HRVATSKA DELEGACIJA NA SVJETSKOM KUHARSKOM KONGRESU U ABU DHABIJU

Kategorija vijesti
Svake dvije godine, krovna svjetska kuharska organizacija Worldchefs (poznata i kao WACS) organizira kuharski kongres na kojem se okupe gotovo sve njene članice. Od 30. svibnja do 02. lipnja, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održao se kongres na kojem su Hrvatski kuharski savez predstavljali predsjednik Damir Crleni, predsjednik Sekcije mladih kuhara i aktualni državni prvak Marin Sambolek, kulinarska reprezentativka i članica stožera Nacionalnog tima Nikolina Lončar i Aleksandar Vucković, predstavnik Ureda HKS-a. 

Njima se pridružio i Erich Glavica, predsjednik za humanitarne aktivnosti u HKS-u koji je prisustvovao sastancima ogranka „World Chefs Without Borders“. Oni su 2020. godine organizirali 2. globalni event pod nazivom „Društvena odgovornost kuhara” za Siem Reap, Kambodža. Radi se o projektu koji ima za cilj potaknuti kuhare na društvenu odgovornost, podižući svijest o tome kako kuhari mogu doprinijeti boljitku zajednice. Nositelji cijelog projekta su 100 volonterskih kuhara zemalja članica Svjetskih kuhara bez granica. Nažalost do održavanja zamišljenog programa nikad nije došlo zbog brzog širenja pandemije i stupanja mjera na snagu koje su branile velike skupove i okupljanje ljudi. Da se ne dogodi ponovno isti scenarij i ove godine WCWB odlučuje prikupljena sredstva preusmjeriti na kupnju hrane i donaciju za dječju bolnicu. Erich Glavica je tako osobno donirao 1000 € u znak solidarnosti, želeći osobnim primjerom pokazati kuharsku društvenu odgovornost na djelu te poziva da ostali kolege kuhari donacijom i volontiranjem podrže druge organizirane aktivnosti Svjetskih kuhara bez granica. Za ovu godinu, planira se i još jedno događanje „Društvene odgovornosti kuhara”, na kojem će sudjelovati i Glavica,  citirajući Willment Leonga, predsjedavajućeg WCWB: „ Zajedno kao kuhari, kao kuhari bez granica, opet ćemo pružiti povijesni primjer svijetu da kuhari mogu napraviti razliku prema čovječanstvu.” Sekcija za humanitarne aktivnosti pri HKS-u će i u Hrvatskoj imati aktivnosti i to već sutra. Glavica će zajedno s tajnikom Udruge kuhara Varaždinske županije Damirom Crlenim  prisustvovati radionicama „Varaždinski klipič“ i „Zagorska krumpir juha“  na kojem će sudjelovati članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina,  

Mladi hrvatski predstavnik, Marin Sambolek sudjelovao je u programima Young Chefs cluba te se povezao s mladim kuharima iz čitavog svijeta. Prikupio je i veliki broj korisnih informacija o načinu umrežavanja i aktivnostima mladih kuhara te će ih primjenjivati u narednim mjesecima kako bi i Sekcija mladih kuhara u Hrvatskom kuharskom savezu dobila veći značaj i vidljivost. Nikolina Lončar pratila je natjecateljski dio programa, ponajviše izradu slastičarskih skulptura koje i sama voli izrađivati te je za njih zadužena u Hrvatskoj kulinarskoj reprezentaciji na svakom velikom međunarodnom natjecanju. Umrežila se i s članovima Norveške kulinarske reprezentacije, jedne od najboljih na svijetu te se možemo nadati suradnji između Saveza za Kulinarsku olimpijadu u Štutgartu. Ujedno smo i saznali i globalne planove za ovogodišnji Međunarodni dan kuhara koje će Lončar zajedno sa Sekcijom žena u HKS-u provesti u djelo i u Hrvatskoj. Crleni i Vucković ostvarili su suradnje s Bocuse d'Or Winners organizacijom te će ove zime u Hrvatsku stići i jedan od pobjednika prijašnjih izdanja, nadamo se da će to biti Rasmus Kofoed kako bi kroz nekoliko masterclassova prenio znanja o samom natjecanju, ali nisu isključene ni druge kulinarske teme zanimljive i široj publici. Suradnja je sklopljena i sa College of Further Education and Training Hospitality Campus iz Irske koji će nas pokrivati predavačima i stručnjacima na radionicama Hrvatske kulinarske akademije u područjima u kojima nemamo adekvatnih domaćih predavača. Sastali su se i s predsjednikom Worldchefsa Thomasom Guglerom kojem su prenijeli zabrinutost oko dodjeljivanja mjesta Nacionalnim reprezentacijama na velikim kuharskim smotrama, a na tu temu pričali su i s novim predsjednikom za regiju Južna Europa. 

