GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Zlatko Novak predstavio Hrvatsku na ovogodi┼ínjem Bocuse d’Or-u

11. i 12. lipnja Torino je ugostio najbolje kuhare iz ─Źitave Europe u sklopu natjecanja Bocuse d’Or. Pred 4 tisu─çe strastvenih navija─Źa u┼żivo te tisu─çama drugih koji su pratili prijenos preko live streama, vara┼żdinski kuhar Zlatko Novak i njegov pomo─çnik Marin Pozder imali su ─Źast i odgovornost predstavljati Hrvatsku. U natjecanju je sudjelovalo dvadeset europskih zemalja od kojih se njih deset plasiralo u veliko finale koje ─çe se odr┼żati u Francuskoj slijede─çe godine. Ovo izdanje natjecanja bilo je i prili─Źno emotivno budu─çi da je po─Źetkom ove godine preminuo Paul Bocuse, kuhar stolje─ça i osniva─Ź ovog natjecanja.

Zlatko Novak nagra─Ĺivani je hrvatski kuhar, koji je svojim dugogodi┼ínjim radom, nastupom i pobjedom na Hrvatskom dr┼żavnom prvenstvu u kuharstvu te dvostrukom krunom na ÔÇ×CRO TOP 10ÔÇť natjecanju te sudjelovanjima i zapa┼żenim rezultatima na me─Ĺunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, Kulinarske olimpijade u Njema─Źkoj i Global Chefs Challenge-u zavrijedio pozivnicu na Bocuse d’Or. Iako naviknut na veliku scenu najve─çi ispit karijere imao je u Torinu koji je ovih dana bio u fokusu svih svjetskih kuhara i gastro zaljubljenika. Hrvatski predstavnici su na samom natjecanju pripremili jela ba┼í onako kako su zamislili i mjesecima uvje┼żbavali, mirno, stalo┼żeno, bez zaka┼ínjenja te zadovoljni svojim radom prezentirali su ih elitnom dru┼ítvu sudaca. Uistinu su dali najbolje i sve od sebe te su znali ┼íto o─Źekivati budu─çi da je Zlatko prije osam godina nastupio ve─ç na ovom natjecanju kao pomo─çnik. Iako je izostao plasman u veliko finale koje ─çe u sije─Źnju idu─çe godine u Lyonu okupiti najbolje iz svih kontinentalnih natjecanja, Zlatko i Marin vratili su se u Hrvatsku zadovoljni te svjesni kako je za iskorak u rezultatu potrebno i vi┼íe financijskih sredstava ali i novih znanja.

Prva tri mjesta europskih kvalifikacija o─Źekivano su pripala skandinavskim zemljama koje su pretpla─çene na najvi┼íe stepenice na svima relevantnim kuharskim natjecanjima. Pobjednici u Torinu su Norve┼íka, slijede ih ┼ávedska i Danska, a odmah do njih bila je i Finska pa tek zatim Francuska kao peta u poretku. Hrvatska je zauzela pretposljednje, devetnaesto mjesto i nije napravila ┼żeljeni iskorak prema pozicijama koje vode u finale. Stoga ─çe Hrvatski kuharski savez prilagoditi propozicije budu─çih doma─çih natjecanja kako bi poku┼íao na nacionalnoj selekciji kuhara za Bocuse d’Or pribli┼żiti natjecateljima iskustvo koje ih o─Źekuje na ovom najboljem svjetskom kuharskom natjecanju, a na natjecanje ─çe se mo─çi prijaviti svi hrvatski kuhari ┼żeljni dokazivanja na najve─çim pozornicama.

Bez obzira na ostvareni rezultat, mo┼żemo biti ponosni na hrvatske predstavnike, jer sam plasman na natjecanje je ve─ç ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje, a Hrvatska je i ostat ─çe ─Źlanica Bocuse d’Or obitelji, a uz Bugarsku koja je zauzela posljednje mjesto, je i jedini predstavnik balkanskog poluotoka.

O temama i propozicijama:

Teme natjecanja su bile poznate tek nekoliko mjeseci koje je Zlatko Novak iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Kuhari su imali zadatak za 5 sati i 35 minuta, bez predpripreme namirnica, pripremiti mesnu platu od gove─Ĺeg filea Fassona Piemontese, tele─çe brizle i ri┼że Baraggia Biellese, Sant’Andrea za 15 osoba. Ujedno su morali ukomponirati i dio svoje nacionalne kulinarske ba┼ítine. Zlatko Novak koristio je Polji─Źki soparnik, kojeg je za ovu priliku modernizirao i oplemenio u skladu sa svjetskim trendovima u kulinarstvu. Isti broj porcija morali su pripremiti i u vegetarijanskom jelu gdje je bilo zadano koko┼íje jaje i Castelmagno sir te zadana lista namirnica od kojih se moglo birati drugo vo─çe i povr─çe. U potonje jelo morao se ukomponirati i tajni sastojak koji je otkriven tek ve─Źer prije natjecanja, ┼ípagete broj 7.
Kriteriji Bocuse d’Or-a su vrlo strogi i detaljni te su propzicije natjecanja ispisane na 60 stranica tehni─Źkog dokumenta. Kuhari na natjecanju moraju paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u kona─Źnici, pripremljenom jelu. Suci su pazili na svaku sitnicu, od pripreme radnih povr┼íina, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do na─Źina pripreme i raznolikosti tehni─Źkih vje┼ítina. A tek onda se gledao gotov tanjur i pripremljeno jelo te ocjenjivala vizualna privla─Źnost, mirisi, kompozicija, koloristika, ─Źisto─ça rada, ujedna─Źenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperatura, tekstura, nutricionizam, pravilan omjer sastojaka itd. Svaki potez kuhara je bio pod pove─çalom, bez prava na najmanju pogre┼íku. A u┼żarena navija─Źka atmosfera u kojoj kuhari rade je tako─Ĺer faktor na kojeg kuhari ina─Źe nisu navikli i moraju se maksimalno prilagoditi.

Zlatko Novak, Hrvatska
Menu

Tema na plati
Gove─Ĺi file u janje─çoj maramici sa tartufima i za─Źinskim biljem
Tele─ça brizla u ugljenu i krusti od cikle sa soparnikom,
ri┼żotom od dimljenog sira i pjenu┼íca u parmezanu,
Tortica od dajkona i bu─Źe sa umakom od tartufa

Tema na tanjuru
Dvobojni omlet s bukova─Źama
Pohani ┼żumanjak u za─Źinskom bilju na ─Źipsu od celera i mladog luka
Pire od mrkve i umak od castelmango sira i dimljenog ─Źe┼ínjaka

Rezultate s natjecanja u Torinu mo┼żete prona─çi na ovom linku

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

hladno predjelo 1

Autor: Sla─Ĺana Herman


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohor─Ź


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

Autor: DAMNJAN DRAGANI─ć