GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Slavonski Brod je domaćin 1. kola 13. ciklusa Hrvatskog kuharskog kupa

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa je pred nama. Prvo natjecanje održat će se u organizaciji Udruge kuhara Brodsko-posavske županije u razdoblju od 24. do 26. studenog u Slavonskom brodu, pod nazivom Kuhajmo slavonski. Dodatnu draž manifestaciji daje činjenica da će se održati u sklopu Katarinskog sajma te su organizatori izuzetnu pažnju dali na namirnice koje su zadali kako bi natjecanje proteklo u skladu i sa imenom događanja.

Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Kup je ciklus od pet zasebnih natjecanja od kojih se prvo održava krajem turističke sezone u listopadu, a posljednje u listopadu, nakon turističke sezone. Na taj način omogućeno je svim zainteresiranim sudionicima, pa i onima iz obalnih krajeva da sudjeluju na svim natjecanjima te osvoje titulu pobjednika kupa i prestižnu „kristalnu kuhaču“.
Sudionici natjecanja su isključivo članovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedinačno, a svaki natjecatelj može imati jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija, odnosno natjecatelji s većim brojem ostvarenih natjecanja u tekućoj godini.

Hrvatski kuharski kup realizira se u tri natjecateljske kategorije:

Svečana hladna plata (hladna), Glavno jelo s prilogom (toplo) i Desert (hladan).
Natjecatelji sami osiguravaju sve potrebne namirnice za pripremu jela osim u kategoriji toplo jelo gdje osnovnu zadanu namirnicu osigurava organizator, ali natjecatelj može raditi i s vlastitom namirnicom o čemu se izjašnjava u prijavi za natjecanje.

Na natjecanju Kuhajmo slavonski natjecatelji će imati slijedeće propozicije:

KATEGORIJA A:

Svečana hladna plata pripremljena od buta crne slavonske svinje, sira i vrhnja za kuhanje Dukat

KATEGORIJA  B:

Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od svinjskog lungića i šljive

KATEGORIJA C:

Hladni desert pripremljen od oraha i bezglutenskog brašna

Za svako natjecanje HKS imenuje četveročlani Ocjenjivački sud koji ocjenjuje u skladu s pravilima HKS-a. U pojedinoj kategoriji ocjenjuju tri člana Ocjenjivačkog sura, a svaki od njih utvrđuje vlastitu ocjenu pojedinog kriterija pri čemu je konačna ocjena kriterija prosjek pojedinačnih ocjena članova Ocjenjivačkog suda izražena na dvije decimale. Natjecatelj može u jednoj kategoriji ostvariti maksimalno 80 bodova.

Svaki član Ocjenjivačkog suda ocjenjuje na vlastitom ocjenjivačkom listiću.
Ocjenjivač koji nije u sastavu Ocjenjivačkog suda pojedine kategorije ne dodjeljuje ocjene, ali vodi bilješke o radu natjecanja i prenosi ih članovima Ocjenjivačkog suda koji ih uzimaju u obzir kod ocjenjivanja radova.

Ocjenjivački sud vrednuje prema slijedećem:
Vanjski izgled
- Sklad boja – boje moraju biti u skladu, a jelo mora biti privlačno oku.
- Kompozicija – jelo mora biti pravilno i lijepo prezentirano.
- Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije.
Sastav i okus
- Sklad okusa – okus jela mora biti skladan i ukusan.
- Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka jela, npr. kiseli kupus sa dunjama
- Pravilan omjer sastojaka – jelo mora biti pravilnog nutricionističkog sastava, npr. u sastavu ne smije biti previše ugljikohidrata.
- Pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da neka namirnica nije raskuhana ili prepečena.
Ostalo
- Poštivanje propozicija – ukoliko se ne poštuju zadane propozicije (korištenje namirnica van zadanog paketa, jelo nije na vrijeme prezentirano za ocjenjivanje itd.) dodjeljuju se negativni bodovi
- Složenost pripreme – posebno se vrednuje složenost pripreme pojedinog jela

Temeljem ostvarenih bodova utvrđuje se redoslijed sudionika na pojedinom natjecanju. Odluka ocjenjivačkog suda je konačna.
Pravila Hrvatskog kuharskog kupa možete pronaći ovdje
Propozicije i program 1. kola preuzmite ovdje
Prijavnicu za natjecanje preuzmite ovdje


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

c03 - predrag galjevski 03

Autor: PREDRAG GALJEVSKI