IKA – Kulinarska olimpijada

 

IKA Kulinarska olimpijada najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih svjetskih kontinenata, a Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada već tri puta sudjelovala na ovom prestižnom natjecanju. Na IKA Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu 2020. predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 60 zemalja svijeta. Natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja. 

IKA 2020

Hrvatsku će na IKA Kulinarskoj olimpijadi 2020. predstavljati najistaknutiji hrvatski kuhari i slastičari koji su svojim postignućima na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima ostvarili privilegiju da postanu članovi Nacionalnog seniorskog tima, dok će se uz njih, u individualnim kategorijama, predstaviti i istaknuti hrvatski majstori kuharstva i slastičarstva te kulinarske artistike. Uz Nacionalni tim na Olimpijadi će se također predstaviti i Regionalni tim Varaždinske županije o kojem ćemo Vam detalje iznijeti u sljedećem broju časopisa „Hrvatski kuhar“.

Uz izbornika, Marinka Jurešića, članovi Nacionalnog seniorskog tima su redom:

ZLATKO NOVAK - kapetan 
Ponosni je nositelj titule dvostrukog pobjednik natjecanja „CRO TOP 10“ te se u dosadašnjem radu predstavio na brojnim značajnim međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, Kulinarske olimpijade u Njemačkoj i Global Chefs Challenge-u. U 2017. godini se zajedno s kolegom Marinom Pozderom predstavio na natjecanju Bocuse d'Or Europe, natjecanju koje za njega predstavlja najveći dosadašnji uspjeh u karijeri. Kao kapetan Nacionalnog seniorskog tima trenutno sve napore usmjerava na kvalitetnu pripremu tima kako bi se što bolje predstavili na Olimpijadi i kući vratili sa zapaženim rezultatima.

NIKOLINA LONČAR
Iza sebe ima brojne nastupe na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima te niz uspješnih rezultata na istima. U 2009. godini osvojila je titulu Državnog prvaka u kuharstvu, 2014. godine s Nacionalnim timom je sudjelovala na Svjetskom kulinarskom kupu, dok se u 2016. godini predstavila na Pastry Chef Queen natjecanju u Italiji. 2010. godine se, zajedno s pomoćnikom Zlatkom Novakom, predstavila na prestižnom kuharskom natjecanju Bocuse d'Or Europe te je ujedno bila jedina žena između 20 natjecateljskih ekipa. Izdala je i kuharicu koja objedinjuje topla predjela, glavna jela te bakine recepte za kolače pod nazivom „Moja podravska kuharica“. Unazad tri godine intenzivno se bavi izradom skulptura od šećera.

ANA-MARIA STANKOVIĆ
Dvostruka pobjednica Kuharskog kupa, uz osvojene dvije Velike kristalne kuhače, sudjelovala je na Hans Bueschens Junior Chefs Challenge-u i svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu 2018. te na oba natjecanja osvojila brončanu medalju. Cilj joj je promicati lokalne namirnice svoga kraja te na taj način pokazati kreativnost i izraziti osjećaje. Najviše uživa u pripremanju finger food jer iziskuje kreativnost koja ju opušta.

MARKO MARTINAC
Uz redovite nastupe na nacionalnim kulinarskim natjecanjima, nastupio je kao član juniorske reprezentacije 2014. te kao individualni natjecatelj na svjetskom kulinarskom kupu u Luxembourgu 2018. godine te postignuo  dobre rezultate. Voli posao kuhara i to prvenstveno zbog kontinuiranog učenja i razvijanja osobnih kulinarskih vještina te kreativnosti. Od nastupa na IKA kulinarskoj olimpijadi očekuje odlične rezultate te dobru atmosferu i druženje s kolegama kuharima iz cijelog svijeta

SAMBOLEK MARIN
Mladi varaždinski kuhar, koji radi kao voditelj kuhinje u hotelu Turist, postigao je brojne zapažene uspjehe kao član Hrvatskog kuharskog saveza. Uz redovito sudjelovanje u natjecanjima Kuharskog kupa, 2014. godine osvaja 1. mjesto na Kamelija kupu, dok je nastupom na Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. osvojio srebrnu medalju, na Svjetskom kulinarskom kupu 2018. osvaja brončana medalju kao član Regionalnog tima, a sudjelovao je i na Global Chef Challenge-u 2016. u Pragu kao pomoćnik Zlatka Novaka gdje osvaja srebrnu medalju. Voli sudjelovati na natjecanjima, prvenstveno zbog druženje, upoznavanja novih ljudi i razmjene iskustva što ujedno očekuje i od nastupa na IKA Kulinarskoj olimpijadi. 

