GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Vijesti iz Udruga: Kopunijada, Renesansni festival, Ribarski tjedan

1. KOPUNIJADA

Udruga kuhara Vukovarsko – srijemske županije uz pomoć članova Hrvatskog kuharskog saveza pod pokroviteljstvom poduzeća Boso na SalaÅ¡u Tena,  23.08. održali su 1. Kopunijadu – pripremanje JELA OD KOPUNA .

Radi se, naime o „Kopunu“ jedinstvenoj gastro deliciji- koja se želi unijeti u domaćinstva i u gastro ponudu kako ovog kraja tako i šire. KOPUN je stara riječ za uškopljenog pijetla koji se uzgaja i hrani samo zbog mesa. Kopuni se hrane kvalitetnom hranom iz ekološkog uzgoja, a uzgajaju se na otvorenom, što je za životinje od velike važnosti-a naša Slavonija ima tu kvalitetu, jer je meso upravo zbog ovakvog načina uzgoja sočnije i ukusnije od mesa bilo koje druge vrste peradi. Originalna i ukusna jela od mesa kopuna već su prepoznata u Francuskoj, Italiji i Sloveniji, a svakim danom sve je više prisutan i u hrvatskim restoranima koji meso Kopuna nude na svojim menu kartama. Ova gastro delicija zadovoljava i najizbirljivija nepca svjetskih gurmana. Na salašu Tena okupilo se oko 20-tak kuhara koji su pripremali različita jela u kotliću (perkelt, slavonski paprikaš, vinski kotlić i dr), kao i ispod peke ( punjeni, rolani, premazani sa medom i slično).

Kako je ovo bila promocija mesa od kopuna – kuhari su to iskoristili da u opuÅ¡tenoj atmosferi uz druženje sa gostima daju si maÅ¡te u kreiranju različitosti jela Å¡to su i uspjeli, dokazavÅ¡i da su kuhari doista umjetnici svoje struke! Naime kada je krenula degustacija – na salaÅ¡u se naÅ¡lo oko 1.000 ljudi koje je zanimalo ukus kopuna u jelima – i veoma su se obradovali njenom okusu i mirisu jela.
Pararelno sa kopunijadom održane su još neke popratne manifestacije popud pekmezijade gdje su se natjecale 23 ekipe u pripremi pekmeza. Održale su se i utrke konja, pa i turnir u malom nogometu.
Salaš TENA je toga dana svojim opojnim mirisima – sa jelima od kopuna – plavim šljivama i kuhanjem pekmeza od njega privukao mnoštvo ljudi.
Za ovu uspješno održanu 1. Kopunijadu su zaslužni slijedeći članovi Udruge kuhara V-SŽ i HKS-a

1. Jozo Gale – predsjednik Udruge i član U.O. HKS-a
2. Ivica Ljubek – tajnik Udruge
3. Željko Kušeta
4. Marija BoÅ¡njak – Potpredsjednica Udruge
5. Ana Å injori
6. Anđelka Bujinac
7. Renata Karl
8. Borislav Oršolić
9. Marko –djelatnik restorana Barun Trenk
10. Tihomir Kampuš
11. Josip Balašković
12.Andrea Mikinac
13. „Zlatni lug“ – Anđelko Ledić _član HKS-a sa svojim osobljem
14. Zlatko Sedlanić – Podravka
15. Marijan Bošnjak član HKS-a
16. Zdravko BoÅ¡njak – član HKS-a
17. Ivan Đukić –član HKS-a

Ovim putem želim zahvaliti svim kolegama koji su se odazvali i pomogli da ova manifestacija uspije, kao i našem glavnom pokrovitelju PODRAVCI, te se nadamo da ćemo se i dogodine naći u još većem broju i uz druženje- koje je također veoma važno-uživati u pripremanju jela od kopuna!
Također zahvaljujemo Bosiljku Staniću vlasniku tvrtke „BOSO“ koji je bio glavni pokretač ove manifestacije kao organizator i sponzor-donator, a ne smijemo zaboraviti ni njegove glavne uzdanice Anice Klarić i Knežević-voditelje; Tihomira Kampuš-glavnog kuhara, na čelu s gđom Tomislavom Skender!!

