GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Titula Kraljevskog kuhara pripala Draganu Viskoviću

Na koprivničkom Renesansnom festivalu održano je međunarodno natjecanje kuhara. Novi kulinarski kralj Hrvatske je Dragan Visković, šef kuhinje restorana Domino iz Dramlja koji je uz pomoć Jasne Visković osvojio probirljiva nepca hrvatskih kulinarskih akademika i kralja Ludovika 1. Anžuvinca na međunarodnom natjecanju kuhara. Za prestižnu titulu Kraljevskog kuhara koja se dodjeljuje na koprivničkom Renesansnom festivalu Dragan Visković natjecao se već četvrti puta, do sada je osvajao druga mjesta, a sada je konačno velika drvena kuhača stigla u njegove ruke.

- Moja upornost konačno se isplatila i jako sam sretan što sam uspio pobijediti prošlogodišnjeg pobjednika Marinka Jurešića. Obožavam sudjelovati u renesansnom natjecanju, mada je uz krušne peći i otvorena ognjišta poprilično vruće.Veliki nam je izazov pripremati jela po srednjevjekovnim receptima koja se inače rijetko nalaze na našim jelovnicima, bez ikakvih suvremenih pomagala, jer tu doista do izražaja dolazi naša kreativnost i snalažljivost. Atmosfera među kuharima je odlična, dobro se zabavljamo i drago nam je da kao članovi Hrvatskog kuharskog saveza uz kolege iz Bosne i Hercegovine stvaramo originalnu kulinarsku priču- ističe Dragan Visković.

Vrhunske delicije od mesa divljači, raznih kaša, kopriva i voća priredili su i Marinko Jurešić uz pomoćnika Zdenka Jurešića iz Umaga, te Dražen Šafar i Zoran Putniković iz Orahovice pa su im kulinarski akademici Branko Žufika i Gostimir Dragić dodijelili nagrade za drugo, odnosno treće mjesto.

Na festivalu su sudjelovali i strukovni učitelji Ugostiteljsko – turističke škole Osijek sa kolegama iz Udruge kuhara Osječko-baranjske županije. Cilj održavanja ovakve vrste manifestacije je „sljubljivanje kasno srednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga“. Ono što je posebno, a vezano je uz srednjovjekovnu trpezu, jest činjenica da Renesansni festival svake godine izdaje zabranu korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u 4 dana održavanja bio što autentičniji i identičniji. U tu svrhu se koristi drveni, zemljani i keramički pribor za prigotovljavanje i konzumaciju jela i pića. Takve uvjete rada isprobala su i dva tima iz Osijeka, strukovni učitelji Ivan Gašpić i Damir Abramić, koji su predstavljali Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, te voditelj kuhinje restorana Lipov hlad Ivan Đukić i Andrej Kristek strukovni učitelj kuharstva, koji su predstavljali Udrugu kuhara Osječko-baranjske županije. Tema festivala bile su kopriva i eliksiri, a uz njih zadane namirnice činili su zec, kopun i mladi vepar. Sve namirnice trebalo je sastaviti u jelo imajući na umu da se sva jela gotove na isti način i u istim uvjetima kako su se pripremala u srednjem vijeku. To je podrazumijevalo gotovljenje jela na otvorenoj vatri, korištenje glinenih posuda, ražnjeva, krušne peći itd., zabranu korištenja namirnica poput krumpira, rajčice, kvasca, odnosno svega onoga što vrijeme renesanse nije poznavalo.Tim iz Ugostiteljsko – turističke škole pripremao je pečenog zeca na ražnju punjenog jabukama i klinčićima, te pirjanog kopuna i mladog vepra u vinu sa komoračom, celerom i mrkvom, uz prilog ječmenu i zobenu kašu sa koprivom. Tim koji je predstavljao Udrugu kuhara Osječko-baranjske županije, pripremao je također pečenog zeca na ražnju punjenog suhim brusnicama i slaninom, posluženog uz umak od suhih šljiva, pirjanog kopuna u vinu sa kelerabom, ciklom i aronijom, te kraljevski ražanj od mladog vepra. Sve to posluženo je na drvenim pladnjevima i predstavljeno kralju Renesansnog festivala Ludovigu I. Anžuvincu. Iako nisu osvojili titulu Kraljevskog kuhara, dojmovi predstavnika iz Osijeka su više nego pozitivni. „Iako je bilo jako vruće, posebno uz otvorenu vatru i bez pomagala uz kakva smo mi navikli kuhati u našim kuhinjama, ponijeli smo sa sobom samo pozitivne dojmove. Niti u jednom trenutku nismo imali dojam da smo došli na natjecanje, nego na jedno druženje uz posao koji stvarno volimo. Podijelili smo iskustva, dogovorili zanimljive projekte i suradnju i naravno najavili dolazak i dogodine kad ćemo doći naoružani znanjem iz tog razdoblja za novi pokušaj dobivanja titule Kraljevskog kuhara“. – kaže Andrej Kristek strukovni učitelj iz Ugostiteljsko – turističke škole Osijek.

Četvrto natjecanje za titulu Kraljevskog kuhara na koprivničkom Renesansnom festivalu, najvećoj povijesnoj manifestaciji u Hrvatskoj koja posebno promovira kulinarstvo bazirano na srednjovjekovnim receptima i koprivi, biljki zaštitnici grada, okupilo je 20 vrsnih kuhara iz Hrvatske i Češke. Njima su se pridružili i kuhari amateri u natjecanju za titulu Plemenitaškog kuhara koju su ponijeli Stjepan Vrhovec i Miljenko Jagodić.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

C01 - Rozalija Neralić - 05

Autor: ROZALIJA NERALIĆ