Slatki tris

Marko Jovanović hks
Marko Jovanović
Rad sa natjecanja “Zlatna dunja” u Kutini 2011.
Desert 1
Priprema

Napravimo biskvit od jaja, šećera, brašna, maslaca i kakao praha te ispečemo. Ohlađeni biskvit namažemo pekmezom od dunja i prekrijemo kremom od skute. Za kremu skuhamo šećerni sirup i dodamo žumanjcima koje tučemo na pari. Umiješamo rastopljenu želatinu, kad se ohladi dodamo skutu, ribanu koricu limuna i umućeni šlag. Išehtamo i ukrasimo koricama od naranče.

Sastojci
30 kom jaja
60 g brašna
90 g šećera
30 g kakao praha
10 g maslaca
80 g pekmeza od dunje
200 g skute
200 g vrhnja za šlag
30 kom žumanjka
80 g šećera
10 g želatine
1 kom limuna
1 dcl vode
Desert 2
Priprema

Plastičnu čokoladu razvaljamo, narežemo na krugove i punimo mascarponeom u kojeg smo dodali šećer i liker.

Sastojci
300 g plastične čokolade
200 g mascarpone sira
50 g šećera u prahu
0,2 dcl likera Cointreau
Desert 3
Priprema

Istučemo bjelanjke sa šećerom , umiješamo samljevene bademe sa šećerom u prahu i ispečemo kekse koje spojimo sa pekmezom od grožđa.

Sastojci
70 g bjelanjaka
90 g badema
120 g šećera u prahu
50 kristalnog šećera
70 g pekmeza od crnog grožđa
Umak 1
Priprema

Kuhamo rakiju i prošek sa medom i koricom cimeta do željene gustoće.

Sastojci
2 dcl rakije
200 g meda
1 dcl prošeka
korica cimeta
Umak 2
Priprema

Sve umiješamo i serviramo kao podložak desertu.

Sastojci
60 g marmelada od grožđa
0,1 dcl brandy
0,2 dcl crnog vina