In memoriam Viljam Cvek

Kategorija vijesti
Danas smo se zauvijek oprostili od prvog predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, velikog chefa i prijatelja Viljama Cveka.

Život je lijep“ govorio je često i s osmjehom na licu, naš prijatelj Vili, veliki chef, meštar kuhinje, promotor hrvatske gastronomije i prvi predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te prvi urednik revije „Kuhar“. Vili je doista volio život i u to nas uvjeravao svim svojim osjećajima. Na svoj osobiti način zaljubljen u minula vremena, Rovinj, Istru i Sredozemlje, Vili je od svih nas tražio samo jedno: da kuhamo s emocijama! S neiscrpnim smislom za kreativno kuharstvo i poetičnost u pristupu umjetnosti kulinarskog stvaranja, svoj rodni kraj i našu gastronomiju proslavio je diljem svijeta.

Zbog svojih vrhunskih stručnih postignuća Vili je 1999. u Mađarskoj proglašen „Europskim kraljem kuhara“ a 2001. mu je u švicarskom Luganu uručeno priznanje „Zlatni međunarodni kuhar“. Bio je i redoviti član Talijanske federacije kuhara. Na najpoznatijim priredbama i sajmovima diljem svijeta predstavljao je hrvatsku kulinarsku gastronomsku baštinu. Kuhar, chef, meštar, stilist za hranu, promotor, gastro-pisac i menadžer F&B operacija – samo su neki od poslova koje je obavljao strastveno, visokostručno i s zavidnim entuzijazmom. Nakon višegodišnje uspješne karijere u koprivničkoj Podravki vratio se u svoj Rovinj i turističku kompaniju Maistra u kojoj je kao menadžer do zadnjeg dana brinuo za standarde hrane i pića.

U njegovoj se obitelji uglavnom kuhala tzv. «Gastronomia arte povera», odnosno jela koja je naučio spremati od bake i oca, zanesenjaka u tradicionalna jela mediteranske kuhinje. U želji da nesebično podijeli svoja znanja i recepte sa novim generacijama i što širom javnošću, Vili je napisao šest knjiga „kuharica“. U njima je jela naših predaka prezentirao u duhu suvremenosti, s ljubavlju “slikajući na tanjuru” svojevrstan portret gastronomske kulture naših regija s predznakom modernog i trendovskog.

Suautor je enciklopedije „Le monde des delices“ (Svijet delicija) objavljene 2002. u Francuskoj. Vilijeva knjiga “Kreativna kuhinja s okusom Mediterana” prevedena je na tri svjetska jezika i prodana u preko 20.000 primjeraka. Po uzoru na osebujne umjetnik Vili je u svojim prepoznatljivim receptima na čudesan (ponegdje i odvažan) način sljubljivao plodove morskih dubina i škrte mediteranske zemlje sa kulturama iz drugih kutaka svijeta: lubin i grdobinu, tunu i list, jastoge i škampe, lignje i sipe,  sa najrazličitijim mediteranskim začinima, maslinovim uljem, sojinim uljem i umakom, kokosovim mlijekom i sezamovim uljem, đumbirom i anisom! Podsjećao nas je da je Hrvatska možda najljepši europski vrt, a priobalje s otocima neiscrpna riznica zdrave prehrane i iskonskih okusa. Stoga Vilijev spisateljski opus  zaslužuje našu pažnju i respekt.

U svom stvaralačkom i spisateljskom radu iskazivao je ushićenost morskim prostranstvima, mediteranskim biljem i zdravom prehrambenom kulturom, te stoljetnom tradicijom i starim naraštajima koji su tiho otišli u uspomene. A danas i ovdje u Rovinju mi - ovako ganuti i ožalošćeni - ispraćamo našeg Vilija koji tako neočekivano i prebrzo odlazi u naše najupečatljivije uspomene.

Molimo vrijednu suprugu Miru, sinove Gorana i Ivana, te nevjestu, unuke i ostalu tugujuću rodbinu da primite iskaze iskrene i duboke sućuti svih članova Hrvatskog kuharskog saveza.

Da Vili, život je lijep i hvala Ti što si nam ga svojim bićem, ljubavlju, toplinom i duhom neprocjenjivo i zauvijek oplemenio. Neka Ti je laka istarska zemlja!

Podijeli