SANJA GRAHEK BURŠIĆ - slastičar
Kao najveći dosadašnji uspjeh ističe predstavljanje na Global pastry Chef challenge-u 2017. u Pragu gdje je osvojila 3. mjesto. Voli stvarati nove slastičarske delicije te joj svako natjecanje predstavlja novi izazov i priliku da razmijeni iskustva s kolegama te se usavrši u struci. Najdraže joj je ipak aktivirati se u manifestacije humanitarnog karaktera. Ističe kako će nastup na IKA Kulinarskoj olimpijadi za nju biti vrhunac karijere i veliki uspjeh. Smatra da je za takvo predstavljanje  potrebno  znanje, velika volja, odricanje i hrabrost kako bi stala među najbolje na svijetu.


pomoćnici i rezerve:

MARIJA BOŠNJAK
Ističe kako je najviše ponosna na pobjedu i osvajanje Velike kristalne kuhače 2015. godine te na sudjelovanje na svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu 2018. godine. Trenutno radi kao strukovni učitelj kuharstva u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima te joj posebno zadovoljstvo predstavlja mentorstvo učenicima na državnim natjecanjima gdje je do sada ostvarila zapažene rezultate. Voli se sudjelovati na kulinarskim natjecanjima te kroz njih razvijati nove vještine i kompetencije koje kasnije prenosi na svoje učenike. 

KLAUDIO MRKIĆ
Mladi i ambiciozni zaljubljenik u dalmatinsku kuhinju ističe kako ga sudjelovanje na natjecanjima ispunjava, daje novu volju za rad, budi maštu te daje mogućnost spoznaje noviteta u gastronomiji. Kao najveće dosadašnje uspjehe izdvaja sudjelovanje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luxemburgu gdje je osvojio brončanu medalju te sudjelovanje na Bocuse d'Or kao pomoćnik Tomislavu Karamarku.  Glavni životni moto mu je da čovjek uči dok je živ te mu je svaki novi dan u kuhinji poseban i predstavlja izazov. 

KARLO ŠTORGA
Mladi kuhar iz varaždinskog restorana Bedem, svojim se znanjima i umijećem predstavio na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima te ostvario zapažene rezultate.  Osvojio je broncu kao član regionalnog tima na kulinarskom kupu u Luxemburgu 2018. godine te je također osvojio treće mjesto na međunarodnom školskom natjecanju „Il piato verde“ u Italiji 2019, dok je u protekloj je sezoni bio pomoćnih u natjecanjima Kuharskog kupa. 

MARELA HUDOLETNJAK - slastičar
Mlada nada hrvatskog slastičarstva, u 2019. godini se prvi puta predstavila na natjecanjima kuharskog kupa te oduševila ocjenjivače u pripremi deserta. U pripremi slastica najviše ju usrećuju dekoracije za koje inspiraciju pronalazi u prirodi. Od nastupa na IKA kulinarskoj olimpijadi očekuje nova iskustva i upoznavanje s novim trendovima u slastičarstvu kako bi ista mogla primijeniti i u svojem radu.

Individualni natjecatelji:

ANTE OJDANIĆ
Predsjednik udruge kuhara Splitsko - Dalmatinske županije, od 2012. godine aktivno sudjeluje na nacionalnim natjecanjima u organizaciji HKS-a, natjecanja Kuharskog kupa, Dani hrvatskog kulinarstva. Kroz dosadašnja predstavljanja ostvario je Zlatnu kuhaču kao ukupni pobjednik Kuharskog kupa 2015. godine te je zauzeo prvo mjesto na natjecanju CRO TOP 10 2017. godine. U studenom 2018. predstavio se na svjetskom kulinarskom kupu u Luxemburgu gdje je osvojio brončanu medalju u individualnoj kategoriji - kulinarska umjetnost. Radio je u brojnim renomiranim hrvatskim restoranima, a trenutno je chef u hotelu Cvita u Splitu. 

SANDRA JADEK
Slastičarstvom se profesionalno bavi unazad deset godina, od kada je otvorila svoj slastičarki obrt. Najviše je ponosna na osvojenu brončanu medalju na Svjetskom kulinarskom kupu u Luxembourgu te na osvojene dvije zlatne, pet srebrnih i jednu brončanu medalju na Interslastu tijekom 2015., 2016. i 2017. godine. U Sarajevu je 2018. godine osvojila zlato na međunarodnom natjecanju te ističe kako je u protekle tri godine na natjecanjima hrvatskog kuharskog kupa u kategoriji hladni desert osvajala prva i druga mjesta. Natjecanja za nju predstavljaju strast i način života te joj pomažu da napreduje u struci, otkrije nove recepture i namirnice te spozna nova slastičarska umijeća. Upravo takva očekivanja ima i od predstavljanja na IKA Kulinarskoj olimpijadi. 

ĐUKIĆ IVAN 
Predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije i šef kuhinje u restoranu Lipov hlad u Osijeku, sreću je pronašao u kulinarskoj artistici - carvingu. Kao najznačajniji trenutak svoje karijere ističe nastup na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburg 2014. godine. koji je ujedno bio i njegovo prvo međunarodno natjecanje na kojemu je osvojio dvije srebrne i jednu brončanu medalju u kulinarskoj artistici. U svojoj kolekciji također imam i jedno zlato, tri srebra i dvije bronce s Državnog prvenstva. Vesele ga mladi ljudi koji pokazuju interes za carving te se maksimalno trudi pomoći im u radu kroz radionice i seminare.