Reprezentacija

Hrvatska kulinarska reprezentacija 2018

Nacionalna kulinarska reprezentacija Hrvatske formirana je 2007. godine, a njeno prvo predstavljanje javnosti bilo je 19. rujna 2007. godine u hotelu „Antunović“ u Zagrebu. Četiri godine nakon svog osnutka, Hrvatski kuharski savez osnovao je Nacionalnu kulinarsku reprezentaciju i tako ostavio još jedan od ciljeva koji su “zacrtani” kod njegova osnivanja 2003. godine. Zadatak nacionalne reprezentacije je promocija hrvatske gastronomske baštine i kulinarstva na međunarodnim natjecanjima te gastronomskim manifestacijama u inozemstvu, a važan cilj njenog djelovanja je i upoznavanje Hrvatskih kuhara i slastičara sa kolegama iz inozemstva i njihovo praćenje trendova te na taj način stvaranje novih kulinarskih majstora u Hrvatskoj koji će svoja znanja moći prenositi na mlade i time doprinijeti razvoju struke.

Na čelu Nacionalne kulinarske reprezentacije od njenog osnivanja bio je izbornik Branko Ognjenović i njegov rado obilježilo je upoznavanje sa propozicijama i sistemom natjecanja te početni uspjesi Hrvatskih kuhara i slastičara kao što je osvajanje brončanih i srebrnih medalja na jakim natjecanjima u Rusiji, Njemačkoj, Walesu te Luksemburgu. Nakon četverogodišnjeg mandata na funkciji izbornika Branko Ognjenović okrenuo se privatnim projektima, a Upravni odbor HKS-a odabrao je Marinka Jurešića za novog izbornika koji je funkciju preuzeo s početkom 2011. godine.

Na osnovu pokazanog na natjecanjima HKS-a protekle godine te posebno prema rezultatima s Državnog prvenstva kuhara i slastičara Marinko Jurešić sa svojim pomoćnicima odredio je saziv seniorske i po prvi puta mlade reprezentacije od kojih će se naknadno odabrati članovi ekipe za prvo veliko predstojeće natjecanje – Kulinarsku Olimpijadu u Njemačkoj 2012. godine. Tokom 2010. godine, nove ekipe održale su i radne treninge na kojima su postavljeni dobri temelji se budući rad i nove uspjehe na međunarodnoj sceni. No, pred svima njima je još puno rada i napornih treninga jer međunarodna natjecanja poput Kulinarske Olimpijade traže savršenstvo i samo natjecatelj koji se doista potrudi upoznati namirnicu s kojom radi, tehnike pripreme i termičke obrade može očekivati dobar plasman i medalje najvišeg sjaja.

Od svog osnutka članovi Nacionalne kulinarske reprezentacije ekipno i pojedinačno predstavljali su hrvatsku trobojnicu na slijedećim natjecanjima:

Bocuse d'Or Europe, Torino, Italija, 11. - 12.06.2018.
Na kvalifikacijskom natjecanju Bocuse d’Or sudjelovali su Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder. Nisu se uspjeli plasirati u prvoplasiranih 12 timova koliko je ulazilo u veliko finale.

Svjetski kulinarski kup, Luxemburg, 24.-29.11.2018
Hrvatsku je u Luksemburgu predstavljala Nacionalna kulinarska reprezentacija koju je činilo šest članova Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem.
Nacionalni tim je sudjelovao u dvije obvezujuće kategorije. U kategoriji hladni stol, nacionalni tim okitio se brončanom medaljom dok je u restoranskom meniju osvojio diplomu. Jedina hrvatska slastičarka, Sandra Jadek iz Orahovice, sudjelovala je u kategoriji „Slastičarska umjetnost“ u sklopu koje je izložila 4 različita deserta te slatku platu te je za svoje radove također nagrađena brončanom medaljom. Preostala tri hrvatska natjecatelja sudjelovali su u carving kategorijama. Ivan Đukić najbolje je ocijenjen te je za svoj rad nagrađen srebrnom medaljom. Medalju istog sjaja osvojio je i u kategoriji „live carving“ te se plasirao u veliko finale te tako postao jedan od 13 najboljih svjetskih carvera. Nažalost u finalu nije uspio doći i do pobjedničkog postolja. Regionalni tim imao je sličan zadatak izlaganja kao i Nacionalni u kategoriji Hladni stol, no smanjen za nekoliko elemenata. Za svoj nastup osvojili su brončanu medalju.

Pastry Queen, Rimini, Italija, 21.-22.01. 2018.
Na natjecanju za najbolju slastičarku svijeta, održanom u Rimini Expo Centru, u sklopu sajma SIGEP, sudjelovala je hrvatska predstavnica Silvia Cah te njena mentorica Dragica Lukin. Unatoč uloženom trudu i naporu, Silvia Cah se nije uspjela plasirati među tri najbolje slastičarke koje su nagrađene bogatim nagradama. 

GLOBAL Chef Challenge, Prag, Češka, 06.-08.10.2017.
Hrvatski predstavnici u Pragu su se predstavili u kulinarskim natjecanjima Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge. Iako su nastupom u Pragu uspješno predstavili hrvatsko kulinarstvo, naši predstavnici nisu se uspjeli plasirati u završnicu ovih prestižnih natjecanja, s obzirom da je samo najbolji iz svakog natjecanja dobio „ulaznicu“ za finale.
U kuharskom natjecanju, pod nazivom Global Chefs Challenge, Hrvatska je ostvarila najbolji rezultat. Varaždinski kuhar Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin osvojili su sjajno drugo mjesto. Izvrstan rezultat u Global Pastry Chef Challenge-u ostvarile su hrvatske slastičarke Sanja Grahek Buršić i pomoćnica Barbara Pol koje su se plasirale na treće mjesto. Vinkovačka mlada kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem također je završila na trećem mjestu u natjecanju za mlade kuhare do 23 godine, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge-u.

IKA Kulinarska olimpijada, Erfurt, Njemačka, 22.-26.10.2016
Hrvatska je osvojila četiri brončane i jednu srebrnu medalju. Najveće iznenađenje od hrvatskih predstavnika bio je najmlađi član ekspedicije, Marin Sambolek koji je sa nepunih 18 godina osvojio srebrnu medalju u kategoriji Kulinarska umjetnost. U istoj kategoriji brončane medalje osvojili su Zoran Herman, Rozalija Neralić i Ante Ojdanić. Četvrtu broncu za Hrvatsku donio je Ivan Đukić u kategoriji „Carving uživo“ u kojoj je imao zadatak u 3 sata rada pred publikom osmislit aranžman od voća i/ili povrća.

Bocuse d'Or Europe, Budimpešta, Mađarska, 10. - 11.05.2016.
Zadarski kuhar Tomislav Karamarko i njegov pomoćnik Klaudio Mrkić prestavili su Hrvatsku na najprestižnijem kuharskom natjecanju Bocuse d'Or Europe koje se odvijalo u sklopu gastro sajma Sirha u Budimpešti. Nisu se uspjeli plasirati u prvoplasiranih 12 timova koliko je ulazilo u veliko finale.

GLOBAL Chef Challenge, Sarajevo, BiH, 15.-19.04.2015.
Na prestižnom individualnom kulinarskom natjecanju predstavio se Zlatko Novak te je osvojio peto mjesto u kvalifikacijskom natjecanju Global Chef's Challeng.

Svjetski kulinarski kup, Luksemburg, 22.-27. studeni, 2014.
Na natjecanju su se predstavile: Nacionalna seniorska kulinarska reprezentacija, nacionalna juniorska kulinarska reprezentacija, Regionalni tim Varaždinske županije te tri  kuhara i slastičara koji su nastupili u individualnim kategorijama. 
Hrvatska nacionalna seniorska reprezentacija i Regionalni tim Varaždinske županije predstavili su jela u kategoriji “hladna kuhinja”. Oba tima osvojili su brončane medalje za svoj nastup. U individualnim kategorijama, Zoran Herman je osvojio zlatnu medalju u Kulinarskoj umjetnosti, dok je Rozaliji Neralić u istoj kategoriji pripalo srebro, a istu je medalju osvojio i Ivan Đukić u kategoriji Kulinarska artistika.

GLOBAL Chef Challenge, Milano, Italija, 2013.
Hrvatski državni kuharski prvaci Anđelko Levanić i Zlatko Novak sudjelovali su na prestižnim kuharskim individualnim natjecanjima Global Chefs Challengeu i Hans Bueschkens Junior Chefs Challengeu u Milanu. Anđelko je završio na petom, a Zlatko u konkurenciji kuhara do 25 godina na sedmom mjestu. 

GLOBAL Chef Challenge, Ljubljana, Slovenija, 2012., 04.05.2012.
Na Global Chef Challengeu u Ljubljani sudjelovao je hrvatski predstavnik Dean Todorović.

IKA Kulinarska olimpijada, Erfurt, Njemačka, 2012. 05.-10.10.2012.
Na 32. IKA Kulinarskoj olimpijadi, seniorska ekipa nastupila je u kategoriji restoranski meni te su za svoj rad nagrađeni brončanom mealjom, dok su za izložbeni stol dobili diplomu. Juniori u dobi do 25 godina starosti za iste dvije kategorije natjecanja nagrađeni su diplomama, dok je regionalna ekipa Varaždinske, Međimurske, Istarske županije i Grada Zagreba dobila broncu za izložbeni stol. Pod okriljem Hrvatskog kuharskog saveza, u pojedinačnim su kategorijama nastupali i individualci. Zlatko Novak i Dragica Lukin osvojili brončane medalje, a Nikolina Lončar, Marijan Bošnjak, Dean Gluhak, Matija Balent, Marija Denžić, Marko Jovanović i Željko Brajković primili diplome za svoje radove u kategoriji kulinarske umjetnosti - skulpture od voća, povrća, šećera ili maslaca.

