GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Zlatko Novak i Anđelko Levanić sudjelovali na natjecanju u Milanu

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada, kuhari iz varaždinskog kraja, oboje hrvatski državni kuharski prvaci iz 2011 i 2012 godine, Anđelko Levanić iz varaždinskog hotela Turist i Zlatko Novak iz njemačkog restorana Gasthof in der Au u Starnbergu sudjelovali su na prestižnim kuharskim individualnim natjecanjima Global Chefs Challenge-u i Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge-u u Milanu.
Iako su se marljivo i vrijedno pripremali za natjecanja utrošeći mnoštvo vremena promišljajući o jelima koje će na koncu staviti pred suce, računajući nutritivne vrijednosti sastojaka, iskoristivost namirnica, vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura a zatim i sklad okusa, temperaturu, i teksturu, na koncu nije bilo dovoljno za pobjedu. U jakoj konkurenciji Anđelko je završio na petom, a Zlatko u konkurenciji kuhara do 25 godina na sedmom mjestu.
Pobjednici u oba natjecanja bili su domaćini te će tako Italija imati dva predstavnika u velikom finalu slijedeće godine u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa u Norveškoj.
Sa hrvatskim kulinarskim reprezentativcima bio je i izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić koji je sudjelovao i u ocjenjivanju jela kao jedan od članova sudačke komisije.
Natjecateljima je bio zadatak pripremiti meni od tri slijeda pripremljenog za 4 osoba u roku od 4 sata. Nakon 3 sata natjecatelj je svakih 30 minuta predstavljao svoje jelo ocjenjivačkom sudu.

Zadane namirnice:

Predjelo:
Hladno ili toplo predjelo mora sadržavati garnituru od Halibuta, Lososa i škampa

Glavno jelo:
Zadana namirnica je Kobe govedina. Jelo se mora sastojati i od škroba i prigodnog povrća ili salate u modernoj prezentaciji.

Desert:
Potrebno je koristiti čokoladu, mango i čaj

U kratkom telefonskom razgovoru, hrvatski su kuhari istaknuli da su odlučivale nijanse, a za potpuni dojam o natjecanju, morat ćemo pričekati njihov povratak u Hrvatsku.

Global Chefs Challenge i Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge

Global Chefs Challenge je WACS-ovo (WACS je svjetsko udruženje kuharskih saveza) međunarodno natjecanje koje se svake dvije godine odvija u sklopu WACS-ovog svjetskog kuharskog kongresa. Unatrag 6 godina, kreirano je i natjecanje za kuhare do 25 godina (Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge), a Hrvatska po prvi puta sudjeluje sa dva državna prvaka na individualnim natjecanjima. Odmah nakon svakog kongresa, u zemlji domaćinu, ovog puta u Norveškoj 2014. godine, održat će se veliko finale ovog prestižnog natjecanja u kuharstvu. Ove se godine pak odvijaju kvalifikacije za to veliko finale. Po jedan kuhar iz svake zemlje članice WACS-a dobiva priliku predstaviti sebe i svoju zemlju te pokazati svoje kuharsko umijeće.

Kako Hrvatska pripada (po podjeli WACS-a) u Južnu Europu, Anđelko Levanić i Zlatko Novak će sudjelovati u polufinalnoj skupini u Italiji zajedno sa predstavnicima Bugarske, Cipra, Francuske, Italije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Portugala, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Španjolske i Turske. No samo najbolji ima priliku sudjelovati u velikom finalu na kojem nastupa ukupno samo 7 kuhara, pobjednici svih WACS-ovih regija (Amerika, Afrika, Azija, Regija Pacifik, Sjeverna, Srednja i Južna Europa).


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Neralić - 06

Autor: Rozalija Neralić


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski