DANI MIHOLJA 2022 - OPĆINA SRAČINEC

Kategorija vijesti
Ova manifestacija je centralno godišnje događanje u općini Sračinec te se svake godine uz potporu općine okupljaju kuhari iz Sračinca ,Udruge kuhara varaždinske županije koja je članica Hrvatskog kuharskog saveza i pripremaju 1400 porcija gulaša od mesa srnetine i veprovine u posudi od 1000 litara koja je u općini posebno napravljena za ovo događanje.

I ove godine u općini Sračinec okupilo se 25 kuhara u pripremi „Srakarskog gulaša“ . Od ostalih namirnica utroši se 30 kg vrganja , 60 kg luka, 2 kg češnjaka ,15 kg rajčice  i paprike te 100 jaja za noklece.

Ove godine kuhari su se okupili i vezano uz podatak da općina ima 40 kuharakoji su potekli iz mjesta Sračinec i Svibovec Podravski te je u izradi i kuharica – monografija „Kulinarstvo i tradicijska jela općine Sračinec i Svibovec Podravski“ koja će svjedočiti o tradicionalnim običajima , gastronomiji i općini koja najvjerojatnije ima najviše kuhara u Hrvatskoj.

Iz Općine potječu i tri kuharska državna prvaka Hrvatske Damir Crleni , Anđelko Levanič i Marin Sambolek te profesorica Barabara Martinez.
Općina Sračinec prati i nagrađuje svoje uspješne kuhare te im je podrška u svim aktivnostima a zahvaljujući općinskom vijeću i načelniku općine Božidaru Novoselcu.

Važan je podatak da je u općini posađena i „Gubčeva lipa“ potomak izvorne Gubčeve lipe iz Stubice a koju je kao glavnu nagradu dobio kolega Anđelko Levanić na natjecanju Hrvatskog kuharskog kupa u Termama Jezerčica.

Općina radi i na projektu zaštite „Zdiganih krumpirovi štrukli“ koji su punjeni sa nadjevom od mljevenih bučinih koštica ili sa orasima.
Ovo vrijedno događanje poticaj je i za mlade kuhare i buduće učenike da vide da se u kulinarstvu mogu postići vrijedni rezultati i uz to promovirati tradicionalna gastronomija.

Galerija slika

Podijeli