GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Slavonski Brod je doma─çin 1. kola 13. ciklusa Hrvatskog kuharskog kupa

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa je pred nama. Prvo natjecanje odr┼żat ─çe se u organizaciji Udruge kuhara Brodsko-posavske ┼żupanije u razdoblju od 24. do 26. studenog u Slavonskom brodu, pod nazivom Kuhajmo slavonski. Dodatnu dra┼ż manifestaciji daje ─Źinjenica da ─çe se odr┼żati u sklopu Katarinskog sajma te su organizatori izuzetnu pa┼żnju dali na namirnice koje su zadali kako bi natjecanje proteklo u skladu i sa imenom doga─Ĺanja.

Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme odr┼żavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zada─ça ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapre─Ĺenje sadr┼żajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turisti─Źke ponude. Kup je ciklus od pet zasebnih natjecanja od kojih se prvo odr┼żava krajem turisti─Źke sezone u listopadu, a posljednje u listopadu, nakon turisti─Źke sezone. Na taj na─Źin omogu─çeno je svim zainteresiranim sudionicima, pa i onima iz obalnih krajeva da sudjeluju na svim natjecanjima te osvoje titulu pobjednika kupa i presti┼żnu ÔÇ×kristalnu kuha─ŹuÔÇť.
Sudionici natjecanja su isklju─Źivo ─Źlanovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedina─Źno, a svaki natjecatelj mo┼że imati jednog pomo─çnika. Natjecatelj mo┼że sudjelovati na svim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slu─Źaju ograni─Źenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u vi┼íe kategorija, odnosno natjecatelji s ve─çim brojem ostvarenih natjecanja u teku─çoj godini.

Hrvatski kuharski kup realizira se u tri natjecateljske kategorije:

Sve─Źana hladna plata (hladna), Glavno jelo s prilogom (toplo) i Desert (hladan).
Natjecatelji sami osiguravaju sve potrebne namirnice za pripremu jela osim u kategoriji toplo jelo gdje osnovnu zadanu namirnicu osigurava organizator, ali natjecatelj mo┼że raditi i s vlastitom namirnicom o ─Źemu se izja┼ínjava u prijavi za natjecanje.

Na natjecanju Kuhajmo slavonski natjecatelji ─çe imati slijede─çe propozicije:

KATEGORIJA A:

Sve─Źana hladna plata pripremljena od buta crne slavonske svinje, sira i vrhnja za kuhanje Dukat

KATEGORIJA  B:

Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od svinjskog lungića i šljive

KATEGORIJA C:

Hladni desert pripremljen od oraha i bezglutenskog brašna

Za svako natjecanje HKS imenuje ─Źetvero─Źlani Ocjenjiva─Źki sud koji ocjenjuje u skladu s pravilima HKS-a. U pojedinoj kategoriji ocjenjuju tri ─Źlana Ocjenjiva─Źkog sura, a svaki od njih utvr─Ĺuje vlastitu ocjenu pojedinog kriterija pri ─Źemu je kona─Źna ocjena kriterija prosjek pojedina─Źnih ocjena ─Źlanova Ocjenjiva─Źkog suda izra┼żena na dvije decimale. Natjecatelj mo┼że u jednoj kategoriji ostvariti maksimalno 80 bodova.

Svaki ─Źlan Ocjenjiva─Źkog suda ocjenjuje na vlastitom ocjenjiva─Źkom listi─çu.
Ocjenjiva─Ź koji nije u sastavu Ocjenjiva─Źkog suda pojedine kategorije ne dodjeljuje ocjene, ali vodi bilje┼íke o radu natjecanja i prenosi ih ─Źlanovima Ocjenjiva─Źkog suda koji ih uzimaju u obzir kod ocjenjivanja radova.

Ocjenjiva─Źki sud vrednuje prema slijede─çem:
Vanjski izgled
- Sklad boja ÔÇô boje moraju biti u skladu, a jelo mora biti privla─Źno oku.
- Kompozicija ÔÇô jelo mora biti pravilno i lijepo prezentirano.
- Kreativnost ÔÇô posebno se vrednuje svako odstupanje od klasi─Źnog na─Źina prezentacije.
Sastav i okus
- Sklad okusa ÔÇô okus jela mora biti skladan i ukusan.
- Kreativnost ÔÇô posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka jela, npr. kiseli kupus sa dunjama
- Pravilan omjer sastojaka ÔÇô jelo mora biti pravilnog nutricionisti─Źkog sastava, npr. u sastavu ne smije biti previ┼íe ugljikohidrata.
- Pravilna priprema ÔÇô ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. va┼żno je da neka namirnica nije raskuhana ili prepe─Źena.
Ostalo
- Po┼ítivanje propozicija ÔÇô ukoliko se ne po┼ítuju zadane propozicije (kori┼ítenje namirnica van zadanog paketa, jelo nije na vrijeme prezentirano za ocjenjivanje itd.) dodjeljuju se negativni bodovi
- Slo┼żenost pripreme ÔÇô posebno se vrednuje slo┼żenost pripreme pojedinog jela

Temeljem ostvarenih bodova utvr─Ĺuje se redoslijed sudionika na pojedinom natjecanju. Odluka ocjenjiva─Źkog suda je kona─Źna.
Pravila Hrvatskog kuharskog kupa mo┼żete prona─çi ovdje
Propozicije i program 1. kola preuzmite ovdje
Prijavnicu za natjecanje preuzmite ovdje


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a02 - sladjana herman 03

Autor: SLA─ÉANA HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohor─Ź


Glavno jelo

glavno jelo 1

Autor: ┼Żeljko Be┼íeni─ç


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI