GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Tomislav Karamarko odradio posljednji trening uoči odlaska na Bocuse d’Or

U zadarskom hotelu Adriana, jučer je održana generalna proba, posljednji trening Tomislava Karamarka uoči puta na kontinentalno kuharsko natjecanje Bocuse d’Or.
Tomislav je zajedno sa svojim pomoćnikom Klaudiom Mrkićem te pod paskom hrvatskih kulinarskih akademika i velikih majstora kuhinje Branka Žufike, Vladimira Balenta i Zdravka Kalabrića, pripremao jela koja će predstaviti u srijedu 11. svibnja u Budimpešti. A ako je suditi po mišljenjima okupljenih novinara i akademika, ima dobre šanse plasirati se u veliko finale u Lyonu.

Tomislav Karamarko nagrađivani je hrvatski kuhar, pobjednik državnog kuharskog prvenstva, dobitnik nagrade Hrvatske turističke zajednice za najboljeg kuhara godine, pobjednik Cro Top 10 natjecanja i osvajač prve hrvatske srebrne medalje u ekipnom natjecanju na Svjetskom kulinarskom kupu, no najveći ispit karijere tek ga očekuje slijedećeg tjedna u Mađarskoj. Tamo će ih u užarenoj atmosferi kakve se ne bi posramili ni neki nogometni velikani promatrati 500-tinjak navijača i elita svjetskog kulinarstva koja ocjenjuje svaki korak.

Dvadeset kuhara iz svih dijelova Europe će  10. i 11. svibnja godine, u sklopu Sirha gastro sajma u Budimpešti ukrstiti kuhače i pokazati svoje kuharsko umijeće na prestižnom kuharskom natjecanju Bocuse d’Or. 20 zemalja iz čitave Europe poslat će svog najboljeg kuhara kako bi predstavljali njihove boje, a kandidati će više nego ikada željeti ostvariti dobar rezultat na ovom zapanjujućem kuharskom spektaklu te se plasirati u veliko finale Bocuse d’Or-a. Tada će se 10 najboljih europskih kuhara dobivenih natjecanjem u Budimpešti sučeliti sa najboljim kuharima iz ostatka svijeta. Samo natjecanje, staro 30 godina, osnovao je jedan od najpoznatijih svjetskih kuhara Paul Bocuse, te se nakon samo nekoliko godina profiliralo kao najbolje i najprestižnije individualno svjetsko natjecanje. Sam plasman na natjecanje je već ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje jer se za natjecanje u Budimpešti prijavljuju gotovo sve europske države, dok povjerenstvo na temelju opširnih i zahtjevnih prijava, radova, dosadašnjih rezultata i ostalih kriterija odabire samo njih 20. U to elitno društvo, svojim radom i nastupima na hrvatskim i međunarodnim kuharskim natjecanjima, zasluženo je ušao i hrvatski kuhar Tomislav Karamarko pred kojim je vrlo težak zadatak. Teme natjecanja su poznate tek nekoliko mjeseci koje je Tomislav iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Svjestan kako ga uz same protivnike očekuje  i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirao u finale slijedeće godine. Stoga su i na nekoliko treninga pozvani bili i spomenuti akademici te izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić i predsjednik Damir Crleni koji su svojim sugestijama i opaskama pokušali minimizirati greške te tako izbjeći sakupljanje negativnih bodova na samom natjecanju. Spomenuta četvorka u nedjelju putuje za Budimpeštu i dok će se Tomislav i Klaudijo natjecati, Damir Crleni će sudjelovati u ocjenjivanju jela u drugoj skupini natjecatelja a Marinko Jurešić biti će sudac koji prati rad natjecatelja u kuhinji. Sa njima putuje i Aleksandar Aki Vucković, kao logistička podrška i promotor Bocuse d’Ora u Hrvatskoj.


Kriteriji Bocuse d’Or-a su vrlo strogi. Da bi kuhar pobijedio na natjecanju mora paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u konačnici, pripremljenom jelu. Suci će gledati na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i raznolikosti tehničkih vještina. A tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan, za ulazak u finale Tomislav nema pravo na pogrešku, ističu hrvatski suci.

U srijedu navečer, biti će poznato da li je Tomislav ušao u veliko finale u Lyonu te time dodao još jednu zvjezdicu na hrvatsko kulinarstvo na svjetskoj gastronomskoj sceni.

Iva Perinčić snimila je fotografije sa posljednjeg treninga koje možete pogledati u nastavku:


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A03 - Snježana Blažičko - 02

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO