GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Udruga kuhara Varaždinske županije proslavila 15 godina djelovanja

Varaždinska Županijska palača i Franjevački trg su u subotu, 05. svibnja ponovno bile ispunjena građanima Varaždinske županije kao i bogatim gastronomskim te kulturno-umjetničkim programom. Udruga kuhara Varaždinske županije proslavila je svoj 15.-ti rođendan. U atriju i ispred Županijske palače izložena su tradicionalna jela naših vrijednih kuhara i Udruga koje njeguju tradicionalne namirnice i jela.

Brojni građani tako su danas mogli uživati u raznim degustacijama tradicionalnih delicija, nastupima KUD-ova, plesača i pjevača. Predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Bojan Bohorč izrazio je zahvalnost svima koji su od početka osnivanja Udruge sudjelovali u njezinom radu i građenju same Udruge, koja je prva osnovana Udruga kuhara u Republici Hrvatskoj.

Prisutnima se obratio i Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te uputio zahvale svim kuharima koji su sudjelovali na današnjoj manifestaciji i proslavi ovog jubileja.

- Ispunili smo ciljeve koje smo si zacrtali prije 15-tak godina i zaista smo ponosni na to. Imamo regionalne timove koji redovito sudjeluju na svjetskim natjecanjima i olimpijadama, a već pet sezona postižu hvalevrijedne rezultate. Jedna smo od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske i aktivno surađujemo sa svim udrugama koje djeluju u cilju zaštite tradicije proizvoda i namirnica – rekao je Damir Crleni, koji je podsjetio i na tradicionalna jela poput zaštićenog varaždinskog klipiča, vidovečki gibanik i prostu trnovečku makovnjaču te zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na potpori.

Ispred Turističke zajednice Varaždinske županije svoje čestitke je uputila predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević.

- Ova manifestacija, ova proslava nastavak je sve bolje suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Udruge kuhara Varaždinske županije, a naši su dragi kuhari prije svega čuvari okusa i mirisa varaždinskog kraja – rekla je Martinčević.

Martinčević se osvrnula na nedavno održanu promociju kuharice jela od buče, pohvalila sve kuhare i restorane koji su se uključili u manifestaciju Okusi varaždinskog kraja, kao i suradnju prilikom organizacije današnje proslave.

- Posebno treba cijeniti trud naših kuhara, prijenos znanja, vještina ali prije svega entuzijazma na mlađe generacije, buduće kuhare kao jednog deficitarnog, a za naš turizam iznimno važnog zanimanja– naglasila je Martinčević.

U ime Grada Varaždina svoje čestitke uputio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

- Varaždin je u mnogočemu prvi, od osnivanja prvog dobrovoljno vatrogasnog društva pa evo i do osnivanja prve Udruge kuhara. Kulinarstvo i gastronomija postali su važan dio naše svakodnevnice, ja vam čestitam na vašem trudu i promociji naše varaždinske kuhinje u zemlji i svijetu – izjavio je Čehok.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić, pohvalio je kuhare i današnju manifestaciju.

- Čovjek, tim, kontinuirani napori i rezultati su danas ovdje pred nama. Ništa ne dolazi preko noći. I ovi svjetski rezultati naših vrijednih kuhara dokaz su napornog rada i zalaganja. Visoki rezultati na svjetskim natjecanjima i olimpijada dokaz su kontinuiranosti edukacija i kvalitete. Iskreno vam čestitam vaš jubilej i želim vam sve najbolje u radu – naglasio je Čačić.

Slavlje je završilo velikom rođendanskom tortom i finom zagorskom juhom.

Od 10. 00 sati mogla se vidjeti izložba kuharica umirovljenih kuhara i kuharica, a u prezentacije uključili su se Udruge Hajdina, Trnovečko srce, Preslice iz Sračinca, Udruga žena Vidovec, Udruga varaždinsko bučino ulje, PZ varaždinsko povrće, Rotary club Varaždin, Vinarija Vitez, Varaždinski plac, Elmag Ludbreg te KUD- Vidovec i članovi Udruge Hajdina.

Udruga kuhara Varaždinske županije osnovana je 19. ožujka 2003. godine s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda koji su vezani za Varaždinsku županiju i varaždinski kraj.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a01 - frane soza 03

Autor: FRANE SOŽA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

Autor: DAMNJAN DRAGANIĆ