Uz Hrvatske predstavnike, na kongresu je sudjelovao veliki broj kuhara, predsjednika i članova rukovodstava nacionalnih kuharskih saveza iz cijelog svijeta sa 70% prisutnih članica. Ovaj značajni događaj u preko 90 godina bogatoj povijesti Worldchefsa pozdravilo je oko 700 delegata iz preko 80 različitih država. 

Tijekom četverodnevnog događaja, delegati su imali priliku slušati i učiti od svjetski poznatih govornika, čuti o najnovijim trendovima u kulinarstvu te raspravljati o nadolazećim humanitarnim akcijama i rješenjima za smanjenje bacanja hrane u ugostiteljskim objektima. Predstavila se globalna poruka mira koju su zajedničkim snagama snimile sve članice Worldchefsa, globalni planovi za Svjetski dan kuhara te niz razvojnih i edukativnih programa za mlade kuhare. Najviše vremena je, sasvim opravdano, potrošeno na teme poput „Kako nahraniti planet“, vezanoj temi „Plant based food“ i rješenjima u kuhinjama diljem svijeta koji će nam pomoći u očuvanju zemlje. Paneli su bili posvećeni i nedostatku kadra u kuhinjama diljem svijeta, odnosima prema mladim kuharima te problemima, rješenjima ali i trendovima koje spomenuti problemi donose.  Predstavio se i projekt Bernda Breitera, osnivača BigCityBeats-a koji će sa Space Club Kitchen organizaciom organizirati najveću klupsku večeru na svijetu s istovremeno poslužnim jednim jelom u miljardu porcija. 

U sklopu kongresa, održao se i prateći gastro sajam na kojem su se mogli vidjeti razni noviteti iz svijeta gastronomije, od plant based gastro proizvoda do novih inovativnih VR rješenja kod učenja u školama. Održana su i tri prestižna kulinarska natjecanja. Pobjede su odnijeli Aron Espeland iz Norveške na Global Young Chefs Challeng-u, Dexter Lee Chee Leong iz Singapura u Global Pastry Chefs Challenge-u i Marco Tomasi iz Italije u Global Chefs Challenge-u.

Posljednjeg dana delegati su predstavili i aktivnosti iz svojih zemalja te su se ratificirali novi kontinentalni direktori. Hrvatskoj je najzanimljiviji bilo izbor Georga Damianoua iz Cipra koji je u veljači u tijesnom glasovanju završio ispred Hrvatskog kandidata Ericha Glavice. George će u sljedeće četiri godine biti nadležan za 16 zemalja iz južne Europe između kojih je i Hrvatska. Glasovalo se i za alternativu domaćinstva kongresa za četiri godine  s obzirom na to da je neodržan kongres iz 2020. godine u Rusiji automatski bio prebačen na 2026 godinu. Tako će nova destinacija biti poznata tek na sljedećem kongresu koji će se održati 2024. Godine u Singapuru.  

Galerija slika

Podijeli