Bocuse d'Or Croatia, revijalno izdanje - prijave u tijeku

Kategorija vijesti
Želja Hrvatskog kuharskog saveza je promovirati natjecanje u Hrvatskoj te već sada pripremati potencijalne kandidate na veliki izazov koje Europske kvalifikacije nose te ih postepeno upoznavati sa zahtjevima natjecanja. Stoga smo u sklopu ovogodišnjih kulinarskih natjecanja na manifestaciji "Dani hrvatskog kulinarstva" odlučili pozvati sve zainteresirane kuhare na revijalno izdanje natjecanja Bocuse d'or Croatia.

Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te se neće proglašavati pobjednici već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina. Osigurat ćemo Vam potreban feedback za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj..

Dopustite da i Vas zarazimo Bocuse d'Or opsesijom te Vas u tom smislu pozivamo na ovogodišnje Bocuse d'Or Croatia – revijalno natjecanje, prvi korak na našem zajedničkom putu prema velikom finalu u Francuskoj.

Kandidata za sljedeće Europske kvalifikacije, Hrvatska će tražiti sljedeće godine u sklopu Bocuse d'Or Croatia – nacionalnih kvalifikacija.


Ukratko o natjecanju:

U siječnju 1987. Paul Bocuse kreirao je Bocuse d'Or, revolucionarno kuharsko natjecanje. Po uzoru na velika sportska događanja, osmislio je kuharski „show“ s naglaskom na kuhanje i kuhare. Svake dvije godine, veliko finale se održava u Lyonu, Francuskoj, u srcu Sirhe, jednog od najvećeg profesionalnog sajma posvećenog gastronomiji.

Bocuse d'or popularno se naziva i „Formulom 1“ u kuharskom svijetu. Najelitnije je kuharsko natjecanje s tradicijom dugom preko 30 godina. Njen utemeljitelj, Paul Bocuse, proglašen je za najboljeg kuhara 20 stoljeća. Najistaknutiji francuski i svjetski kuhar svojim je radom obilježio 20-o stoljeće, a natjecanje je kreirao s ciljem isticanja talenta i izvrsnosti kuhara pojedinaca. Prije sudjelovanja u finalu koje se svake dvije godine održava u Lyonu u Francuskoj sudionici moraju proći nacionalna i kontinentalna natjecanja - Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Asia Pacific i Bocuse d'Or America Bocuse d'Or Africa.

Hrvatska je svog predstavnika za sljedeće Europske kvalifikacije u Norveškoj (2024) pronašla na Bocuse d'Or Croatia natjecanju u sklopu posljednje manifestacije „Dani hrvatskog kulinarstva“ Pobjednik je bio Tomislav Karamarko no Hrvatska, zajedno s još nekoliko europskih država nije odabrana u 20 država koje će nastupiti na spomenutom natjecanju.

I dalje ostajemo članom Bocuse d'Or organizacije te gradimo mrežu kuhara koje ćemo pripremati za sljedeće nacionalno i kontinentalno natjecanje i stvaramo mrežu partnera poput organizacije Bocuse d'Or winners koja će nam pomoći u sljedećih par godina kako bi lakše ostvarili zadane ciljeve.

S tim ciljem, pozivamo Vas da nam se pridružite na Revijalnom izdanju natjecanja Bocuse d'Or Croatia, koje će se održati u Gospodarskom centru Osijek, četvrtak 23.11. 2023. (dolazak u srijedu uz obavezni sastanak za natjecatelje).
 

Ideja natjecanja: Kroz nacionalne i kontinentalne selekcije okupiti 24 mlada kuhara iz cijelog svijeta - talente svoje generacije koji obećavaju i pripremiti vrhunske specijalitete u roku od 5 sati i 35 minuta, uživo pred oduševljenom publikom. Odluku o pobjedniku donosi ocjenjivački sud sastavljen od najznamenitijih svjetskih kuhara.

Osim pukog natjecanja u kuhanju, Bocuse d'Or je i show koji dobiva izvanrednu medijsku pokrivenost. Mnogi talentirani kuhari napravili su sebi ime pobjedom pa čak i samim sudjelovanjem na natjecanju.

20 godina nakon kreiranja natjecanja, suočavajući se sa sve većim brojem zemalja koje žele sudjelovati na prestižnom natjecanju, Bocuse d'Or je 2007. godine stvorio i koncept kontinentalnih kvalifikacija: Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Latinska Amerika, Bocuse d'Or Afrika i Bocuse d'Or Azija-Pacifik. Ova događanja su zapravo kontinentalna finala i imaju za cilj odabrati 24 zemlje koje će stići do prestižnog finala. Nagrada Bocuse d'Or dodjeljuje se na kraju finala koje se održava svake dvije godine u siječnju tijekom sajma Sirha u Lyonu. Više od izoliranog događaja, Bocuse d'Or sada ima gotovo šezdeset nacionalnih i kontinentalnih natjecanja tijekom dvogodišnjeg ciklusa, što dovodi do kulminacije svjetskog finala koji se uvijek održava u Lyonu, Francuska.

Načela i vrijednosti koje Bocuse d'Or promiče:

 1. Radite kao ekipa
   
 2. Predstavljajte se s ponosom
   
 3. Poštujte namirnicu i proizvođača
   
 4. Izrazite svoj duh, slobodu i maštu
   
 5. Koristite najbolje od svojih znanja
   
 6. Ne bacajte namirnice/hranu i ne pnašajte se rasipno
   
 7. Budite sam svoj gospodar u teškim trenucima
   
 8. Ostanite skromni u pobjedi, sjajite u porazu
   
 9. Budite humanisti u svom radu
   
 10.  Prenosite strast na buduće generacije

 

Kategorije Bocuse d'Or Croatia 2023. natjecanja:

 1. Tema na tanjuru - Šaran
 2. Tema na plati - Pačja prsa

- Priprema za 6 osoba

Tim čine:

Natjecatelj:

Mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati više od 23 godine na dan natjecanja. Mora zadovoljavat barem jedan od sljedećih uvjeta:

 • zaposlen u restoranu s oznakom Michelinove zvjezdice,
 • zaposlen u restoranu s Michelinovom preporukom,
 • zaposlen u hotelu s 5 zvjezdica s iskustvom od najmanje 5 godina vođenja kuhinjskog tima (Chef de cuisine ili Sous-chef)
 • nositelj titule Državnog prvaka u kulinarstvu.

Pomoćnik:
Mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati manje od 21 godine na dan natjecanja

Coach/Mentor:
Mentor može biti vlasnik ili predstavnik objekta/restorana, šef kuhinje restorana ili druga odgovorna osoba koja će imati znanja o svom timu i jelima koja će pripremati natjecatelj i pomoćnik. Mentor će sudjelovati u ocjenjivanju jela i rada natjecatelja te će biti zadužen za promociju svog tima i objekta u sklopu natjecanja. Mentor za vrijeme pripreme jela ne ulazi u natjecateljski prostor te ne može ni na koji način pomagati natjecatelju i pomoćniku za vrijeme trajanja natjecanja.

 

Detaljne propozicije ovogodišnjeg Bocuse d'Or Croatia natjecanja preuzmite ispod teksta.
Prijavnicu za natjecanje ispunite ovdje

 

Galerija slika

Podijeli