Riječ predsjednika

Damir Crleni
Damir Crleni - predsjednik HKS-a

Poštovani članovi Hrvatskog kuharskog saveza!

Dobro došli na  novu web stranicu Hrvatskog kuharskog saveza koju smo uredili kako bi što bolje predstavili rad našeg Saveza, članica te pojedinaca kuhara, slastičara, pizzaiola i svih dobronamjernih ljudi koji su do sada sudjelovali ili će nadalje sudjelovati u razvoju struke.

Hrvatski kuharski savez osnovan je 2003. godine te je u proteklih 16 godina uspješno predstavljao kuhare, slastičare i pizzaiole u svim hrvatskim gradovima i županijama  jednako kao i u Europi i Svijetu. Od samog početka, primarni cilj Saveza je okupljanje te edukacija kuhara i slastičara uz očuvanje gastronomske baštine Republike Hrvatske, a isti se održao do danas.

Kontinuirano diljem Lijepe Naše organiziramo brojna natjecanja pa smo tako u suradnji sa lokalnim zajednicama upriličili niz gastronomskih događanja pod nazivom Hrvatski kuharski kup. Da bi vrednovali najbolje kuhare i slastičare, organiziramo Dane hrvatskog kulinarstva na kojima smo do sada iznjedrili niz državnih prvaka u kuharstvu i slastičarstvu, dok mlade kolege i škole okupljamo na  Kamelija kupu, natjecanju za učenike srednjih strukovnih škola koji se školuju za zanimanju kuhar i slastičar, te  na revijama Hrvatskog kuharskog kupa za mlade .

Aktivnostima županijskih udruga,  u srednjim i osnovnim školama te u dječjim vrtićima, redovito obilježavamo Svjetski dan kuhara - 20. listopada, a s ciljem promocije zanimanja te dijeljenja ljubavi prema kuhanju među djecom i mladima, uz korištenje autohtonih proizvoda i namirnica.

Aktivnostima u okviru Hrvatske kulinarske akademije te Akademije Bocuse d'Or Croatia ulažemo velike napore u zaštitu autohtonih jela te edukaciju mladih kolega kuhara i slastičara.

Hrvatski kuharski savez je od samog osnivanja punopravni član WorldChefs-a te se kontinuirano predstavljamo na svjetskim i europskim kuharskim kongresima.

Redoviti smo sudionici najprestižnijih kulinarskih natjecanja Bocus d'Or-a, Global Chefs Challenge-a, Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, Kulinarske olimpijade u Erfurtu, na kojima se predstavljamo s nacionalnom selekcijom kuhara seniora  i juniora te s pojedinačnim natjecateljima.

A sve to nebismo uspijeli da uz nas ne stoje dugogodišnji sponzori i partneri, a posebice Podravka i Dukat.

Odbori koji su osnovani sa ciljem pažljivog i pravednog isticanja vrijednosti i podrške svim članovima te zajednici djeluju okupljeni u Sekciju ocjenjivača natjecanja, Sekciju žena, Sekciju mladih kuhara, Sekciju za kulinarsku artistiku i Sekciju za humanitarne aktivnosti.

Časopis Hrvatski kuhar službeno je glasilo Hrvatskog kuharskog saveza, a prati sve aktivnosti unutar udruženja te besplatno stiže na adrese svih naših članova.

Želio bih istaknuti i suradnju sa Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, tvrtkama Robinson, Hemco, Dick, Rak, a isto tako vrijedi spomenuti i brojne hotele, hotelske lance i restorane koji su nam bili potpora u našim događanjima te su svojim trudom pridonijeli da Hrvatski kuharski savez danas bude jedan od najaktivnijih saveza u regiji Južne Europe pa i šire.

 

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza,

Damir Crleni