Dosadašnji nastupi

Bocuse d'Or 2018

Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder, 11. i 12. lipnja 2018. godine u Torinu su predstavili Hrvatsku na natjecanju Bocuse d'Or Europe. U natjecanju je sudjelovalo dvadeset europskih zemalja od kojih se njih deset plasiralo u veliko finale koje se održalo u Francuskoj u siječnju 2019.

Zlatko Novak nagrađivani je hrvatski kuhar, koji je svojim dugogodišnjim radom, nastupom i pobjedom na Hrvatskom državnom prvenstvu u kuharstvu te dvostrukom krunom na „CRO TOP 10“ natjecanju te sudjelovanjima i zapaženim rezultatima na međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, Kulinarske olimpijade u Njemačkoj i Global Chefs Challenge-u zavrijedio pozivnicu na Bocuse d’Or. Iako naviknut na veliku scenu najveći ispit karijere imao je upravo u Torinu.

Hrvatska je zauzela pretposljednje, devetnaesto mjesto i nije napravila željeni iskorak prema pozicijama koje vode u finale, no bez obzira na ostvareni rezultat, ponosni smo na hrvatske predstavnike, jer sam plasman na natjecanje je već ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje, a Hrvatska je i ostat će članica Bocuse d’Or obitelji, a uz Bugarsku koja je zauzela posljednje mjesto, je i jedini predstavnik balkanskog poluotoka.

O temama i propozicijama:

Teme natjecanja su bile poznate tek nekoliko mjeseci koje je Zlatko Novak iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Kuhari su imali zadatak za 5 sati i 35 minuta, bez predpripreme namirnica, pripremiti mesnu platu od goveđeg filea Fassona Piemontese, teleće brizle i riže Baraggia Biellese, Sant’Andrea za 15 osoba. Ujedno su morali ukomponirati i dio svoje nacionalne kulinarske baštine. Zlatko Novak koristio je Poljički soparnik, kojeg je za ovu priliku modernizirao i oplemenio u skladu sa svjetskim trendovima u kulinarstvu. Isti broj porcija morali su pripremiti i u vegetarijanskom jelu gdje je bilo zadano kokošje jaje i Castelmagno sir te zadana lista namirnica od kojih se moglo birati drugo voće i povrće. U potonje jelo morao se ukomponirati i tajni sastojak koji je otkriven tek večer prije natjecanja, špagete broj 7.

Bocuse d'Or 2016

Zadarski kuhar Tomislav Karamarko i njegov pomoćnik Klaudio Mrkić prestavili su Hrvatsku na najprestižnijem kuharskom natjecanju Bocuse d'Or Europe koje se odvijalo u sklopu gastro sajma Sirha u Budimpešti, 10. i 11. svibnja 2016 godine. U natjecanju je sudjelovalo 20 europskih zemalja od kojih se 11 plasiralo u veliko finale koje je održano u Francuskoj 2017. godine.

Tomislav Karamarko nagrađivani je hrvatski kuhar, pobjednik državnog kuharskog prvenstva, dobitnik nagrade Hrvatske turističke zajednice za najboljeg kuhara godine, pobjednik Cro Top 10 natjecanja i osvajač prve hrvatske srebrne medalje u ekipnom natjecanju na Svjetskom kulinarskom kupu. Iako je izostao plasman u veliko finale, samim odlaskom na natjecanje, Tomislav i Hrvatski kuharski savez dodali su još jednu zvjezdu hrvatskog kulinarstva na svjetskoj gastronomskoj sceni.

O temama i propozicijama:

Kuhari su imali zadatak za 5 sati i 35 minuta, bez predpripreme namirnica, pripremiti mesnu platu od buta mađarske srne za 14 osoba te isti broj ribljeg jela od kečige u kojeg se morao ukomponirati i tajni sastojak koji je  otkriven te večer prije natjecanja.

Bocuse d'Or 2010

Nikolina Lončar i njezin pomoćnik Zlatko Novak predstavili su se na prestižnom kuharskom natjecanju Bocuse d'Or Europe koje se odvijalo u 07. - 08. lipnja 2010. u Genevi. Iako nisu uspjeli ostvariti plasman u 12 najboljih koji ulaze u veliko finale, ponosni su na svoj nastup te činjenicu kako je Nikolina bila jedina žena među 20 natjecateljskih ekipa. Na natjecanju, hrvatski su predstavnici pripremili čak 28 porcija jela od teletine i ribe halibut.

Nikolina Lončar je u 2009. godini osvojila titulu Državnog prvaka u kuharstvu te je 2014. godina s Nacionalnim timom sudjelovala na Svjetskom kulinarskom kupu, dok je u 2016. godini na Pastry Chef Queen natjecanju u Italiji.

Bocuse d'Or 2008

Matija Balent i njegov pomoćnik Danijel Furmek sudjelovali su na kvalifikacijskom natjecanju Bocuse d'Or Europe koje se održavalo od 01. - 02. 07. 2008. godine u Stavangeru, Norveška. Na žalost, naši predstavnici se nisu uspjeli plasirati u 12 timova koliko ih ulazi u veliko finale.

Pobjedom na državnom kuharskom prvenstvu, Matija Balent je 2007. godine ponio titulu Državnog prvaka te je iste godine postao i pobjednik Kuharskog kupa te osvojio nagradu Zlatni kuhar. Trenutno je zaposlen kao glavni kuhar hotela Sheraton u Zagrebu.