Čarolija od povrća

SSlađana Herman hks
Slađana Herman
Rad sa natjecanja “Zlatno sunce” u Primoštenu 2010.
Predjelo 1
Priprema

Na maslinovom ulju pirjati blanširati špinat sa češnjakom, osoliti, usitniti i ohladiti. Pomiješati sa lagano tučenim jajima, vrhnjem i sirevima. Peći u vodenoj kupelji 20 min na 170C , pokriveno folijom.

Sastojci
500 g špinata
2 režnja češnjaka
3 kom jaja
200 ml slatkog vrhnja
40 g parmezana
80 g kozjeg sira
Predjelo 2
Priprema

Korjenasto povrće prokuhati, ohladiti, pasirati, pomiješati sa želatinom i graškom. Želatinu napravimo od povrtnog temeljca u koji pomiješamo svježe listiće koromača. Bijelu želatinu napravimo od bešamela i pirea od celera. Složimo u kalup i ohladimo.

Sastojci
100 g žute mrkve
100 g crvene mrkve
100 g luka
100 g koromača
100 g pasternjaka
2 režnja češnjaka
100 g graška
6 listića želatine
0,2 l vrnja
50 g brašna
muškatni oraščić
Predjelo 3
Priprema

Od povrtnog temeljca i pirea od cikle napravimo crvenu želatinu , a od pirea cvjetače bijelu želatinu. Želatinama obložimo kalup koji punimo sa pirem od cvjetače začinjenu kurkumom i grahom, bobom i bučinim košticama koje smo obložili nori algama.

Sastojci
200 g cikle
500 g cvjetače
6 listića želatine
50 crvenog graha
50 g boba
10 g bučinih koštica
nori alga
kurkuma
Predjelo 4
Priprema

Pšeničnu krupicu skuhamo u slanoj vodi s maslinovim uljem Pomiješamo sa pireom od buče , želatinom, muškatnim oraščićem i formiramo žličnjake.

Sastojci
100 g pirea od buče
100 g pirea od buče
3 listića želatine
muškatni oraščić
Umaci
Priprema

Umak 1
Od korjenastog povrća napravimo umak, začinimo, pasiramo, pomiješamo sa tučenim slatkim vrhnjem.
Umak 2
Majonezu pomiješamo sa senfom, slatkim vrhnjem , soli i bijelim paprom.
Umak 3
Emulzija od maslinovog ulja i bosiljka.

Podloga od sira
Priprema

Zamjesiti, rezati i peći 20 min na 170C.

Sastojci
250 g brašna
80 g margarina
0,1 l kiselog vrhnja
½ jaja
150 g sira gaude
Cicare od povrća
Priprema

Ostatke povrća od obrade pržimo na sezamovom ulju, ohladimo, zamotamo u vučeno tijesto i pržimo u fritezi.