GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Šime Vučetić je novi Državni kuharski prvak

Državni prvak u kuharstvu je Šime Vučetić, kuhar porijeklom sa otoka Vira koji trenutno radi u Luksemburgu u AU.Gourmet Rodange.

Na 12. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Šimea plasirali su se Marko Martinac, iz Falkensteiner Borik hotela u Zadru i Željko Bešenić iz hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.
Ove godine, na prvenstvu su se kuhari natjecali u 11 različitih kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija.

U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana. U borbu za ovaj prestižni naslov odvažilo se 7 kuhara, no koliko je zahtjevno dokazuje činjenica da dvoje kuhara nije uspijelo ući u konačni zbroj ocjena A, B i C kategorije. U prvoj kategoriji za prvaka, natjecatelji su morali pripremiti 4 vrsta malih zalogaja odnosno fingerfooda po 8 porcija te svečanu hladnu platu od piletine, iznutriuca od peradi i svinjske ili teleće koljenice. Umjetnost kuhanja u kategoriji B odnosno toplom glavnom jelu jedna je od kategorija gdje kuhari mogu najviše izraziti svoju kreativnost. Ujedno je ovo bila i najbrojnija kategorija. Kategorija uključuje dvije podkategorije te su natjecatelji morali pripremiti glavno riblje jelo od tune te mesno glavno jelo sa telećom lopaticom. Jedna od najatraktivnijih kategorija ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva je upravo kategorija C popularno zvana „mistery box“. Natjecatelji su na licu mjesta dobili zadane teme i popis namirnica koje smiju koristiti, te bez pomoći litareture, kolega ili interneta morali su u vremenskom periodu od 2 sata napisati recepte za 4 slijeda: ragu juha kao prvi slijed, Vol au vent za predjelo, ramstek je bio zadan za glavno jelo, a kolač od sira za desert. Slijedećeg dana recepture su morali realizirati u samo 4 sata te jela pripremiti u 3 porcije. Šime Vučetić, slavio je u sve tri kategorije i tako uvjerljivim rezultatima postao Državni kuharski prvak za 2015. godinu.

Podsjećamo, u srijedu su učenici Tea Šprem i Mihaela Vuković iz Srednje strukovne škole Vinkovci pobjednici na jubilarnom 10. Kamelija kupu u kategoriji kuhara, a najbolja mlada slastičarka je Valentina Bošnjak također iz škole iz Vinkovaca. Tei i Mihaeli mentor je bilo Mario Janocik, a Valentinu je za natjecanje pripremala Ružica Šošić.

Državno prvenstvo kuhara, natjecanje slastičara te Kamelija kup dio su najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva. Ove godine natjecanja i bogat popratni edukativni program održavali su se u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama od 24. do 27. studenog.

Rezultate sa 12. Dana hrvatskog kulinarstva možete preuzeti ovdje


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

C02 - Snjezana Blažičko - 04

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO