GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

ZA NATJECATELJE

Sekcija ocjenjiva─Źa HKS-a

PRAVILA I NAPUTCI za sudionike natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa.

U ocjenjiva─Źki sud broji 4 ─Źlana, od kojih je jedan predsjednik, dva su ─Źlanovi a jedan je pomo─çni ocjenjiva─Ź.
Predsjednik ocjenjiva─Źkog suda je predsjednik Sekcije ocjenjiva─Źa HKS-a ili jedan od njegovih zamjenika te mora biti prisutan ve─ç prvi dan natjecanja tj. na sastanku i dogovoru o radu. Predsjednik ocjenjiva─Źkog suda pregledava listi─çe druga dva ocjenjiva─Źa i ukoliko dolazi do prevelikih razlika tra┼żi obrazlo┼żenje. Predsjednik ocjenjiva─Źkog suda mora biti prisutan kod zbrajanja bodova.
Pomo─çni ocjenjiva─Ź ne bilje┼żi ocjene za radove natjecatelja, ali vodi bilje┼íke o radu u kuhinji te svoja zapa┼żanja prenosi trojici ocjenjiva─Źa koji ih uzimaju u obzir kod ocjenjivanja.

Natjecatelji moraju predsjedniku ocjenjiva─Źkog suda dostaviti recepturu jela na sastanku i dogovoru o radu, a po potrebi korigiranu recepturu mogu dostaviti prije ocjenjivanja. Svi natjecatelji moraju uz sebe imati, i predo─Źiti na sastanku i dogovoru o radu, fotokopiju sanitarne knji┼żice i to tako da se vidi datum kad je produ┼żena te ime i prezime.

Za vrijeme ocjenjivanja, u prostoriji u kojoj se ocjenjuje osim osoba zadu┼żenih za organizaciju ocjenjivanja i ─Źlanova ocjenjiva─Źkog suda ne smiju nazo─Źiti druge osobe.

Na dva natjecanja natjecatelj ne smije sa manjim izmjenama u sastavu ili prezentaciji ponoviti isto jelo. Ocjenjiva─Źki sud na raspolaganju ─çe imati fotografije jela svakog natjecatelja sa prethodnih natjecanja. Propusti natjecatelja po navedenom povla─Źit ─çe za sobom manji broj osvojenih bodova u kriteriju “Vanjski izgled – Kreativnost”.

Predsjednik ocjenjiva─Źkog suda nakon natjecanja, u dogovorenom terminu te uz radove prezentirane na tanjuru, objasnit ─çe svim natjecateljima pogre┼íke kod pripreme radova.

Predpriprema namirnica je dopuštena u opsegu i prema procijenjenoj potrebi natjecatelja.

Jela prezentirana za ocjenjiva─Źki sud ne smiju sadr┼żavati nejestive materijale – drvo, tkaninu, metalÔÇŽ

Negativni bodovi dodjeljuju se u kriteriju “Po┼ítivanje propozicija” i to prema slijede─çem:
2 negativna boda:
- ka┼ínjenje sa izno┼íenjem eksponata – svaka tre─ça pre─Ĺena minuta
- ukoliko natjecatelj ne preda recepturu na sastanku i dogovoru o radu
- ukoliko u recepturi nisu navedeni svi sastojci eksponata (i jela i dekoracije)
5 negativnih bodova:
- ukoliko natjecatelj koristi kuhinju izvan dogovorenog vremena i rasporeda
- ukoliko broj elemenata (plata, topla kupka) ne odgovara propozicijama
- ukoliko jedan od elemenata eksponata izgubi svoje predvi─Ĺeno stanje (padne, pukne, otopi se itd.)

Negativni bodovi dodijeliti ─çe se ukoliko neki element izgubi svoje predvi─Ĺeno stanje za vrijeme rada Ocjenjiva─Źkog suda, a ukoliko je rad ve─ç ocijenjen ocjenjiva─Źki sud izvr┼íiti ─çe korekciju ocjene u kriteriju “Po┼ítivanje propozicija”. U uvjetima koji nisu zadovoljavaju─çi (npr. previ┼íe topla prostorija za ocjenjivanje) ocjenjiva─Źki sud mo┼że jednoglasno definirati kra─çe vrijeme u kojem radovi moraju ostati u predvi─Ĺenom stanju.

Ukoliko je na tanjuru jelo s umakom, umak treba prezentirati uz platu. Umak mo┼że biti serviran i na plati, ako je prenosiv, ali ne smije biti u kontaktu sa podlogom (staklo, metal). Toplo jelo servira se toplo.

Kod pripreme eksponata treba izbjegavati sve ┼íto je nejestivo, a za konkretna pitanja poja┼ínjenja tra┼żiti od ocjenjiva─Źkog suda tijekom radnog dogovora. Mogu se koristiti ┼íkoljke, klije┼íta hlapova i sl. Kost mo┼że biti dio eksponata samo ukoliko je sastavni dio namirnice i ima estetsku va┼żnost kod prezentacije jela, tj. slu┼żi da bi npr. kotlet stajao uspravno itd.

Za─Źinsko bilje i lisnate salate te vo─çe (sa ili bez kore) mo┼że se koristiti, a da nije termi─Źki obra─Ĺeno, ali mora biti prezentirano na pravi na─Źin – oprano, o─Źi┼í─çeno, po potrebi ┼żelirano.

Porcija jela treba biti 150 g mesa bez kosti.

Da bi se prilozi i garnirunzi bolje odr┼żali ne smiju se skuhati do kraja (premekano).

Centralni dekor plate od jestivih namirnica (─Źokolade, vo─ça i povr─ça, maslaca itd.) mo┼że biti postavljen, ali ne ulazi u ocjenu eksponata. Kod dva izjedna─Źena eksponata mo┼że prevladati onaj sa dekorom (hladno i desert).

Kod prezentacija na plati jedan dio eksponata mo┼że ostati u komadu, ali zajedno sa narezanim dijelovima mora ─Źiniti ukupno 12 porcija.

Kod ocjenjivanja toplih jela natjecatelji radove iznose u razmaku od 5 minuta, prema rasporedu odre─Ĺenom po izvu─Źenim natjecateljskim brojevima.

Zadana tema mora biti vidljiva i prepoznatljiva u okusu i sastavu.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Nerali─ç - 06

Autor: Rozalija Nerali─ç


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski