GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Završeni 11. Dani hrvatskog kulinarstva – Rozalija Neralić i Ivana Vidaković nove su Državne prvakinje u kuharstvu i slastičarstvu

Ove godine 11. Dani hrvatskog kulinarstva, natjecanja i bogat popratni edukativni program održali su se u umaškom hotelu Sol Garden Istra od 18. do 22. listopada te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva turizma.

Državna prvakinja u kuharstvu je Rozalija Neralić, kuharica restorana Cvjetno naselje, SC Zagreb, a Državna prvakinja u slastičarstvu je Ivana Vidaković, slastičarka u restoranu Valamar Riviera Hotela u Poreču koja je ovom pobjedom potvrdila prošlogodišnju titulu.

Na 11. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Neralić su se plasirali Šime Vučetić i Marko Martinac, oba kuhara iz Falkensteiner hotela u Zadru. Ove godine, na prvenstvu su se kuhari natjecali u 10 kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana.

Na Državnom prvenstvu slastičara, iza Vidaković se plasirala Snježana Goluška iz restorana Mediteran hotela Melia Coral u Umagu, a na trećem je mjestu Martina Vladušić iz porečke Valamar Rivere. Prvenstvo slastičara održalo se šestu godinu u nizu, a natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije – svečana torta, topli i hladni desert, kolač i slatki pladanj s četiri vrste malih kolača.

U Umagu je održan i 9. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, a najbolji mladi kuhari su Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz varaždinske Gospodarske škole. Najbolja mlada slastičarka je učenica Ana-Marija Dorotić Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru.
Državna prvenstva kuhara i slastičara te Kamelija kup dio su najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva.

Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva, profesionalni kuhari i amateri mogli su sudjelovati u kulinarskim radionicama pod vodstvom vrhunskih domaćih i inozemnih majstora zanata.

Mirjana Habek je na svojoj radionici polaznike upoznala s pripremom vegetarijanskih jela, a kroz zabavnu radionicu Dragana Viskovića naučili su ćete kako brzo pripremati ukusna jela iz woka. On i Damir Perman zajedno su održali radionicu na kojoj su predstavili hrvatsku kulinarsku baštinu, odnosno jela primorskog kraja. Prvak države u kuharstvu za 2011. godinu, Anđelko Levanić, otkrio je polaznicima tajne pripreme malih zalogaja – finger fooda, ali i mesnih jela i umaka.
Kako jednostavnim potezima nožem napraviti atraktivne ukrase od voća i povrća naučio ih je Marijan Bošnjak, višestruki državni prvak u kulinarskoj artistici.
Od Morena Debartolija, slastičara s diplomom prestižne kulinarske akademije Le Cordon Bleu, ljubitelji slatkog saznali su kako u svojoj kuhinji napraviti izvrsne čokoladne praline i deserte. Za odvažne, stigao je i Miro Rismondo iz Slovenije koji je pokazao kako se oblikuju skulpture od leda.
Uz navedene, profesionalni kuhari mogli su sudjelovati i na radionici posljednjih svjetskih trendova u serviranju jela s čim ih je upoznao Anđelko Levanić.

Također, održano je i nekoliko stručnih predavanja. Predsjednik HKS-a, Damir Crleni te izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić održali su predavanje o Kulinarskim natjecanjima kao cjeloživotnom obrazovanju, a dr. sc. Slobodan Ivanović pričao je o Identitetu hrvatske tradicionalne kuhinje u funkciji promidžbe turizma.

Sve rezultate 11. Dana hrvatskog kulinarstva možete preuzeti ovdje.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

Autor: DAMNJAN DRAGANIĆ