Savez

IKA – Kulinarska Olimpijada - Četiri dana kulinarskog spektakla u Stuttgartu

"Četiri dana, više od 1.200 sudionika iz 55 zemalja i preko 7.000 jelovnika: IKA/Kulinarska olimpijada je kulinarsko natjecanje superlativa i 26. izdanje ovog događaja s dugom tradicijom postiglo je veliki uspjeh," poručili su organizatori. "Atmosfera je bila zadivljujuća i posebna od početka do kraja. Dobili smo izvrsne povratne informacije od kuhara, obožavatelja i gostiju - ponosni smo na to." Kao organizator IKA-e, Njemačka udruga kuhara (VKD) čestita pobjednicima Kulinarske olimpijade.

Skupština potvrdila nova rukovodstva Sekcija HKS-a

Na sjednici Skupštine, potvrđivale su se odluke Upravnog odbora (uvodna fotografija) koji je svoju sjednicu održao 08. prosinca u Legradu. Usvojen je Program rada za 2024. godinu kao i Financijski plan te su se potvrdila nova rukovodstva Sekcija HKS-a.

Jednoglasno su izglasane i sljedeće odluke:

Prijedlog izrade predsjedničke lente zbog uobičajene prakse u ostalim Savezima i fomalnostima na predsjedničim skupovima jednoglasno je podržan.

Izabrano novo rukovodstvo HKS-a za mandat 2023.-2027.

Po drugi puta provedeno je elektroničko glasovanje za predsjednika i dva dopredsjednika HKS-a te su glasovanju mogli pristupiti svi redovni i potporni članovi HKS-a koji su uplatili članarinu do 05. studenog 2023. godine. Glasovanje se provodilo putem internetske stranice kuhar.hr, a svi članovi koji su ostvarili pravo glasa o tome su dobili obavijesti i mogli su obrascu za glasovanje pristupiti u periodu od 7 dana.

Proglašeni novi državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
 

INTERSLAST - 14.-TI INTERNACIONALNI KONGRES TJESTENIČARSTVA CONPASTA U VARAŽDINU

Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci... Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.

Bocuse d'Or Croatia, revijalno izdanje - prijave u tijeku

Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te se neće proglašavati pobjednici već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina. Osigurat ćemo Vam potreban feedback za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj..

Otvorene prijave za kuharska i slastičarska natjecanja u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva

Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj "Dani hrvatskog kulinarstva" održat će se po 15 puta. Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.