Balcan Culinary Cup, Beograd, Srbija, 11.-13.04.2011.
Tomislav Karamarko zabilježio je pobjedu u natjecanju za „Zlatnog kuhara Balkana“ i tako obranio titulu koju je 2 godine ranije osvojio Tomislav Hruban. U ekipnoj konkurenciji tročlana ekipa u sastavu Anđelko Levanić, Željko Bešenić i Kristijan Kodrić u natjecanju za „Zlatnu ekipu Balkana“ osvojila je brončanu medalju

World Culinary Cup, Luksemburg, 20.-24.11.2010.
Na natjecanju je zajedno sa preko 1.000 kuhara iz 53 zemlje svijeta sudjelovala Hrvatska kulinarska reprezentacija i osvojila brončane medalje u obje kategorije – hladni stol te restoranski meni.
Ekipu su činili Ivana Vidaković, Dean Todorović, Tomislav Karamarko, Tomislav Hruban, Miroslav Dolovčak, Anđelko Levanić, izbornik Branko Ognjenović te stručni savjetnik za slastičarstvo Dragica Lukin

Gostinsko-turistični zbor, Kranjska Gora, Slovenija, 12.-14.10.2010.
Na najznačajnijem slovenskom natjecanju nastupili su Nikolina Lončar, Berislav Lacković i Marijan Bošnjak te su svi troje za svoj rad osvojili zlatnu medalju.

Gostinsko-turistični zbor, Kranjska Gora, Slovenija, 12.-14.10.2010.
Na najznačajnijem slovenskom natjecanju nastupili su Nikolina Lončar, Berislav Lacković i Marijan Bošnjak te su svi troje za svoj rad osvojili zlatnu medalju.

Balcan Culinary Cup, Beograd, Srbija, 22.-23.04.2009.
U konkurenciji od 9 predstavnika balkanskih zemalja Tomislav Hruban bio je najbolji i okitio se titulom “Zlatni kuhar balkana”.

Global Chef’s Challenge, Lisabon, Portugal, 19.-22.04.2009.
Marijan Ivanuša i njegov pomoćnik Zlatko Novak osvojili su 4. mjesto zajedno sa još 5 kuharskih timova iz drugih zemalja.

Battle for the Dragon, Llandudno, Wales, 16.-20.02.2009.
Predvođeni izbornikom Brankom Ognjenovićem,članovi reprezentacije Nikolina Lončar, Silvia Cah, Berislav Lacković, Tomislav Hruban i Hrvoje Zirojević osvojili su brončanu medalju.

IKA 2008 – Kulinarska olimpijada, Erfurt, Njemačka, 20.-23.10.2008.
Hrvatska kulinarska reprezentacija sudjelovala je u konkurenciji 32 nacionalne kulinarske reprezentacije te najbolji rezultat ostvarila u kategoriji “Toplo jelo” u kojem je osvojila brončanu medalju.
Na ovom prestižnom natjecanju Hrvatsku su predstavljali: Branko Ognjenović – izbornik reprezentacije, Marija Kuzminski, Miroslav Dolovčak, Hrvoje Zirojević, Davor Capan, Berislav Lacković i Jakša Džaja. Uz “prvu” ekipu u osmišljavanju i pripremanju jela sudjelovali su i predsjednik HKS-a Damir Crleni, Damir Perman, Nikolina Lončar i Silvia Cah.

Bocuse d’Or Europe, Stavanger, Norveška, 1.-2.07. 2008.
Na kvalifikacijskom natjecanju Bocuse d’Or sudjelovali su Matija Balent i njegov pomoćnik Danijel Furmek. Nisu se uspjeli plasirati u prvoplasiranih 12 timova koliko je ulazilo u veliko finale.

Kremlin Culinary Cup, Moskva, Rusija, 3.-6.10.2007.
Sa svog prvog međunarodnog nastupa, Hrvatska kulinarska reprezentacija vratila se okićena dvjema medaljama! Hrvoje Zirojević u konkurenciji od 30 kuhara u kategoriji “Toplo jelo od peradi” osvojio je srebrnu medalju. Grozdana Bohorč u konkurenciji od 20 kuhara u kategoriji “Desert” osvojila je brončanu medalju. U ekipi su bili još i Matija Balent te Marija Kuzminski, a u ekipnom nastupu osvojili su priznanje.