Reprezentacija

Hrvatska kulinarska reprezentacija 2018

Nacionalna kulinarska reprezentacija Hrvatske formirana je 2007. godine, a njeno prvo predstavljanje javnosti bilo je 19. rujna 2007. godine u hotelu „Antunović“ u Zagrebu. Četiri godine nakon svog osnutka, Hrvatski kuharski savez osnovao je Nacionalnu kulinarsku reprezentaciju i tako ostavio još jedan od ciljeva koji su “zacrtani” kod njegova osnivanja 2003. godine. Zadatak nacionalne reprezentacije je promocija hrvatske gastronomske baštine i kulinarstva na međunarodnim natjecanjima te gastronomskim manifestacijama u inozemstvu, a važan cilj njenog djelovanja je i upoznavanje Hrvatskih kuhara i slastičara sa kolegama iz inozemstva i njihovo praćenje trendova te na taj način stvaranje novih kulinarskih majstora u Hrvatskoj koji će svoja znanja moći prenositi na mlade i time doprinijeti razvoju struke.

Na čelu Nacionalne kulinarske reprezentacije od njenog osnivanja bio je izbornik Branko Ognjenović i njegov rado obilježilo je upoznavanje sa propozicijama i sistemom natjecanja te početni uspjesi Hrvatskih kuhara i slastičara kao što je osvajanje brončanih i srebrnih medalja na jakim natjecanjima u Rusiji, Njemačkoj, Walesu te Luksemburgu. Nakon četverogodišnjeg mandata na funkciji izbornika Branko Ognjenović okrenuo se privatnim projektima, a Upravni odbor HKS-a odabrao je Marinka Jurešića za novog izbornika koji je funkciju preuzeo s početkom 2011. godine.

Na osnovu pokazanog na natjecanjima HKS-a protekle godine te posebno prema rezultatima s Državnog prvenstva kuhara i slastičara Marinko Jurešić sa svojim pomoćnicima odredio je saziv seniorske i po prvi puta mlade reprezentacije od kojih će se naknadno odabrati članovi ekipe za prvo veliko predstojeće natjecanje – Kulinarsku Olimpijadu u Njemačkoj 2012. godine. Tokom 2010. godine, nove ekipe održale su i radne treninge na kojima su postavljeni dobri temelji se budući rad i nove uspjehe na međunarodnoj sceni. No, pred svima njima je još puno rada i napornih treninga jer međunarodna natjecanja poput Kulinarske Olimpijade traže savršenstvo i samo natjecatelj koji se doista potrudi upoznati namirnicu s kojom radi, tehnike pripreme i termičke obrade može očekivati dobar plasman i medalje najvišeg sjaja.

Od svog osnutka članovi Nacionalne kulinarske reprezentacije ekipno i pojedinačno predstavljali su hrvatsku trobojnicu na slijedećim natjecanjima:

Kremlin Culinary Cup, Moskva, Rusija, 3.-6.10.2007.

Sa svog prvog međunarodnog nastupa, Hrvatska kulinarska reprezentacija vratila se okićena dvjema medaljama! Hrvoje Zirojević u konkurenciji od 30 kuhara u kategoriji “Toplo jelo od peradi” osvojio je srebrnu medalju. Grozdana Bohorč u konkurenciji od 20 kuhara u kategoriji “Desert” osvojila je brončanu medalju. U ekipi su bili još i Matija Balent te Marija Kuzminski, a u ekipnom nastupu osvojili su priznanje.

Bocuse d’Or Europe, Stavanger, Norveška, 1.-2.07. 2008.

Na kvalifikacijskom natjecanju Bocuse d’Or sudjelovali su Matija Balent i njegov pomoćnik Danijel Furmek. Nisu se uspjeli plasirati u prvoplasiranih 12 timova koliko je ulazilo u veliko finale.

IKA 2008 – Kulinarska olimpijada, Erfurt, Njemačka, 20.-23.10.2008.

Hrvatska kulinarska reprezentacija sudjelovala je u konkurenciji 32 nacionalne kulinarske reprezentacije te najbolji rezultat ostvarila u kategoriji “Toplo jelo” u kojem je osvojila brončanu medalju.

Na ovom prestižnom natjecanju Hrvatsku su predstavljali: Branko Ognjenović – izbornik reprezentacije, Marija Kuzminski, Miroslav Dolovčak, Hrvoje Zirojević, Davor Capan, Berislav Lacković i Jakša Džaja. Uz “prvu” ekipu u osmišljavanju i pripremanju jela sudjelovali su i predsjednik HKS-a Damir Crleni, Damir Perman, Nikolina Lončar i Silvia Cah.

Battle for the Dragon, Llandudno, Wales, 16.-20.02.2009.

Predvođeni izbornikom Brankom Ognjenovićem,članovi reprezentacije Nikolina Lončar, Silvia Cah, Berislav Lacković, Tomislav Hruban i Hrvoje Zirojević osvojili su brončanu medalju.

Global Chef’s Challenge, Lisabon, Portugal, 19.-22.04.2009.

Marijan Ivanuša i njegov pomoćnik Zlatko Novak osvojili su 4. mjesto zajedno sa još 5 kuharskih timova iz drugih zemalja.

Balcan Culinary Cup, Beograd, Srbija, 22.-23.04.2009.

U konkurenciji od 9 predstavnika balkanskih zemalja Tomislav Hruban bio je najbolji i okitio se titulom “Zlatni kuhar balkana”.

Bocuse d’Or Europe, Ženeva, Švicarska, 7.-8.06.2010.

Nikolina Lončar sa pomoćnikom Zlatkom Novakom sudjelovala je na kvalifikacijskom natjecanju, ali nije uspjela izboriti plasman među 12 najboljih i izboriti ulazak u finale.

Gostinsko-turistični zbor, Kranjska Gora, Slovenija, 12.-14.10.2010.

Na najznačajnijem slovenskom natjecanju nastupili su Nikolina Lončar, Berislav Lacković i Marijan Bošnjak te su svi troje za svoj rad osvojili zlatnu medalju.

World Culinary Cup, Luksemburg, 20.-24.11.2010.

Na natjecanju je zajedno sa preko 1.000 kuhara iz 53 zemlje svijeta sudjelovala Hrvatska kulinarska reprezentacija i osvojila brončane medalje u obje kategorije – hladni stol te restoranski meni.

Ekipu su činili Ivana Vidaković, Dean Todorović, Tomislav Karamarko, Tomislav Hruban, Miroslav Dolovčak, Anđelko Levanić, izbornik Branko Ognjenović te stručni savjetnik za slastičarstvo Dragica Lukin

Balcan Culinary Cup, Beograd, Srbija, 11.-13.04.2011.

Tomislav Karamarko zabilježio je pobjedu u natjecanju za „Zlatnog kuhara Balkana“ i tako obranio titulu koju je 2 godine ranije osvojio Tomislav Hruban. U ekipnoj konkurenciji tročlana ekipa u sastavu Anđelko Levanić, Željko Bešenić i Kristijan Kodrić u natjecanju za „Zlatnu ekipu Balkana“ osvojila je brončanu medalju.