GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Započele pripreme za odlazak na Svjestski kulinarski kup

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg. Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već 40-tak godina. Ove godine od 22.-26. listopada ponovo će biti mjesto susreta preko 5000 kuhara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i natjecanje posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova te gastronomskih vještina i znanja.

U želji da se hrvatska gastronomija predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su u miru u ugodnom ambijentu hotela Trakošćan u kabinetu Hrvatske kulinarske akademije. Prvi trening odrađen je sredinom travnja, kada su se iznosili idejni prijedlozi jela te planirali detalji vezani uz ostatak priprema. 13. i 14. svibnja, članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije ponovno su se sastali u hotelu Trakošćan te su predstavili hladni stol te prijedlog toplog menia. Taj meni testiran je u srijedu, 28. svibnja u Falkensteiner hotelu Adriana u Zadru gdje je Hrvatska seniorska kulinarska reprezentacija pripremila meni za 14 sretnika koji su ga kušali te dali svoj sud. Njihove povratne informacije, reprezentativci će iskoristiti kako bi „dotjerali“ zamišljene kreacije. Do samog natjecanja, reprezentacija će se susreti još dva puta kako bi uvježbali pripremu jela u uvijetima koji ih čekaju u kuhinji Svjetskog kulinarskog kupa.

Hrvatsku će u Luksemburgu predstavljati Nacionalna seniorska reprezentacija, nacionalna juniorska reprezentacija, Regionalni tim Varaždinske županije te nekoliko kuhara i slastičara koji će nastupiti u individualnim kategorijama. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, u suradnji i uz pomoć svojih pomoćnika Marije Kuzminski, Grozdane Bohorč i Miroslava Dolovčaka te predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog, odabrao je članove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza ).

Slijedeća provjera osmišljenog menija biti će u Zadru od 15.-17. srpnja kada će se seniorskoj reprezentaciji pridružiti i juniorska selekcija.

Hrvatska seniorska kulinarska reprezentacija:
Tomislav Karamarko; Hotel Adriana, Falkensteiner, Borik d.d., Zadar
Šime Vučetić; Hotel Adriana, Falkensteiner, Borik d.d., Zadar
Anđelko Levanić; Hotel Turist, Varaždin
Nikolina Lončar; Hotel Zlatan, Koprivnica
Ivana Vukmanić; Hotel Pical, Poreč
Zlatko Novak; Gasthof in der Au, Starnberg, Njemačka

Hrvatska juniorska kulinarska reprezentacija:
Damnjan Draganić, Hotel Christiania; Alta BAdia; Italija
Denic Zec; Hotel & Spa ladera Iadera, Falkensteiner, Zadar
Roko Tulić;     Restoran i vinarija Coner, Coner d.o.o., Bjelovar;
Apartmani i restoran Barbati; Otok Pag
Marko Martinac; Hotel Adriana, Falkensteiner, Borik d.d., Zadar
Miroslav Dolovčak; Restoran K pivovari, Zagreb

Individiualni natjecatelji:
Rozalija Neralić;  Restoran Cvjetno naselje, Studentski centar, Zagreb
Marina Tenčić; Villa Laguna Galijot, Plava laguna, Poreč
Zoran Herman; Vindija d.d., Varaždin
Ivan Đukić; Catering Lipov Hlad, Osijek

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

B03 - Snježana Blažičko - 05

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Desert

zlatni grozd - 123

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO