Predstavljena Hrvatska kulinarska reprezentacija i  menu za Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu

Kategorija vijesti
Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d'Or-a i Global Chefs Challenge-a. Znanja koja sudionici tim iskustvima prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon natjecanja novostečena znanja prenosimo kolegama u sklopu radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza.

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg. 

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali, testirani su u nekoliko navrata te su jučer, (srijeda 10. studeni)  u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljani javnosti. Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetski kulinarski kup (26. do 30. Studeni), gdje će jela ocjenjivati najugledniji svjetski kuhari. 

Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju  ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od:

-    4 različita finger food-a 
-    Svečana hladna plata
-    3 različita predjela
-    Svečeni menu od 5 slijedova
-    4 različita deserta
-    4 različita petit four-a
    

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije: Marinko Jurešić, Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag
Pomoćnici izborniku:     
Ivan Đukić,  Restoran Lipov hlad, Osijek
Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:
Ivan Ergović, slastičar, kapetan, Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč
Tomislav Greganić, Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić, Turisthotel d.d., Zaton
Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin
Ivan Divković, Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici:
Patrik Prnjak, Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot, Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević, Imperial park hotel, Vodice

O Svjetskom kulinarskom kupu:

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije. 

Više o natjecanju možete pronaći na: http://vatel.lu/
a o sajmu na: https://expogast.lu/en/

 

Menu:

FINGER FOOD

1.
Kanelon od buče punjen gelom od buče i bučnih sjemenki s ječmotom od vrganja

2.
Tart sa začinskim biljem
punjen farsom od prepelice i peršina
i mariniranim prepeličjim prsima sa žara s umakom od malina

3.
File smuđa s farsom od dimljenog češnjaka i kelja
s opnom od lisnatih salata
u košarici od mrkve s emulzijom od rukole

4.
Galantina od karea kunića sa prahom od crnih trubači
i farsom od pirjanih lisičarki sa gelom od crnog vina


SVEČANA HLADNA PLATA

Marinirani losos 
u krupnoj soli, šečeru i kori od limete,
kratko sous vidan te obložen chaud froid glazurom uz dodatak mladog luka,
sfera od žute paprike i marinirane rotkvice,
poslužen sa medaljonom od stabljičastog celera uz lažni žutanjak napravljen od bučine kreme
dodatak klica od graška i mirisnog bilja.

Terina od grdobine
obložena želeom od crvenog kupusa te punjena fileom od grdobine u majčinoj dušici,
sojin grah poslužen uz brodić prhkog tijesta od špinata
punjen gelom od Granny Smith jabuke i celera
uz perle aceta balsamica

Terina Jadranskog brancina
kuhana u istarskoj Malvaziji, uz dodatak kurkume i filea brancina u dehidriranom ružmarinu,
obložena blanširanim baby špinatom i bosiljkom
uz dodatak kreme od čičoka i mirisnog bilja,
grašak u povrtnom aspiku kao podloga mini žličnjaku od palente
prelivena glazurom od bijelih šparoga i pošpricana aceto balsamicom uz dodatak klica

3 TOPLA PREDJELA

 VEGANSKA RAPSODIJA
Složenac od pečene buternut tikve, krema od slanutka i popečak od mahunarki
umak od hrena, pesto od raštike
Miks gljiva, hrskavi dodatak, mikro raslinje

JESEN U SLAVONIJI
Tjestena od kukuruznog brašna punjena nadjevom od domaće krvavice, krema od kiselog kupusa, perlice od pečene crvene paprike, pržena slanina 

SLAVONSKA PRIČA
Složenac od pilećeg zabatak i srca, krema od batata, sotirano povrće, glazirana cikla punjena pireom od cvjetače, demiglase umak


SVEČANI MENU OD 5 SLIJEDOVA

Hladno predjelo
Suvidirana pileća galantina punjena sa farsom od piletine, misom od soje i riže, lješnjacima i orasima umak od soka celera i limuna sa sotiranim gljivama, 
snjeg od maslinovog ulja i kuhana buća

Juha
Krem juha od divljeg motra i graška sa poprženom kozicom i školjkama poslužena sa čipsom od parmezana i blanširanim motrom.

Toplo predjelo (vegeterijansko)
Panakota od cvjetaće i tostiranih pinjola 
umak od mrkve s blanširanim povrćem, 
kreker od badema, 
punjeni poriluk sa šparogama i ugljenom od borovih iglica, 
pržene loptice od krumpira.

Glavno jelo
Zapečeni i suvidirani janjeći kare sa mediteranskim začinskim biljem 
puding od kukuruza uz kuhani krumpir u crnom vinu
punjeni luk sa beluga lećom i porilukom 
umak od kruške obogaćen domaćim maslinovim uljem i blanširanim povrćem.

Desert
Sfera sa moussem od bijele čokolade punjena sa gelom od malina 
na biskvitu od cimeta s umakom od kave i đumbira, 
krokant od pistacija, gel od naranče, spužvica borovnice i perlice od meda.

ČETIRI DESERTA

MOTOVUNSKA DOLINA
Uroniti će vas u životopisne motive istarskog zavičaja. Tartuf će vam ponuditi okuse stoljetne tradicije. 
Povest će vas sunčanim tragom mirisnim šumskim puteljcima i plemenitim zemljenim notama.
Trilogija tartufa - mousse od čokolade i lješnjaka sljubljen s istrskim crnim tartufom na zemlji od crnog 
kakaa, tučeni ganache s trartufom i komadići prženih lješnjaka, truffel s okusom bijelog tartufa 
iz Motovunskih šuma, krema od tamne čokolade i zlatna grana.

SLAVONSKI DIVAN
Spaja tradicionalne okuse slavonske trpeze i suvremenu obradu namirnica. Simbol slavonskog 
seljaka (med, orasi i dunja) vratit će vas u dijetinstvo. Suvremeni okusi tradicionalnog, 
odaju nepreglednu ljepotu i tišinu slavonskih pašnjaka, zovu na divan s ljudima i njihovim običajima.
Tradicionalni slavonski kolač od meda upotpunjen s confiturom od dunje, 
osvježen mussom od meda i vrhnja te mirisnim notama limuna.

KOD MEĐIMURSKE HIŽE
Donosi okus marljivosti i radišnosti ljudi međimurskog kraja. Spaja tradicionalno i suvremeno. 
Okusi bundeve uvesti će vas u neispričane međiurske bajke. Note cimeta, đumbira i karamele 
doćarat će vinske brežuljke u jesen s kojih su potekla vrhunska vina. 
Bogati aroma bundeve koji upotpunjuje miris cimeta i đumbira, lagano osvježenje jesenske jabuke 
i jaki okus slane karamele uz hrskave sjemenke bundeve.

MIRIS DALMACIJE
More i sunce utkano u svakom zalogaju. Pobudit će emociju i uspomenu na ljetnu avanturu. 
Hedonizam i polagano uživanje u autentičnom okusu Mediterana dotaknut će sva vaša osjetila. 
Jabuka spojena s mirodijama dalmacije, biskvit od badema, lagani ganach s 
ružmarinom, osvježavajuća nota mente, i svježina gela od


 PETIT FOUR

ČAROBNI GRAŠAK
Tučeni ganach od graška s osvježenjem od confitua limete, 
biskvit s matcha čajem na hrskavoj podlozi od pistacija, perle od limete u čokladnoj košarici.

MRKVAČ
Veganski biskvit od mrkve, bogat aromama cimeta i klinčića, 
upotpunjem kremom od badema i hrskavim keksićem od kurkume.

POMIDOR
Rajčica u malom, 
confitur od rajčice i jagode sljubljem aromom bosiljka na hrskavom listu od crnih maslina.

BETA
Zemljani okus cikle, uz svježinu maline, 
sljubljen s intenzivnom aromom kozje skute na “zemlji” od čokolade.
 

Galerija slika

Podijeli