GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Svi rezultati Državnog prvenstva kuhara i slastičara

Dani hrvatskog kulinarstva, u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, održali su se ove godine od 25. do 30.studenog u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Na osmom izdanju sudjelovalo je više od 80 kuhara i slastičara koji su se natjecali u 23 kategorije, a oni odvažniji borili su se i za prestižne titule državnih prvaka. Također, učenici srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar sudjelovali su u Kamelija kupu. Njihovim je natjecanjem i započela cijela manifestacija.

Tročlane ekipe iz devet škola prvog su dana, zajedno sa svojim mentorima, osmišljavale recepte za meni od tri slijeda. Namirnice su im bile zadane i prezentirane neposredno pred sam početak natjecanja. Za hladno predjelo koristili su svinjsku pisanicu i sir ribanac, u glavnom jelu pripremali su goveđu pisanicu, dok su za desert trebali osmisliti slasticu od čokolade, lješnjaka i voća.
Najkreativnije u recepturi te na koncu i najdosljednije i najvještije u izradi jela, bile su školarke Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Matea Tozin, Nikolina Buček, Gabrijela Rihtarić te mentorica Jasna Ivanišević. Drugo mjesto osvojila je ekipa Srednje škole Eugena Kumičića iz Rovinja u sastavu Iris Begić, Nikola Studenović, Petra Banko te mentor Anton Čehić, a na treće mjesto plasirali su se učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor     Filip Grdović, Filip Grgat, Daniela Matijaščić te mentor Josip Grdanjski.

Državno prvenstvo slastičara održalo se po treći puta, a na njemu je sudjelovao do sada najveći broj sudionika – njih 14. Svi redom očarali su svojim slatkim eksponatima slastičarske umjetnosti. Ove godine uvedeno je i nekoliko novih kategorija, poput pripreme veganskog deserta ili pak deserta bez glutena, a za titulu državnog prvaka nužno je bilo sudjelovati u tri kategorije i pokazati umijeće izrade torte, kolača i slatkog pladnja.
Najbolja, već treći puta, bila je Mirjana Kozlina iz zagrebačkog hotela The Regent Esplanade. Iza nje plasirao se Kristijan Kodrić iz slastičarnice La Torteria u Zagrebu, a treća je bila Ivana Vidaković, slastičarka hotela Melia Coral, Istraturist d.d. u Umagu.

Pred velikim izazovima našli su se i kuhari. Natjecali su se u čak 15 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama te školama ili pak zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja. Najzahtjevnija su bila natjecanja u kategorijama obveznim za sudjelovanje u borbi za naslov prvaka. Čak sedam različitih vrsta jela morali su pripremiti u kategoriji hladnih jela, a zatim i dvije vrste glavnog toplog jela, jedno mesno, a drugo od ribe. Meni od četiri slijeda koji su morali pripremiti u samo nekoliko sati posebno je zahtjevan jer se radilo po principu „mystery box“, odnosno natjecatelji su neposredno pred natjecanje saznali koje su im namirnice na raspolaganju te su u ograničenom roku od 120 minuta morali osmisliti recepte za toplo i hladno predjelo, glavno jelo te desert.
Trinaestero kuhara upustilo se u ovu avanturu te u nepuna tri dana pripremilo sve navedeno. Anđelko Levanić iz varaždinskog hotela Turist bio je najbolji te osvojio titulu Državnog prvaka u kuharstvu. Za svoje radove Levanić je osvojio dvije zlatne i jednu srebrnu medalju i time zaslužio konačnu pobjedu.
Drugo mjesto na prvenstvu i srebrnu medalju osvojio je Šime Vučetić iz Falkensteiner hotela Iadera u Punta Skali, a broncu je ponio Tomislav Karamarko iz Falkensteiner hotela Funimation u Zadru.

Rezultate s Državnog prvenstva kuhara preuzmite ovdje

Rezultate s Državnog prvenstva slastičara preuzmite ovdje

Rezultate s Kamelija kupa preuzmite ovdje

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

c03 - predrag galjevski 03

Autor: PREDRAG GALJEVSKI