Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak, 28. veljače kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali svečani menu od tri slijeda na zadane namirnice. Zadatak je bio pripremiti hladnu platu od pastrve, čvaraka, svježeg sira i obavezne garniture od povrća, toplo glavno jelo od janjećeg buta, krumpira, kelja i vrganja te desert od rogača, jabuka, čokolade i meda. Nezahvalna dužnost ocjenjivanja rada u kuhinji i pripremljenih jela pripala je Miroslavu Dolovčaku, Draganu Viskoviću, Marinku Jurešiću i Berislavu Lackoviću, članovima Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza.
Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Tomislav Greganić i Marela Hudoletnjak iz zagrebačkog hotela The Westin. Zagrebački tandem pobijedio je u svakoj kategoriji te su svojim kreacijama oduševili goste u sklopu svečane večere. Drugo mjesto ukupnog poretka osvojio je Antonio Bukvić uz pomoć Predraga Zrilića predstavljajući Udrugu kuhara i slastičara Bilogore, dok je Dinku Tomašiću i Dini Veseliću iz varaždinske tvrtke Gastrocom pripalo treće mjesto.
U sklopu svečane večere, najbolje je proglasila gđa. Dragana Franjković, predstojnica podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva Nacionalnog parka Plitvička Jezera uz pomoć spomenutih članova ocjenjivačkog suda.
Hrvatski kuharski kup nastavit će se već 11. ožujka u Solinu, a slijede natjecanja u Vinkovcima, Pregradi i Bjelovaru
Rezultati natjecanja:
Kategorija A – hladna plata
Plasman |
Natjecatelj Objekt |
Bodovi |
|
1 |
Tomislav Greganić |
The Westin Zagreb |
74,50 |
2 |
Antonio Bukvić |
Udruga kuhara i slastičara Bilogora |
63,75 |
3 |
Dinko Tomašić |
Gastrocom d.o.o., Varaždin |
57,75 |
4 |
Nikola Blaži |
Restoran Angelus, Varaždin |
51,50 |
5 |
Vehid Šaldić |
Euro-Toques Croatia, Pula |
51,00 |
6 |
Vjekoslav Podunavac |
Konoba MORGAN, Buje |
44,25 |
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman |
Natjecatelj |
Objekt |
Bodovi |
1 |
Tomislav Greganić |
The Westin Zagreb |
71,25 |
2 |
Antonio Bukvić |
Udruga kuhara i slastičara Bilogora |
63,75 |
3 |
Nikola Blaži |
Restoran Angelus, Varaždin |
59,00 |
4 |
Dinko Tomašić |
Gastrocom d.o.o., Varaždin |
58,75 |
5 |
Slavica Dujmović |
Restoran Lička kuća, Plitvička jezera |
57,50 |
6 |
Vjekoslav Podunavac |
Konoba MORGAN, Buje |
54,75 |
7 |
Vehid Šaldić |
Euro-Toques Croatia, Pula |
53,00 |
8 |
Marija Dobrić |
x |
51,00 |
9 |
Denis Božić |
Srednja škola Plitvička jezera, Korenica |
47,75 |
Kategorija C - desert
Plasman |
Natjecatelj |
Objekt |
Bodovi |
1 |
Tomislav Greganić |
The Westin Zagreb |
65,50 |
2 |
Antonio Bukvić |
Udruga kuhara i slastičara Bilogora |
60,75 |
3 |
Vehid Šaldić |
Euro-Toques Croatia, Pula |
57,25 |
4 |
Dinko Tomašić |
Gastrocom d.o.o., Varaždin |
56,25 |
5 |
Karlo Špoljarić |
Srednja škola Plitvička jezera, Korenica |
55,75 |
6 |
Nikola Blaži |
Restoran Angelus, Varaždin |
54,25 |
7 |
Vjekoslav Podunavac |
Konoba MORGAN, Buje |
53,00 |
Ukupni poredak
Plasman |
Natjecatelj |
Objekt |
Bodovi |
1 |
Tomislav Greganić |
The Westin Zagreb |
211,25 |
2 |
Antonio Bukvić |
Udruga kuhara i slastičara Bilogora |
188,25 |
3 |
Dinko Tomašić |
Gastrocom d.o.o., Varaždin |
172,75 |
4 |
Nikola Blaži |
Restoran Angelus, Varaždin |
164,75 |
5 |
Vehid Šaldić |
Euro-Toques Croatia, Pula |
161,25 |
6 |
Vjekoslav Podunavac |
Konoba MORGAN, Buje |
152,00 |
7 |
Slavica Dujmović |
Restoran Lička kuća, Plitvička jezera |
57,50 |
8 |
Karlo Špoljarić |
Srednja škola Plitvička jezera, Korenica |
55,75 |
9 |
Marija Dobrić |
x |
51,00 |
10 |
Denis Božić |
Srednja škola Plitvička jezera, Korenica |
47,75 |
O Hrvatskom kuharskom kupu:
Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Sudionici Kupa na taj način upoznaju kolege iz čitave Hrvatske i raznovrsne autohtone namirnice kojima Hrvatska obiluje. Cilj kupova je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Iako se realizira u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.
Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Zadane namirnice uvijek uključuju i autohtonu namirnicu kraja u kojem se natjecanje odvija a rad i kreacije natjecatelja prate i ocjenjuju članovi Ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa uz ostale nagrade osvaja i veliku kristalnu kuhaču. Najbolji pojedinci ostaju i u fokusu izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije koja sudjeluje na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima popu Kulinarske Olimpijade, Bucuse d'Or-a i Svjetskog kulinarskog kupa.