GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Svi rezultati 10. Dana hrvatskog kulinarstva

Tomislav Karamarko iz hotela  Borik Falkensteiner u Zadru državni je prvak u kuharstvu. Drugo mjesto na netom završenom 10. Državnom prvenstvu kuhara održanom u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva u hotelu Sol Garden Istra u Umagu osvojila je Nikolina Lončar iz hotela Zlatan u Koprivnici, dok je trećeplasirani Zlatko Novak, trenutačno  zaposlen u Njemačkoj. Riječ je o vrsnim znalcima zanata, koji se za ovu nagradu zapravo već niz godina bore na  ovom prestižnom natjecanju. Podsjećamo, Nikolina Lončar je naslov državne prvakinje osvojila 2009. godine, dok je Zlatko Novak bio prošlogodišnji pobjednik

Osim ovog dobitnog trojca, izazov za sudjelovanje u natjecanju za državnog prvaka prihvatilo je još samo troje natjecatelja od ukupno pedeset kuhara koji su se natjecali na ovom prvenstvu u ukupno trinaest kategorija. Oni su u tri obavezne kategorije na ovom natjecanju morali pripremiti ukupno trinaest jela.  U kategoriji A pripremali su četiri vrste malih zalogaja, odnosno finger fooda, i to po osam porcija od svake vrste, te tri različita hladna predjela. Kategorija B zahtijevala je od natjecatelja da pripreme jedno glavno jelo od ribe te jedno glavno jelo od mesa, dok su u kategoriji C kuhali meni od četiri slijeda – juhu, toplo predjelo, glavno jelo te desert. Posljednja kategorija je iziskivala mnogo domišljatosti i znanja budući da su natjecatelji bili upoznati s namirnicama tek na samom početku natjecanja i na raspolaganju su imali svega dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju.

Osim Državnog prvenstva kuhara na Danima hrvatskog kulinarstva održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara, a naslov državne prvakinje osvojila je Ivana Vidaković  iz tvrtke Adria Riviera u Poreču. Natjecatelji su i na tom prvenstvu također morali u tri obavezne kategorije pripremiti svečanu tortu, topli i hladni desert te kolač i slatki pladanj za dvanaest osoba, pri čemu je Ivana Vidaković s osvojene dvije srebrne i jedne zlatne medalje osigurala pobjedu u sveukupnom poretku. Na drugo mjesto se plasirala  Ankica Kuljanac iz hotela Sol Garden Istra u Umagu, dok je treće mjesto izborila   Ljiljana Krstinić iz hotela Sol u Umagu.

Na 8. Kamelija kupu, natjecanju učenika srednjih strukovnih škola najbolji mladi kuhari su Ilija Vrdoljak i Ana Šinjori, koji su pod vodstvom mentorice Marije Bošnjak osigurali pobjedu Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci. Na drugo mjesto plasirali su se Mauricio Altin i Valter Vidonis iz Gospodarske škole iz Buja, a mentor im je bio Branimir Krizmanić, dok su treće mjesto osvojili Nikola Blaži i Mateja Tomašković iz Gospodarske škole Varaždin, pod mentorstvom Nevenke Bosilj.

U natjecanju učenika slastičara, koje se ove godine održalo prvi put kao zasebna disciplina, sudjelovale su samo dvije škole. Najbolju svečanu tortu pripremio je Tomislav Marušić iz Srednje strukovne škole kralja Zvonimira u Kninu, a mentorica mu je bila Valentina Klisarić. Samo s jednim bodom manje za drugo mjesto se izborila Petra Mihailović iz Gospodarske škole iz Buja, a njezin je mentor bio Marko Jovanović.

Čestitamo svim pobjednicima!

Sve rezultate možete preuzeti ovdje

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b01 - paolo sverko 03

Autor: PAOLO Å VERKO


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI