Realizirajući svoje temeljne ciljeve, među kojima je stručno usavršavanje kuhara jedan od najznačajnijih, Hrvatski kuharski savez je utemeljio kulinarsku akademiju. Cilj joj je edukacija vodećih ljudi u kuhinjama, proučavanje i obrada hrvatske gastronomske baštine, njena turistička valorizacija, razvoj hrvatske gastronomske misli i prakse, te praćenje i primjena svjetskih gastronomskih trendova u hrvatskom kulinarstvu.
Zbog praktičnog rada i realizacije u kojoj se savladavaju različite tehnike i vještine u pripravljanju jela, seminari odnosno radionice se izvode u malim grupama do najviše 10 sudionika po grupi.
2005. godine HKS je pokrenuo izgradnju kabineta akademije u sklopu Hotela Trakošćan u Trakošćanu, a radovi su završeni krajem listopada iste godine. Kabinet je 23. studenog 2005. svečano otvorio državni tajnik za turizam g. Zdenko Mičić.
Svaki seminar održava se na određenu temu (Moderno slastičarstvo – hotelski deserti, Vegetarijanska i bezglutenska jela, Kreativna restoranska predjela s pratećim dekoracijama, Kreativna restoranska glavna jela s pratećim dekoracijama, Artistika od voća i povrća, Jela kontinentalne kuhinje u skladu sa svjetskim trendovima, Skulpture od leda itd.), a u cijenu je uključen smještaj (ukoliko su radionice višednevne), sve namirnice, skripta te popratni radni materijal. Cijene seminara variraju zavisno o temi koja se odrađuje.
Radionice i seminari u pravilu se održavaju tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.
Program dvodnevne radionice:
1. dan: 10:00 – 14:00 – 1. blok
14:00 – 15:00 – ručak
15:00 – 19:00 – 2. blok
2. dan: 09:00 – 13:00 – 3. blok
13:00h – postav izložbenog stola i podjela uvjerenja, ručak
Program jednodnevne radionice:
- dan: 10:00 – 14:00 – 1. blok
14:00 – 15:00 – ručak
15:00 – 18:30 – 2. blok
18:30 – postav izložbenog stola i podjela uvjerenja
Kotizacija za radionice uključuje: noćenje u dvokrevetnoj sobi na bazi punog pansiona (za dvodnevnu radionicu), prehranu i osvježenje, troškove organizacije, izrada skripte i popratnih materijala i kape sa znakom Hrvatskog kuharskog saveza. Doplata za još jedno noćenje iznosi 400,00 kn, a za jednokrevetnu sobu 100,00 kn po noćenju.
Ukoliko ne koristitie uslugu smještaja, cijena radionice umanjuje se za 300,00 kn.
• Svaki sudionik dobiva Uvjerenje - certifikat o uspješnom završetku seminara.
• Članovi Hrvatskog kuharskog saveza ostvaruju pravo na popust od 150,00 kn.
• Svaki sudionik na poklon dobiva kuharsku kapu Hrvatskog kuharskog saveza
Za sve informacije o Akademiji HKS-a ili ukoliko želite da Vas obavijestimo o nadolazećim seminarima kontaktirajte nas u ured Saveza na tel. 042/300 – 022 ili e-mailom hks@kuhar.hr