Autor teksta: Predsjednik Udruge kuhara Vukovarsko srijemske županije: Jozo Gale

RIBARSKI TJEDAN

U petak, 04. rujna 2015. glavnu riječ u sklopu 49. Ribarskog tjedna imala je gastronomija. Trg Stjepana Radića postao je velika kuhinja na otvorenom pod vodstvom dvojice vrhunskih kuhara, Dragana Viskovića i Zorana Delića. Sudjelovali su članovi Udruge kuhara Primorsko-goranske županije koji su ujedno i članovi HKS-a, djeca iz škole u Crikvenici te predstavnici zlatnog sponzora Hrvatskog kuharskog saveza, Podravke. Kuhari su pripremali jedno od tradicionalnih ribljih specijaliteta, brodet od jadranskih lignji sa ječmom i fažolom. Posjetiteljima je podijeljeno 500 porcija, a namirnice su osigurali Podravka i Jadran iz Crikvenice.

Izabran Kraljevski kuhar koprivničkog renesansnog festivala

Hrvatska je dobila novog Kraljevskog kuhara. Tu prestižnu titulu natjecanja koje su osmislili Podravkini kulinarski stručnjaci, osvojio je Božidar Đurinčić iz đurđevačkog hotela Picok, koji je sa svojim pomoćnikom Mirkom Ivurekom spravio najbolji i najljepši pladanj s renesansnim jelima na 10. Renesansnom festivalu u Koprivnici.
Uz bok pobjedniku jedinstvenog kulinarskog natjecanja u kojemu profesionalni kuhari iz cijele Hrvatske iskazuju svoju stručnost i kreativnost pripremajući jela od vepra, kopuna i kunića u posve neuobičajenim uvjetima kuhajući na ognjištima, pekući na ražnjevima i u krušnim pećima bez ikakovih suvremenih pomagala, našao se Dragan Visković s pomoćnicom Jasnom Visković iz Crikvenice. Treće mjesto prema, mišljenju stručnog suda u kojem su bili kulinarski akademici Branko Žufika i Slavko Večerić te Peter Fuchs predstavnik Podravke, osvojili su Jiri Pšeničik i Zbynek Diatka iz Češke. Veliku drvenu kuhaču, svojevrsno kuharsko žezlo pobjedniku Božidaru Đurinčiću uručio je prvi nositelj ove počasne hrvatske titule Stanislav Vinković iz Našica.
Umješnost u kuhanju na otvorenom, uz dim i toplinu vatre na ložištima, uz temperaturu koja je sezala i do 40 stupnjeva, te poglede brojnih znatiželjnika, iskazali su i kuhari amateri iz Koprivnice i okolice, Vrbovečke Dubrave, Našica i Slavonskog Broda. Titulu Plemenitaškog kuhara za najbolji gulaš od divljači osvojio je Mario Krpan iz Slavonskog Broda s pomoćnikom Davorom Adrijanićem.
Kulinarskim natjecanjem za titule Kraljevskog i plemenitaškog kuhara, pripremom kraljevske gozbe, te ugošćivanjem svjetskog viceprvaka u ukrašavanju hrane Ivana Đukića iz Osijeka, Podravka je dala posebnu vrijednost koprivničkom Renesansnom festivalu, uvrštenom u 11 top događanja u Hrvatskoj. Posjetitelji, među kojima i Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš i Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras mogli su kušati specijalitete kao što su punjeni kopun s kestenima i gljivama, patka u umaku od divlje naranče s prosenom kašom, veprov hrbat u kosanoj masti, špikani but mesa divljači s džemom od brusnica te mnoge druge.
Posebni užitak priređen je za mališane koji su u društvu Podravkinog promotora kulinarstva Zlatka Sedlanića, nositelja titule Kraljevskog kuhara s međunarodnog natjecanja, izrađivali pogačice od sira i koprive te kolačiće s Podravka džemovima te ih pekli u krušnoj peći.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A03 - Snježana Blažičko - 02

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski