GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Tomislav Karamarko pobijedio na natjecanju u Beogradu

Pobjednik natjecanja „zlatni kuhar Balkana“ ponovo dolazi iz Hrvatske! U Beogradu je u razdoblju od 11. – 13 travnja, u Continental hotelu, po drugi puta održano natjecanje za najboljeg kuhara Balkana – Balkanski kulinarski kup. Pod okriljem Hrvatskog kuharskog saveza na natjecanju su sudjelovali Tomislav Karamarko u pojedinačnoj te Anđelko Levanić, Željko Bešenić i Kristijan Kodrić u ekipnoj kategoriji. Predstavnik Hrvatske, Tomislav Karamarko iz zadarskog hotela Funimation je prema ocjeni međunarodnog ocjenjivačkog suda pripremio najbolji meni od 3 slijeda (svaki u dvije porcije) te tako zasluženo postao drugi nositelj titule „Zlatni kuhar Balkana“.

Lentu najboljeg kuhara Balkana osvojio je pokazavši najviše kreativnosti, kuharskog umijeća te profesionalnosti u pripremi jela. Time je naslijedio pobjednika prvog izdanja natjecanja 2009. godine, također hrvatskog predstavnika, Tomislava Hrubana iz zagrebačkog hotela The Westin. Tomislav Karamarko je dobio priliku za ovaj nastup zbog stručnosti dokazane drugim mjestom na Državnom prvenstvu Hrvatske u kuharstvu te izvrsnim „radovima“ u Hrvatskom kuharskom kupu prijašnjih godina koji nije ostao nezapažen ni kod novog izbornika hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinka Jurešića koji je i odabrao sve hrvatske predstavnike za spomenuto natjecanje. Zadatak svih natjecatelja bio je u 90 minuta pripremiti meni od 3 slijeda (predjelo, glavno jelo i desert) i svaki prezentirati na dva identična tanjura. Tomislav Karamarko osmislio je hladno predjelo od romba na pireu od tikve s kuhanim povrćem, za glavno jelo pečena pačja prsa na složencu od ječma s umakom od maline te za desert parfait od čokolade s hrskavim tijestom i jagodama. Ovaj uspjeh druga je pobjeda jednog hrvatskog predstavnika na nekom međunarodnom kuharskom natjecanju te je dokaz kontinuiranog kvalitetnog rada Hrvatskog kuharskog saveza koji je od svog osnutka prije 8 godina pokrenuo brojne aktivnosti za promociju i unapređenje struke.

Uz spomenute natjecatelje, na natjecanju i drugi hrvatski kuhari, članovi Hrvatskog kuharskog saveza i to Slaven Stegić, Šime Vučetić, Frane Soža i Marko Jovanović.

Tokom tri dana manifestacije, organizatori (Kuharska federacija Srbije) su ugostili petstotinjak kuhara i slastičara, među kojima i najpriznatije stručnjake iz vrha svjetske gastronomije, kao Å¡to su predsjednik WACS-a – Svjetskog udruženja nacionalnih kuharskih saveza Gissur Gudmundsson i ruska dobitnica najviÅ¡ih priznanja i nagrada s područja slastičarstva Elena Mihailova Suchkova. Uz seniorska natjecanja, na balkanskom kupu posjetitelji su mogli uživati i u revijalnim kuharskim okrÅ¡ajima diplomacija Kanade, Velike Britanije, Belgije, Novog Zelanda, Grčke, Azerbajdžana i Srbije ali i okrÅ¡ajima predstavnika sedme sile. Cilj manifestacije uspjeÅ¡no je ostvaren kako saznajemo od organizatora odnosno uspjeli su na jednom mestu okupiti profesionalce iz ove regije, ali i Europe i ostatka svijeta, radi razmjene iskustva i unapređenja kuharske i slastičarske struke na globalnoj razini.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

Autor: DAMNJAN DRAGANIĆ