Opće informacije

Hrvatski kuharski savez je nacionalno udruženje kuhara i slastičara, kako onih zaposlenih u hotelima i restoranima, tako i onih čije je radno mjesto u bolničkoj ili školskoj kuhinji i drugdje. Savez okuplja i učenike srednjih strukovnih škola koji se obrazuju za navedena zanimanja. Potporni članovi mogu biti i sve osobe povezane sa kulinarskom strukom (konobari, vlasnici objekata i sl.) kao i kuhari i slastičari iz inozemstva.

Savez je osnovan 29. svibnja 2003. godine, a on danas okuplja 20 županijskih te 4 gradske Udruge kroz koje trenutno djeluje gotovo 500 članova. Hrvatski kuharski savez neprofitna je udruga upisana u registar udruga Republike Hrvatske i član je Svjetske kuharske federacije WORLDCHEFS. Na čelu Saveza je predsjednik Erich Glavica, a dopredsjednici su Sandra Jadek i Damir Crleni. HKS ima ured u Koprivnici sa jednom zaposlenom osobom: David Glavica.

Osnovni ciljevi Saveza su razvoj organiziranih oblika okupljanja kuhara i stvaranja uvjeta za razvitak kulinarske struke u Republici Hrvatskoj. Da bi ih ostvario Savez je osnovao Kulinarsku Akademiju kao poseban oblik stručnog usavršavanja kuhara i slastičara, organizira nacionalne reprezentacije, natjecanja i manifestacije, seminare, sudjeluje na kulinarskim događanjima u zemlji i inozemstvu, pokreće akcije istraživanja i vrednovanja hrvatske kulinarske baštine itd.

Glavne aktivnosti koje HKS organizira su radionice Akademije u edukacijskom centru u sklopu hotela „Trakošćan“ u Trakošćanu, natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa i kupa za slastičare, manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva u sklopu koje se održavaju Državno prvenstvo kuhara, slastičara i učenika te rad na promociji autohtonih hrvatskih jela.

Hrvatski kuharski savez kroz preko 15 godina svog djelovanja posao je uvažena institucija prepoznata od brojnih partnera, pa tako njegov rad podupiru Ministarstvo Turizma i Hrvatska turistička zajednica, a na raznim projektima za razvoj struke usko surađuje sa Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom poslodavaca u Hotelijerstvu, Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela, Agencijom za strukovno obrazovanje itd.

Kako bi na razvoj potaknuo i slastičarsku struku Savez je osnovao Sekciju slastičara Hrvatske HKS-a i Sekciju za kulinarsku i slastičarsku artistiku, a unutar njega djeluju još i Sekcija žena te Sekcija ocjenjivača.