GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Zlatna kuna – kuharsko natjecanje za najmlađe kuhare

Od 25. do 27. listopada u Ugostiteljskoj školi Osijek, održat će se Kuharski kup za mlade kuhare. Ovo natjecanje namjenjeno je  učenicima 3. i 4. razreda koji se školuju za zanimanje kuhar i Turističko – hotelijerskim komercijalistima te mladim kuharima do 19 godina starosti.

Cilj natjecanja u disciplini Pripremanje jednostavnog menija za 4 osobe je provjera i vrednovanje stručno-teorijskih znanja i profesionalnih vještina učenika/natjecatelja iz područja gastronomije. Uz natjecanje, organizatori su pripremili i edukativne sadržaje.

 

Propozicije i program možete preuzeti ovdje

Prijavnicu za natjecanje pruzmite ovdje

Popis namirnica zajedničke košarice preuzmite ovdje

 

Pravila i uvjeti sudjelovanja:

• Na natjecanje se mogu prijaviti učenici 3. i 4. razreda koji se školuju za zanimanje kuhar i Turističko – hotelijerski komercijalist i mladi kuhari do 19 godina starosti
• Učenik/natjecatelj treba napisati/sastaviti meni, prema ponuđenoj košarici namirnica. Natjecatelji mogu rabiti samo one namirnice koje su naznačene u modulu.
• Domaćin osigurava namirnice u svim modulima
• Na natjecanju sudjeluju dvije osobe, odnosno rad se odvija timski
• Natjecatelji ne mogu koristiti niti donijeti bilo kakvu vrstu ili oblik vlastite namirnice.
• Ocjenjivanja se temelje na profesionalnom pristupu izradi zadatka, kreativnosti jela, te skladu sljedova i okusu jela u meniju.
• Sva jela predviđena modulima moraju se prigotoviti u vremenu dozvoljenom za rad – maksimalno vrijeme za rad: 4 sata, prije početka natjecanja natjecatelji imaju mogućnost napraviti pred pripremu koja ne uključuje korištenje tehnoloških postupaka (ako za to ima potrebe)
• Svi sastojci jela moraju biti jestivi, te odgovarajuće temperature pri izdavanju iz kuhinje.
• Natjecatelji su dužni pridržavati se svih pravila i propisa struke, što znači da se od natjecatelja očekuje kulinarski besprijekorna zdrava i probavljiva hrana, da se poštuju pravila slaganja jela, da jela trebaju izgledati prirodno, ukusno i skladno.
• Natjecatelji moraju sa sobom imati osobnu identifikacijsku ispravu i važeću sanitarnu iskaznicu.
• Zajednička košarica namirnica – začini i mirodije bit će dostupna svim natjecateljima. Popis namirnica iz zajedničke košarice nalazi se u privitku.
• Inventar za pripremanje i posluživanje jela osigurava domaćin. Dozvoljeno je koristiti sitni i specijalni inventar za pripremu namirnica (izbadači). Nije dozvoljeno korištenje dodatnog inventara prilikom posluživanja jela na tanjuru (ukrasni inventar).
• Učenik ima na raspolaganju maksimalno 30 minuta vremena za sastavljanje recepture prema važećem obrascu sa svojim mentorom.
• Natjecatelji moraju nositi svoju radnu odjeću i zaštitne cipele, (bez vidljivih oznaka škola iz koje dolaze)
• Nakon završenog ocjenjivanja predsjednik Povjerenstva svakom natjecatelju mora detaljno pojasniti koji su propusti tijekom rada uočeni, a osobito naglašava što je bilo dobro i pozitivno.

 

 

Popis namirnica zajedničke košarice:
Vrhnje za šlag
Ulje suncokretovo
Bučino ulje
Maslac
Margarin
Mlijeko
Kiselo vrhnje
Slatko vrhnje
Svježi sir
Glatko brašno
Oštro brašno
Šećer
Šećer u prahu
Orah, cijeli
Čokolada
Kakao
Med
Grožđice sušene
Višnje ( kompot ili smrznute)
Jaja
Pšenična krupica
Palenta
Krušne mrvice
Riža
Koncentrat od rajčice
Jabučni ocat
Vino bijelo
Vino crno

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

B03 - Snježana Blažičko - 05

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Desert

c03 - predrag galjevski 03

Autor: PREDRAG GALJEVSKI