Riječ predsjednika

Predsjednik HKS-a, Erich GlavicaPoštovani članovi Hrvatskog kuharskog saveza!

Hrvatski kuharski savez osnovan je 2003. godine i tijekom proteklih 20 godina uspješno je predstavljao kuhare, slastičare i pizzaiolose diljem Hrvatske, ali i šire, kako u Europi tako i u svijetu.

Od samog početka, glavni fokus Saveza je bio okupljanje i edukacija kuhara i slastičara, uz istovremeno čuvanje bogate gastronomske baštine Republike Hrvatske, što se održalo do danas.

Kroz cijelu zemlju redovito organiziramo razna natjecanja, poput Hrvatskog kuharskog kupa, u suradnji s lokalnim zajednicama, kako bismo prepoznali i nagradili najbolje kuhare i slastičare. Također, imamo Dane hrvatskog kulinarstva na kojima su već mnogi talenti postali državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu. Mladim kolegama pružamo priliku na Kamelija kupu, natjecanju za učenike srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, te na revijama Hrvatskog kuharskog kupa za mlade.

Putem županijskih udruga, u školama i vrtićima diljem Hrvatske redovito obilježavamo Svjetski dan kuhara - 20. listopada, s ciljem promocije zanimanja te dijeljenja ljubavi prema kuhanju među djecom i mladima, uz korištenje autohtonih proizvoda i namirnica.Aktivnosti u okviru Hrvatske kulinarske akademije usmjerene su na zaštitu autohtonih jela te edukaciju mladih kolega kuhara i slastičara.

Hrvatski kuharski savez je od samog osnivanja punopravni član WorldChefs-a te se kontinuirano predstavljamo na svjetskim i europskim kuharskim kongresima.

Redoviti smo sudionici najprestižnijih kulinarskih natjecanja poput Bocus d'Or-a, Global Chefs Challenge-a, Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, i Kulinarske olimpijade u Erfurtu, gdje se predstavljamo s nacionalnom selekcijom kuhara seniora i juniora, te s pojedinačnim natjecateljima.

Odbori unutar Saveza, poput Sekcije ocjenjivača natjecanja, Sekcije žena, Sekcije mladih kuhara, Sekcije za kulinarsku artistiku i Sekcije za humanitarne aktivnosti, djeluju s ciljem pažljivog i pravednog isticanja vrijednosti te podrške svim članovima i zajednici.

Časopis "Hrvatski kuhar" službeno je glasilo Hrvatskog kuharskog saveza, prateći sve aktivnosti unutar udruge i besplatno stiže na adrese svih naših članova.

Za kraj, želim se zahvaliti svim našim sponzorima i pratiteljima na pruženoj potpori i podršci pri ostvarivanju naših ciljeva i održavanju aktivnosti.

Lijep pozdrav svima!

Erich Glavica,

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza