
Slatka morska tajna
Desert 1
Od dva jaja, 80 g maslaca, 50 g šećera, pola praška za pecivo, 150 g prokuhanih u prošeku i izmiksanih smokava, 100 g mljevenih tostiranoh badema, jedne žlice naribane jabuke i malo limunove korice ispeći tanki biskvit 15 min na 170C.
Dok se biskvit ohladi premažemo želeom od višanja , namažemo žele od smokava koje smo kuhali u prošeku u soku od naranče.
Od dva žumanjka , 0,1 l šećernog sirupa, 100 g mljevenih tostiranih badema, 0,01 l likera od badema i 3 listića želatine napravimo kremu. U polovicu kreme dodamo otopljenu čokoladu , na sloj želea od smokava namažemo sloj bijele kreme od badema, a dok se ohladi sloj kreme od badema sa čokoladom. Kolač prekrijemo sa otopljenom bijelom čokoladom kojoj dodajemo slatko vrhnje. Kolač dekoriramo mrežicom od soka od naranče , koji napravimo sa 5 g maslaca, 100 g smeđeg šećera , 0,05 l svježeg soka od naranče i 40 g glatkog brašna.
Desert 2
Od bijele čokolade pomoću kalupa napravimo polovice kugli. 100 g očišćenih, tostiranih, mljevenih badema i 0,2 l mlijeka prokuhamo. 2 žumanjka miksamo na pari i postupno dodajemo slatko vrhnje sa bademima i kuhamo na pari uz stalno mješanje. U hladno dodamo tučene vrhnje. Prokuhane smokve u prošeku usitnimo , pomješamo sa otopljenom čokoladom i bademovim brašnom, formiramo kuglice. Sa kremom i kuglicama punimo kugle od bijele čokolade. Kugle ukrasimo sa slatkim prahom boje prele. Za podlogu kuglama napravimo masu od smokava, otopljene čokolade, bademovog brašna i zelenih pistacija. Podlogu posipamo gorkim kakaom.
Žele od prošeka
Prošek kuhamo sa koricom od vanilije i cimetom, reduciramo na 1/3 , procijedimo i dodamo 3 listića želatine.
Umak od smokava
Smokve skuhati u narančinom soku i prošeku, usitniti
Umak od višanja
Višnje kuhati u soku od višanja i prošeka , usitniti, ispasirati i dodati slatko vrhnje.