GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Zlatna Solinka – Hrvatski kuharski kup po prvi puta u Solinu

Drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa održat će se u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije u razdoblju od 03. do 05. ožujka u Solinu pod nazivom Zlatna Solinka.

Kako će se natjecanje kuharskog kupa po prvi puta održati u Solinu, organizatori su imali zadatak i odrediti ime manifestacije. Kako je želja podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve s njihova područja odnosno pastrve Solinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva živi u rijekama Jadru, Žrnovnici i Vrljici, a namjera je educirati javnost o tome kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, tupinolomi, cementna industrija, kanalizacija, kao i prelov i ribogojilišta. Iako ćete u propozicijama natjecanja pronaći pastrvu, neće se koristiti spomenuta endemska vrsta, već obična potočna pastrva na koju smo svi navikli.

Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Hrvatski kuharski kup je ciklus od pet zasebnih natjecanja od kojih se prvo održava krajem turističke sezone u listopadu, a posljednje u svibnju, odnosno prije početka nove turističke sezone. Na taj način omogućeno je svim zainteresiranim sudionicima, pa i onima iz obalnih krajeva da sudjeluju na svim natjecanjima te osvoje titulu pobjednika kupa i prestižnu „kristalnu kuhaču“.

Sudionici natjecanja su isključivo članovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedinačno, a svaki natjecatelj može imati jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija, odnosno natjecatelji s većim brojem ostvarenih natjecanja u tekućoj godini.

Pravila Hrvatskog kuharskog kupa možete pronaći ovdje 

Propozicije i program 1. kola preuzmite ovdje

Prijavnicu za natjecanje preuzmite ovdje

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a01 - frane soza 03

Autor: FRANE SOŽA


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

glavno jelo 1

Autor: Željko Bešenić


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI