GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Zlatna Solinka – Hrvatski kuharski kup po prvi puta u Solinu

Drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa odr┼żat ─çe se u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske ┼żupanije u razdoblju od 03. do 05. o┼żujka u Solinu pod nazivom Zlatna Solinka.

Kako ─çe se natjecanje kuharskog kupa po prvi puta odr┼żati u Solinu, organizatori su imali zadatak i odrediti ime manifestacije. Kako je ┼żelja podi─çi svijest o ugro┼żenosti endemske vrste pastrve s njihova podru─Źja odnosno pastrve┬áSolinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva ┼żivi u rijekama Jadru, ┼Żrnovnici i Vrljici, a namjera je educirati javnost o tome kako tu endemsku riblju vrstu ugro┼żavaju one─Źi┼í─çenje okoli┼ía, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog podru─Źja, prometnice, kamenolomi, tupinolomi, cementna industrija, kanalizacija, kao i prelov i ribogojili┼íta. Iako ─çete u propozicijama natjecanja prona─çi pastrvu, ne─çe se koristiti spomenuta endemska vrsta, ve─ç obi─Źna poto─Źna pastrva na koju smo svi navikli.

Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme odr┼żavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zada─ça ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapre─Ĺenje sadr┼żajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turisti─Źke ponude.

Hrvatski kuharski kup je ciklus od pet zasebnih natjecanja od kojih se prvo odr┼żava krajem turisti─Źke sezone┬áu listopadu, a posljednje u svibnju, odnosno prije po─Źetka nove turisti─Źke sezone. Na taj na─Źin omogu─çeno je svim zainteresiranim sudionicima, pa i onima iz obalnih krajeva da sudjeluju na svim natjecanjima te osvoje titulu pobjednika kupa i presti┼żnu ÔÇ×kristalnu kuha─ŹuÔÇť.

Sudionici natjecanja su isklju─Źivo ─Źlanovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedina─Źno, a svaki natjecatelj mo┼że imati jednog pomo─çnika. Natjecatelj mo┼że sudjelovati na svim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slu─Źaju ograni─Źenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u vi┼íe kategorija, odnosno natjecatelji s ve─çim brojem ostvarenih natjecanja u teku─çoj godini.

Pravila Hrvatskog kuharskog kupa mo┼żete prona─çi┬áovdje┬á

Propozicije i program 1. kola preuzmite ovdje

Prijavnicu za natjecanje preuzmite ovdje

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Nerali─ç - 06

Autor: Rozalija Nerali─ç


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 113

Autor: MARKO JOVANOVI─ć


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI