obje kategorije. Posebno moram pohvaliti mentore učenika koji su sjajno pripremili dvoje učenike jer su njihove torte bile jako blizu kvaliteti profesionalaca. A što se tiče profesionalaca bilo je tu iznimne kreacije i mašte, a ono što je najvažnije uz orah koji je bio obvezan, svi su koristili prepoznatljive namirnice za Lijepu Našu. Iznimne pohvale moram dati i organizatoru, jer ovo je bilo nešto predivno, nešto što pripada samom vrhu hrvatskog slastičarstva.–rekla je predsjednica Lukin. Stručno povjerenstvo najviše bodova u konkurenciji profesionalaca dalo je Silviji Nekić iz Brezika Našičkog, vlasnica obrta Cukerija za tortu o obliku kotlića i slavonskog čobanca:
-Zlatni orah u Orahovici je mi je evo prvo natjecanje uopće u životu i mogu reći da je iskustvo predivno, puno sjajnih slastičara, dobri ljudi i korisnih savjeta. Odlučila sam se za tortu ”Slavonski čobanac” zbog slavonske tradicije, a unutrašnjost torte je, naravno, obvezno traženi orah uz nekoliko kremu pomiješanih s kremom od oraha. Mislim da je uz okus ipak bila presudna ta vanjština, odnosno izgled torte, i moram priznati da sam presretna što je upravo struka rekla svoje i dala mi jedan vjetar u leđa za daljnje bavljenje ovim poslom. – rekla je Slivija Nekić. Kod učenika najbolja je bila Ivana Štraub učenica prvog razreda Srednje strukovne škole Isidora Kršnjavog iz Našica:
-Moja torta se zvala Čarolija okusa. Uz orah stavila sam bijelu i crnu čokoladu, ali cilj je bio da okus oraha bude prepoznatljiv i zato su i biskviti krema bili upravo od njega. Ovo je za mene izazov, pokazatelj da se mogu okušati i na ovako velikim natjecanjima, a budući da sam po prvi puta ovdje presretan sam i zahvaljujem se svojoj mentorici Ani Mirković bez koje ovo ne bi bilo moguće. – rekla je Ivana. Njuena mentorica Ana Mirković pohvalila je rad svoje učenice:
-Prije svega moram reći da 13 godina radim u ovoj školi i da je ovo po prvi puta da u našu školu nosimo naslov pobjednika u slastičarstvo i ovo je za nas uistinu ogroman uspjeh. Tortu je rađena dva dana i Ivana je uistinu dala cijelu sebe u ovaj projekt i svi smo presretni i naravno, čestitke organizatorima na sjajnoj organizaciji. – zaključila je Mirković. Na završnoj svečanosti nagrade najboljima uručili su predsjednik Udurge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar, orahovački gradonačelnik Josip Nemec, predsjednik Udruženja kuhara BIH Sead Čatić te poznati kuhar iz Podravke i član HKS-a Dražen Đurišević koji su i pozdravili nazočne te čestitali svim sudionicima i organizatorima na ovom iznimnom gastronomskom događaju.
U sklopu manifestacija održana je i radionica na temu izrade figura od šećerne mase koju je održala stručna predavačica, prezentatorica tvrtke Cake Decoration iz Zagreba, Lada Osredečki.

Autor teksta: Vladimir Grgurić

Rezultati:

3. Zlatni orah – Profesionalci, 31.03.2017. Orahovica

Plasman

Natjecatelj

Šifra

Bodovi

1

Silvija Nekić Cukerija, obrt za izradu slastica, Brezik Našički

2

69,33

2

Lucija Senković OPG Senković, Viljevo

5

68,67

3

Dajana Trcović Slatka kuća, Osijek

1

67,67

4

Štefica Gulija Slastice “Tri užitka”, Lug Orehovečki

4

66,67

5

Angela Štifić Sesvetski Kraljevec

9

64,00

6

Jelena Pavlić Bjelovar

8

62,00

7

Alida Vadanjel Antica, Obrt za proizvodnju kolača i torti, Pazin

11

61,00

8

Jasna Zvonar Slatki san, Obrt za prosizvodnju slastica, Pitomača

12

60,00

9

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

13

59,67

10

Martina Alilović Srednja strukovna škola Vinkovci

7

56,33

11

Rada Ledić Krčma Zlatni lug, Požega

10

54,67

12

Amira Jusufović O.D. AM Catering, Sarajevo

3

52,67

13

Alenka Butorac Šapica d.o.o., Slatina

6

Izvan konkurencije

3. Zlatni orah – Učenici, 31.03.2017. Orahovica

Plasman

Natjecatelj

Šifra

Bodovi

1

Ivana Štraub Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Našice

3

69,00

2

Veronika Murat Srednja strukovna škola Vinkovci

1

65,00

3

Ajdin Šuman JU Srednja stručna škola Džemal Bijedić, Goražde

7

63,67

4

Marijana Kolik Srednja strukovna škola Vinkovci

4

62,33

5

Tena Marjančević SŠ Stjepan Ivšić, Orahovica

6

61,00

6

Katarina Miočević Ugostiteljsko turistička škola Osijek

8

59,67

7

Žaklina Barčan S.Š. Stjepana Sulimanca, Pitomača

2

57,67

8

Izabela Klopotan Industrijsko-obrtnička škola Slatina

5

55,67

 

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI