Okus i miris jeseni

Snježana Blažičko hks
Snježana Blažičko
Rad sa natjecanja “Zlatna dunja” u Kutini 2011.
Desert 1
Priprema

Dunje oprati, izdubiti, te nakapati sokom od limuna, napuniti medom i staviti u pećnicu i peči dok dunje ne omekane, Pečene dunje rashladiti i ispasirati, dodati cimeta i izmješati.

Sastojci
1 kg dunja
10 dkg meda
cimet, limunov sok
Biskvit
Priprema

Jaja i šećer pjenasto izmutiti, dodati brašno te pasirane dunje. Tako načinjen biskvit lijevati u tepsiju ipeći u pećnici na 160C.

Sastojci
3 kom jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
5 žlica ispasiranih dunja
Krema
Priprema

Sve namirnice izmješati te premazati preko pečenog biskvita.

Sastojci
40 dkg mascarponea
2 dcl slatkog vrhnja
7 dkg šećera
Karamel umak
Priprema

Šećer karameliziramo te zalijemo slatkim vrhnjem. Lagano miješajući kuhamo dok ne dobijemo kompaktnu masu. Umak serviramo uz desert a možemo i preliti.

Sastojci
2 dcl slatkog vrhnja
7 dkg šećera
Desert 2 - biskvit
Priprema

Biskvit napravimo tako da pjenasto izmješamo jaja i šećer, dodamo vodu i na kraju brašno i kakao. Biskvitnu masu lijevamo na tepsjiu i pečemo u pećnici na 160 C.

Sastojci
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
2 žlice vode
1 žlica kakaa
Krema
Priprema

Slatko vrhnje lagano utučemo, dodamo pasirane dunje te premažemo preko biskvita.
Od grožđa koje smo prethodno očistili od peteljki prokuhali sa šećerom, propasirali, te reducirali, u jedan dio soka dodamo rastopljenu želatinu te prelijemo preko kolača i ostavimo da se stegne. Preostali dio rashladimo te služimo uz kolač.

30 g čokolade za dekoraciju

Sastojci
0,30 l slatkog vrhnja
100 g dunja
1 želatina
80 dkg (grožđa) crne noje
0,30 dkg šećera
Desert 3
Priprema

Kekse sameljemo te izmješamo sa mascarponeom. Od tako pripremljene mase u sredini ih izdubimo te punimo džemom od grožđa. Dekoriramo sa čokoladom.

Sastojci
100 g lily keksa
50 g mascarponea
50 g džema od grožđa (noje)