O natjecanju

Dani Hrvatskog kulinarstva središnja su nacionalna kulinarska manifestacija koja se održava po deveti puta, a i ovom prigodom
pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te Ministarstva Turizma. Cilj manifestacije je svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te Hrvatskih namirnica i jela Hrvatske kulinarske baštine.

Središnji sadržaji manifestacije su:

Natjecanje učenika Kamelija kup 
Državno prvenstvo slastičara 
Državno prvenstvo kuhara

Natjecateljski dio popratiti će brojne radionice i predavanja namijenjena stručnom usavršavanju kuhara i slastičara.

Kao i proteklih godina, na natjecanjima očekujemo više od stotinu sudionika, brojne polaznike radionica te više stotina posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.

Sudionici i prijave:
Sudionici su profesionalni kuhari i slastičari, hrvatski državljani, članovi Hrvatskog kuharskog saveza sa plaćenom članarinom za 2015. godinu, bez obzira na mjesto i objekt zaposlenja.
HKS zadržava sva prava publiciranja radova i recepta.

Prijave za natjecanje dostavljaju se na ispunjenom prijavnom listu u prvom prijavnom roku do 15. studenog. Prijavnicu i ostale informacije preuzmite ovdje

Uz prijavu natjecatelji trebaju dostaviti recepte jela, jednostavnu skicu preze­ntacije jela te eventualne ostale materijale koji su navedeni u detaljnim propozicijama za svaku kategoriju. Broj sudionika po pojedinim kategorijama je ograničen, a sudionike će odrediti radna skupina Sekcije ocjenjivača HKS-a, na osnovu dostavljenih recepata.
Osnovni kriterij kod određivanja sudionika biti će kvaliteta prijavljenog rada, a u skladu s modernim trendovima pripreme i serviranja jela. Prednost kod prijave u kategorijama natjecanja za Državnog prvaka (A, B i C) imaju kandidati koji se prijave u sve 3 kategorije.

Detaljne propozicije sa dodatnim informacijama za svaku kategoriju mogu se preuzeti sa stranice www.kuhar.hr odnosno zatražiti u Uredu HKS-a na tel. 042/300-022 ili e-mail hks@kuhar.hr
Svi kandidati koji su dostavili prijave biti će obaviješteni pismenim putem o prihvaćanju iste.

Smještaj:
Smještaj za sve sudionike osiguran je po posebnim cijenama u hotelu Sol Aurora u Umagu gdje se održavaju i sva natjecanja. Cijene smještaja, isključivo uz uslugu punog pansiona, iznose 300 kn u dvokrevetnoj sobi po osobi, odnosno 400 kn u jednokrevetnoj sobi.
Paket smještaja za sudionike Državnog prvenstva uključuje 3 puna pansiona, isključivo u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama,
i iznosi 800,00 kn. U sve navedene cijene uključen je PDV.

Za sudionike koji se natječu u sve tri kategorije ukupnog poretka Državnog prvenstva (A, B i C) odobrava se dodatni popust te cijena paketa smještaja iznosi 700 kn.

Nakon što Sekcija ocjenjivača HKS-a odredi sudionike natjecanja istima će se dostaviti pismene potvrde te ponude za korištenje usluge smještaja.

Namirnice i rad:
Sudionici sami osiguravaju sve potrebne namirnice i začine, osim u kategoriji C Državnog prvenstva kuhara gdje će sve namirnice osigurati organizator.

Sudionici u svim prigodama koriste službenu bluzu natjecanja koju im osigurava organizator i obvezni su ju nositi kod dodjele priznanja i medalja. Iznimno, kod pripreme jela sudionici mogu koristiti vlastitu bluzu. Službene kape osigurava organizator i natjecatelji su ih obvezni nositi. Nepoštivanje ovih obaveza može za sobom povući oduzimanje bodova ili priznanja.

Sudionici prvenstveno rade s vlastitim alatom i priborom za kuhanje, a organizator će osigurati i određene količine zajedničkog pribora. Natjecatelji mogu donijeti i koristiti vlastita indukcijska kuhala, mini pećnice, mikrovalne pećnice i sl.
Natjecatelj mora sa sobom donijeti važeću sanitarnu knjižicu. Prostor i vrijeme rada odrediti će organizator i dostaviti natjecateljima najkasnije 10 dana prije natjecanja.

Ocjenjivanje i nagrade:
Natjecanje se održava po pravilima HKS-a sukladno pravilima WACS-a (Svjetsko udruženje kuharskih saveza). HKS imenuje ocjenjivački sud koji se sastoji od četiri člana.
U svakoj kategoriji dodjeljuju se Priznanja i medalje. Medalje se dodjeljuju zbrojem bodova i temeljem prosječne ocjene svih pod grupa jedne kategorije (npr. B1 i B2) sukladno Pravilima ocjenjivanja. Nakon prijave natjecatelji će primiti Pravila ocjenjivanja u kojima su detaljnije razrađeni navedeni kriteriji.

Rezultati ocjenjivanja su konačni i nema prava pritužbi. Sudjelovanjem na natjecanju sudionik priznaje sve navedene uvjete.

Tablica bodova za medalje:
80        Velika zlatna medalja
79 – 72    Zlatna medalja
71 – 64    Srebrna medalja
63 – 56    Brončana
55 – 20    Diploma
Pozivamo i Vas da se uključite u natjecanja!

Za sve informacije obratite nam se u Ured HKS-a na e-mail hks@kuhar.hr ili tel. 042/300-022