Jesenska šetnja

Snježana Blažičko hks
Snježana Blažičko
Rad sa natjecanja “Zlatna dunja” u Kutini 2011.
Glavno jelo
Priprema

Od jednog dijela puretine načiniti odreske, potucati ih, posložiti te premazati topljenim sirom, paprikom koju smo prethodno opekli i ogulili te narezali na trakice, te mozzarellom i pireom od špinata koji smo začinili bijelim lukom i solju. Sve zajedno srolati i peći u foliji. Hladno ukrasiti listovima blanširanog porilka.
Drugi dio: buću oguliti, očistiti od sjemenka, narezat na kocke i kuhati , te propasirat. Dodati želatine te ostaviti da se stegne. Puretinu narezati na kockice, popirjati na luku, začiniti, rashladiti te samljeti u multipraktiku. dodati slatko vrhnje i želatinu. Meso puniti u kalup u koji smo prethodno stavili želirani pire od buće. Na to dodamo blanširane listove kelja te brokulu.
Grah skuhati : bijeli grah propasiramo, začinimo i dodamo slatko vrhnje i želatinu. Crveni složimo naterinu načinjenu od bijelog.
Umak: vrhnje razrijediti, začinit, dodati sitno kosani vlasac.
Uz to servirati listove matičnjaka i ukras od tijesta.

Sastojci
1,20 kg purećih prsa
40 g topljenog sira
30g mozzarelle
45 g špinata
70 g crvene paprike
10 g kelja
50 g brokule
100 g buće hokaida
5 g crvenog luka
bijeli luk
sol, papar
2 dcl vrhnja, želatina
100 g bijelog graha
90 g crvenog graha
28 g poriluka
10 g vlasca
1,5 dcl vrhnja
Predjelo
Priprema

Puretinu mariniramo u bijelom vinu sa mrkvom, pistacijom, češnjakom i lukom.
Pustimo da odleži 24h. Stavimo puretinu i povrće posebno. Oblažemo kalup sa svinjskom mašću, te punimo dobivenu smjesu od mesa i povrća koju smo povezali s jajima.
Od povrća i kosti napravimo temeljac i dodamo želatinu. Želiramo.

Sastojci
1,25 kg puretine bez kosti
120 g pistacio
50 g češnjaka
100 g luka
200 g mrkve
300 g bijele pancete
3 dcl bijelog vina
12 listova želatine
100 g purećih kosti
100 g korijenastog povrća
Džem od cikle
Priprema

Sve navedene sastojke zajedno kuhati. Tek kad voda ispari protisnemo u kašu.

Sastojci
1 kg cikle
1,2 l vode
100 g gorčice
130 g šećera
2,5 g soli
1 g papra
150 g maslaca
Žele
Priprema

Napravimo kašu od malina, a posebno sirup koji dobijemo od 400 g vode i 200 g šećera, te dobijemo rastopljenu želatinu i ohladimo.
Brioš režemo na prutiće te ga prepećemo na roštilju.

Sastojci
400 g maline
15 g želatine
1kg brioš
5 kom naranča