GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Tina Đerek pobjedom otvorila novu sezonu Hrvatskog kuharskog kupa, Ivi Ribareviću uručena lenta kulinarskog akademika

Natjecanjem 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, otvoreno je četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Solinu održano je četvrti puta u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza, a uz potporu Grada Solina, Turističke zajednice grada Solina te sponzore manifestacije Podravka, Dukat, Stanić d.o.o., Mesnica Đakula, Hannah tekstil i Cropek.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 07. veljače kada su sudionici počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru za preko 100 uzvanika koja se održala sljedećeg dana u restoranu Andrea. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture, glavna jela od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća te deserte od naranča, badema i čokolade. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Marinko Jurešić, Ivo Ribarević i Dragica Lukin.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili domaćin i predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije Ante Ojdanić, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Jozo Gale i gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević Oni su kasnije najboljim kuharima uručili vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

Pobjedu u ukupnom poretku ostvarile su domaće snage, Tina Đerek s pomoćnicom Helenom Režić koje su predstavljale novootvoreni hotel Cvita iz Splita. One su pripremile najbolju hladnu platu i glavno jelo dok su u desertu bile drugoplasirane. Drugo mjesto ukupnog poretka pripalo je Dariu Špeharu i Igoru Julariću iz Hotela Plitvice i Restorana Lička kuća iz Plitvičkih jezera, dok su debitant Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz varaždinskog Park boutique hotela osvojili treće mjesto. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Ivana Ursića i Dijane Jeličić iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije koji su pripremili prekrasan aranžman od voća i povrća.

Tokom svečane večere, proslavljenom kuharu Ivi Ribareviću, uručena je lenta akademika kulinarstva. Naime, Ivo Ribarević ušao je u izabrano društvo Hrvatskih kulinarskih akademika. Proslavljeni kuhar zadužio je kuharsku struku kroz svoj dugi radni vijek. Od njega su učile mnoge generacije kuhara te ih je uveo u svijet kulinarstva i pravilno usmjeravao u daljnjem razvoju. Mnogogodišnjim predanim radom u struci te su svojim ukupnim djelovanjem na području kulinarstva uvelike je doprinio razvoju hrvatske kulinarske misli i prakse te je iz tih razloga izabran u društvo Hrvatskih kulinarskih akademika kojeg čini svega dvadesetak hrvatskih kuhara. Lentu su mu zajednički uručili gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i dopredsjenik Hrvatskog kuharskog saveza Jozo Gale

Hrvatski kuharski kup nastavit će se već početkom ožujka u Plitvičkim jezerima pa zatim u Bjelovaru, Vinkovcima te završnicom u Pregradi.

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladna plata

Plasman

Natjecatelj

Bodovi

1

Tina Đerek Restoran Cvita, Split

69,67

2

Nikola Domislović Park Boutique Hotel, Gastrocom d.o.o., Varaždin

67,00

3

Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća, Plitvička jezera

60,33

4

Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin

60,00

5

Tomislav Sabolić Chef.hr, Koprivnica

59,67

6

Antonio Bukvić Restoran Juice box, Zagreb

57,33

7

Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec

50,67

Kategorija B – Toplo jelo

Plasman

Natjecatelj  

Bodovi

1

Tina Đerek Restoran Cvita, Split

60,00

2

Nikola Domislović Park Boutique Hotel, Gastrocom d.o.o., Varaždin

59,33

3

Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća, Plitvička jezera

59,00

4

Tomislav Sabolić Chef.hr, Koprivnica

58,33

5

Antonio Bukvić Restoran Juice box, Zagreb

58,67

6

Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin

57,67

7

Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec

57,33

Kategorija C – Desert

Plasman

Natjecatelj

Bodovi

1

Sandra Jadek Udruga Kuhara Grada Orahovice

66,67

2

Tina Đerek Restoran Cvita, Split

64,33

3

Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća, Plitvička jezera

62,00

4

Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin

56,67

5

Tomislav Sabolić Chef.hr, Koprivnica

54,67

6

Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec

54,33

7

Antonio Bukvić Restoran Juice box, Zagreb

52,00

8

Nikola Domislović Park Boutique Hotel, Gastrocom d.o.o., Varaždin

48,33

Ukupni poredak

Plasman

Natjecatelj  

Bodovi

1

Tina Đerek Restoran Cvita, Split

194,00

2

Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća, Plitvička jezera

181,33

3

Nikola Domislović Park Boutique Hotel, Gastrocom d.o.o., Varaždin

174,67

4

Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin

174,33

5

Tomislav Sabolić Chef.hr, Koprivnica

172,67

6

Antonio Bukvić Restoran Juice box, Zagreb

168,00

7

Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec

162,33

8

Sandra Jadek Udruga Kuhara Grada Orahovice

66,67

 

O Hrvatskom kuharskom kupu:

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Plasman na 1. mjesto, primjerice donosi 100 bodova, na drugo 85 itd. Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a02 - sladjana herman 03

Autor: SLAĐANA HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