Pobjednik Zlatne Nimfe – Cro Cupa Varaždin 2025. godine, srednjoškolskog natjecanja za učenike kuharskog i slastičarskog smjera, ekipa je varaždinskog restorana The Familly dok je drugo mjesto pripalo ekipi 2 restorana Bedem. Sve su ostale ekipe – sudjelovalo je njih 12, uz podršku učenika osnovne škole i Društva osoba s invaliditetom Varaždin – nagrađene broncom.
Hrvatski kuharski savez, čiji je jedan od ciljeva promicanje kuharskog zanimanja među mladima, jedan je od glavnih pokrovitelja Zlatne Nimfe.
I ove je godine naglasak Zlatne Nimfe bilo korištenje namirnica iz bogate palete zaštićenih proizvoda Varaždinske županije poput Varaždinskog zelja, Ludbreškog hrena, heljdine kaše i Varaždinskog bučinog ulja, koje su učenici maštovito uklopili u svoje recepte.
- Sjajno je da učenici već na početku svog kulinarskog obrazovanja imaju priliku kuhati s autohtonim proizvodima, čime kod njih razvijamo svijest o važnosti očuvanja lokalne gastronomske baštine. Vjerujem da će se uz ovakve projekte i entuzijazam mladih tradicijski proizvodi nastaviti prenositi s generacije na generaciju – naglasila je Marija Cafuk, predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije ono za što se zalaže i Hrvatski kuharski savez – spravljanje vrhunskih gastro delicija prvenstveno se oslanjajući na kvalitetne domaće proizvode lokalnih proizvođača.
Ljiljana Sedlanić, predsjednica Udruge kuhara Varaždinske županije, članova HKS-a, glavnim je ciljem Zlatne Nimfe, kojoj je ovogodišnje izdanje bilo 17. po redu, okupljanje učenika i njihovih mentora kako bi se upoznali, razmijenili znanja i iskustva te uživali u zajedničkom stvaranju.
Novitet ovogodišnjeg natjecanja, održanog u Gospodarskoj školi Varaždin, sudjelovanje je učenika osnovnih škola, koji su asistirali natjecateljima, a s jednakim ciljem – zainteresirati ih da se obrazuju za kuhare.
- To me posebno veseli jer cilj je dodatno ih motivirati da svoje školovanje nastave upravo u ovom smjeru. Svi su nas učenici oduševili, pokazali su iznimnu kreativnost, puno pozitivne energije i snalažljivosti. Njihova jela bila su prava mala iznenađenja i s ponosom mogu reći da vjerujemo u sjajnu budućnost naše struke – zaključila je Ljiljana Sedlanić.
Manifestacija je održana upravo u tjednu obilježavanja Dana zaštićenih europskih proizvoda, čime se dodatno naglasila važnost očuvanja domaće gastronomske i poljoprivredne tradicije.