GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Zlatni orah – Valentina Bošnjak i Dajana Trcović napravile najbolje torte

Dvanaest slastičara profesionalaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 3 škole, 8 restorana s područja Slavonije i Baranje, vrhunske slastice i mnoštvo majstorskih kulinarskih specijaliteta, obilježilo je 2. Zlatni Orah, Međunarodno natjecanje slastičara u organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice.

Generalni pokrovitelji bili su Virovitičko-podravska županija i Grad Orahovica, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a sponzor Podravka i Dukat. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije, profesionalci i učenici slastičari koji su imali zadatak izraditi tortu s glavnom temom orah.

U konkurenciji škola nastupile su tri škole i to: Srednja strukovna škola Vinkovci, Srednja strukovna škola Našice te srednja škola ”Stjepan Ivšić” Orahovica.

Ocjenjivački sud u obje kategorije radio je u istom sastavu i to: predsjednica Ljerka Kufrin iz Zagreba, Sead Čatić iz Sarajeva te Sandra Jadek iz Slatine, a u kategoriji škola donijelo je odluku kako je najbolju tortu napravila učenica Valentina Bošnjak iz Vinkovaca. Njena mentorica bila je Marija Bošnjak.

Drugo mjesto osvojila je Orahovčanka Tamara Šundalić, njena mentorica je Danira Vinković dok je treće mjesto pripalo našičaninu Robertu Takaču čija je mentorica bila Zdenka Crndić. U konkurenciji profesionalaca natjecalo se 12 slastičara iz Osijeka, Bjelovara, Sesveta, Sarajeva, Virovitice, Slavonskog Broda, Pitomače, Požege, Viljeva i Orahovice. Ocjenjivački sud nije imao lak zadatak, nakon sat i pol vremena ocjenjivanja i kušanja, najviše bodova dobila je osječanka Dajana Trcović, drugo mjesto pripalo je Jeleni Pavlić iz Bjelovara dok je treće osvojila Amira Jusufović iz Sarajeva:

-Torte su bile jako dobre, čak mogu reći da su nas učenici ugodno iznenadili, a profesionalci malo razočarali. No, sve u svemu jako smo zadovoljni slasticama, a posebno moram pohvaliti organizatora na sjajno pripremljenoj manifestaciji. Ocjenjivali smo složenost izrade, sklad okusa, kreativnost, pravilnu pripremu, usklađenost s recepturom, potom sklad boja, kompoziciju i kreativnost i naravno isključivo se morala poštovati glavna tema orah – rekla je predsjednica Ljerka Kufrin.

Pobjednica Dajana Trcović nije očekivala pobjedu, a glavni cilj je bio doći i sudjelovati:

-Cijela ova priča Zlatnog oraha u Orahovici je iznad svih mojih očekivanja. Sjajna organizacija, ekipa odlična, puno smo međusobno razmijenili iskustava i razmišljanja, a evo na kraju sam i pobijedila i naravno da sam presretna. Hvala Orahovici i udruzi kuhara na ovoj sjajnoj večeri i sigurno dolazim ponovo – rekla je Dajana koja je napravila Tiborovu tortu i zanimljivo u obliku malog praseta.

Nagrade sponzora Podravke i Dukata, novčane nagrade, diplome i posebne pločice s oznakom Zlatnog Oraha, najuspješnijima su uručili predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar, orahovački gradonačelnik Josip Nemec te predstavnik Podravke, Dražen Đurišević.

Nakon proglašenja, svojim autohtonim i prepoznatljivim jelima predstavilo se osam restorana s područja Slavonije i Podravine, a glazbenu pratnju sjajno su odradili Suhopoljski tamburaši:

-Što reći nakon ove večeri nego jednostavno zahvaliti od srca svim natjecateljima koji su došli u velikom broju, svim sponzorima bez kojih ne bi mogli, ocjenjivačkom sudu koji je odradio vrhunski posao, ljudima koji su nas podržali i na kraju naravno članovima naše udruge koji su uložili ogroman trud. Mi se kao jedina kuharska udruga u županiji svojski trudimo očuvati naše autohtonu gastronomiju i promovirati je kako najbolje možemo i nadam se da u tome i uspijevamo – zaključio je predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar.

Nazočnima na su se na završnoj večeri obratili i organizaciju pohvalili orahovački gradonačelnik Josip Nemec, Dražen Đurišević iz Podravke, Jozo Gale dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te predsjednik Skupštine Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Zaim Merdan.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b01 - paolo sverko 03

Autor: PAOLO ŠVERKO


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI