16. Državno prvenstvo kuhara – Najava

Pozivamo sve profesionalne kuhare da sudjeluju u 16. državnom prvenstvu kuhara, koje će se održati 13. studenog 2024. godine u Poreču, u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva, u dvorani Žatika. Ova jedinstvena prilika omogućuje vrhunskim kuharima da pokažu svoje kulinarske vještine u direktnom natjecanju pred publikom i stručnim ocjenjivačkim sudom.

Uvjeti za sudjelovanje

U natjecanju mogu sudjelovati isključivo profesionalni kuhari s najmanje 3 godine radnog iskustva na poziciji Chefa ili sous Chefa. Svakom natjecatelju dozvoljen je jedan pomoćnik, koji mora biti polaznik srednje škole u smjeru kuharstva.

Svi natjecatelji i njihovi pomoćnici moraju posjedovati važeću sanitarnu iskaznicu.

Tijekom natjecanja, pomoćnicima je dozvoljeno sudjelovati samo u pripremnim radovima (guljenje, čišćenje, filetiranje, rezanje) te održavanju higijene radnog prostora. Pomoćnici smiju sudjelovati u organizaciji serviranja, ali ne i direktno servirati jela.

Kategorije natjecanja

Natjecatelji koji žele postati državni prvaci moraju sudjelovati u sljedećim kategorijama:

A. Umjetnost kuhanja – Meni od 4 slijeda (mystery box, kuhanje pred publikom)
Kuhanje pred publikom, tijekom dva dana. Prvi dan traje 5 sati, a drugi dan 6 sati i 30 minuta. Priprema se meni od četiri slijeda s amuse-boucheom za pet tanjura (četiri za ocjenjivače, jedan za izložbeni stol). Prvi dan natjecanje započinje svečanim predstavljanjem, nakon čega slijedi otkrivanje mystery boxa s namirnicama i izrada menija u trajanju od 40 minuta.

A1. Mali zalogaji – Amuse-bouche (kuhanje pred publikom)
Priprema četiri vrste malih zalogaja:

  1. Jedan mesni
  2. Jedan riblji
  3. Jedan bez glutena i laktoze
  4. Jedan veganski

Količina po zalogaju ne smije prelaziti 25 grama.

A2. Priprema menija od 4 slijeda (kuhanje pred publikom)
Priprema menija s četiri slijeda:

  1. Hladno predjelo od ribe
  2. Tople predjelo (vegansko)
  3. Mesno glavno jelo
  4. Desert

Ukupna težina jela po osobi mora biti između 550 i 600 grama.

Rad i oprema

Natjecatelji rade u službenim bluzama i kapama koje osigurava organizator. Za pripremu smiju koristiti vlastiti alat, posuđe i manje aparate, dok je posuđe za serviranje hrane osigurano od strane organizatora. Svi sudionici moraju poštovati HACCP standarde, a zabranjena je upotreba bojila, pojačivača okusa i industrijskih pripravaka.

Ocjenjivanje

Stručni ocjenjivački sud čine WACS ocjenjivači, uz podršku maršala iz Hrvatske kuharske sekcije (HKS). Ocjenjivači će detaljno pratiti svaki aspekt pripreme i serviranja jela, a natjecanje će se ocjenjivati prema pravilima WORLDCHEFS-a.

Nakon degustacije svih slijedova, ocjenjivački sud će podijeliti povratne informacije svakom natjecatelju, a potom će biti proglašenje pobjednika.

Važne informacije

Svaki natjecatelj mora biti član HKS-a

Troškovi sudjelovanja iznose 100 € po osobi, a svaki natjecatelj snosi troškove smještaja. Partner Valamar nudi povoljnije cijene smještaja uz korištenje koda HKS2024 pri rezervaciji.

Za dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte putem e-maila: HKS.kuhar@gmail.com.

Pridružite se najtalentiranijim kuharima Hrvatske i pokažite svoje kulinarske sposobnosti na 16. državnom prvenstvu kuhara!

 

 

 

 

Galerija slika

Podijeli