Hrvatski kuharski savez je početkom 2019. godini obnovio ugovor s organizatorom najprestižnijeg svjetskog kulinarskog, Bocuse d'Or, te time dobio pravo korištenja imena "Bocuse d'Or Croatia" i organiziranja kvalifikacijskog natjecanja za predstavnika na Kontinentalnoj selekciji, Bocuse d'Or Europe. Samim time, Hrvatska je postala članica globalne mreže nacionalnih Bocuse d'Or Akademija koje su zadužene za promicanje Bocuse d'Or natjecanja u svojoj zemlji, održavanje nacionalne mreže kuhara, potencijalnih kandidata za natjecanje Bocuse d'Or, te organizaciju i provođenje Nacionalne selekcije i pripremu kandidata za predstavljanje na Kontinentalnoj selekciji i Velikom finalu.
Natjecanja u sklopu Bocuse d'Or-a odvijaju se u dvogodišnjem ciklusu koji se sastoji od 3 faze:
- Nacionalna selekcija u kojoj se natječu istaknuti kuhari u svakoj pojedinoj zemlji članici Bocuse d'Or Akademije, dok najbolji među njima osvaja ulaznicu za natjecanje u Kontinentalnoj selekciji
- Kontinentalna selekcija koja predstavlja natjecanje najboljih kuhara iz svih zemalja na kontinentalnoj razini (Hrvatski predstavnik će se natjecati na Bocuse d'Or Europe), dok se pobjednik plasira u Veliko finale
- Veliko finale se održava svake dvije godine u Lyonu na izložbi Sirha te se na njemu imenuje pobjednik natjecanja Bocuse d'Or
Hrvatski kuharski savez će u sklopu manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva 2019., koja će se održavati od 18.-22. studenog u Hotelu Minerva, Varaždinske Toplice, organizirati i Nacionalnu selekciju koja će iznjedriti hrvatskog predstavnika na Bocuse d'Or Europe 2020. u Estoniji. Do sada je sudjelovala na četiri europske smotre no nažalost se nije uspijela kvalificirati u veliko finale.
Selekcijski proces
Prije natjecanja u velikom finalu, natjecatelji moraju proći kvalifikacijski proces nacionalnih i kontinentalnih natjecanja. Nacionalna selekcija podrazumijeva izbor najboljeg kuhara na nacionalnoj razini - natjecanju koje se odvija u svakoj zemlji svijeta koja je dio Bocuse d'Or obitelji. Pobjednik nacionalnog natjecanja osvaja ulaznicu za kontinentalno natjecanje, ovisno o kontinentu na kojemu se nalazi - Bocuse d’Or Europe, Bocuse d’Or Asia Pacific and Bocuse d’Or Latin America i Bocuse d'Or Africa također. U Velikom finalu u konačnici sudjeluju 24 zemlje svijeta čiji su natjecatelji ostvarili najbolje rezultate na kontinetalnim natjecanjima. Uz selekcijski proces, natjecanju je moguće pristupiti i dodjelom wild card-a.
Uvjeti nastupa na hrvatskim kvalifikacijama:
Natjecatelj mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati više od 23 godine na dan natjecanja. Mora biti zaposlen u restoranu s oznakom Michelinove zvjezdice, u restoranu s Michelinovom preporukom, ili nositelj titule Državnog prvaka u kulinarstvu. Mora biti član Hrvatskog kuharskog saveza.
Detaljne informacije, propozicije natjecnja i prijavnicu, objavit ćemo uskoro.