IKA – Kulinarska Olimpijada - Četiri dana kulinarskog spektakla u Stuttgartu

Od otvaranja IKA/Kulinarske olimpijade prošlog petka, više od 1200 kuhara pružilo je trenutke užitka posjetiteljima na sajmu u Stuttgartu. Saznali smo i tko su pobjednici ove godine, Finska je bila ta koja je izbila na prvo mjesto vrhunskog kulinarskog natjecanja.

"Četiri dana, više od 1.200 sudionika iz 55 zemalja i preko 7.000 jelovnika: IKA/Kulinarska olimpijada je kulinarsko natjecanje superlativa i 26. izdanje ovog događaja s dugom tradicijom postiglo je veliki uspjeh," poručili su organizatori. "Atmosfera je bila zadivljujuća i posebna od početka do kraja. Dobili smo izvrsne povratne informacije od kuhara, obožavatelja i gostiju - ponosni smo na to." Kao organizator IKA-e, Njemačka udruga kuhara (VKD) čestita pobjednicima Kulinarske olimpijade. „Svi sudionici su na tanjure stavili fantastične izvedbe i pokazali kako izgleda pravo kulinarsko umijeće. Željeli bismo zahvaliti svim kuharima na dolasku i predstvljanju u Stuttgartu i već se radujemo povratku 2028. na 27. IKA/kulinarsku olimpijadu."

Na IKA/Kulinarskoj olimpijadi, međunarodni kulinarski talenti dobivaju pozornicu da pokažu svoje vještine. Svi su sudionici zaljubljenici u kuharsku profesiju i ponovno su pružili izvrsna okusna iskustva i vizualne vrhunce koji će se pamtiti. U kategoriji reprezentacija Finska je u konačnici pobijedila na natjecanju i kući odnijela olimpijsko zlato. Tim je impresionirao žiri svojom preciznošću i umjetničkom izradom. Tim iz Švicarske slijedio ga je odmah iza na drugom mjestu, osvojivši srebrnu medalju zbog svoje izvanredne izvedbe. Bronca je pripala Islandu u kategoriji reprezentacije.

Kao i 2020., Švedska je osvojila zlato u kategoriji juniorskih reprezentacija, obranivši naslov olimpijskog prvaka. Norveška je osvojila drugo mjesto i srebro. Danska je osvojila broncu. Njemačka juniorska reprezentacija osvojila je peto mjesto.

Posebni rezultati ovoga su puta bili u kategorijama Community Catering i Live Carving: Kulinarski tim Compass Group Finland i Kulinarski tim švicarskih oružanih snaga/SACT ocijenjeni su jednakim brojem bodova od strane žirija na tri decimale. Podijelili su dakle prvo mjesto u kategoriji Ugostiteljske ekipe i obje su dobile zlato. Na trećem mjestu s brončanom medaljom slijedi norveški tim za ugostiteljstvo. U kategoriji Live Carving prvo mjesto podijelile su An Xuan Li (Tajvan) i Tereza Buchtova (Češka). Brončanu medalju osvojila je Kuan Ju Li (Tajvan).

Hrvatski predstavnici i ove godine su sudjelovali na ovom prestižnom natjecanju.
Imali smo predstavnike u kategoriji Comunity Catering tim u kojem su se sjajno predstavili Nacionalni catering tim koji je osvojio diplomu potvrđujući visoku razinu kulinarske vještine i profesionalizma Puni entuzijazma i odlučnosti kreću prema novom izazovu Culinary World Cup Luxembourg 2026. Cilj je donijeti medalje kući te predstavljati našu zemlju s ponosom na međunarodnoj kulinarskoj sceni. Prilika je to da se kulinarske vještine podignu na još veću razinu.

U kategoriji Regionalnih timova, Hrvatsku i njen sjeverni dio predstavljao je Regionalni tim Varaždinske županije koji su za svoj nastup osvojili brončane medalje te se vratili s novim idejama za objekte u kojima rade i velikim  motivom za nastup na Culinary World Cup Luxembourg 2026.

I slastičarskoj individualnoj kategoriji hrvatsku trobojnicu branila je Sandra Jadek te za svoje radove osvojila brončanu medalju. „Dala sam sve od sebe, moj stol pod nazivom ”Inati se Slavonijo” je oduševio suce ocjenjivače, a posebno slastica od iglica sekvoje koju sam radila jer je sekvoja zaštitni znak moga grada Slatine“, istaknula je dopredsjednica HKS-a.

U kulinarskoj individiualnoj kategoriji brončanu medalju osvojio je Dino Veselić koji je također zadovoljan svojim predstavljanjem. „Veliki je izazov otići na ovakvo natjecanje, pripreme i sam nastup nisu lagani. Ali svakako se isplati, ne samo zbog uspjeha koji sam postigao već i zbog svih noviteta i upoznavanja s najnovijim kulinarskim trendovima. Veseli me dio toga prenijeti i u svakodnevni rad“, poručio je Dino Veselić.

Svi se predstavnici zahvalju na povjerenju i podršci koja im je kroz Olimpijske dane dolazila iz Hrvatske te već gledaju prema sljedećem velikom natjecanju, Culinary World Cup Luxembourg 2026 koji nudi ovakve izazove.

Galerija slika

Podijeli