Kuhari posjetili izložbu „Dobar tek“

Kategorija vijesti
Ove godine, brojne naše udruge kao i Savez obilježavaju 20 godina rada, te se tokom čitave godine planira niz aktivnosti koje će staviti naglasak na 20 godina djelovanja. Tako su članovi Udruge kuhara Varaždinske županije posjetili izložbu „Dobar tek“.

U Palači Herzer, izložbenom prostoru Gradskog muzeja Varaždin, u srijedu, 7. prosinca, otvorena je za razgled impozantna izložba „Dobar tek!“. Riječ je o izložbi o kulturi hrane u varaždinskom kraju koja je otvorena u  sklopu programa pripremljenih za Dan grada Varaždina – blagdan Svetog Nikole. 

Uz ravnatelja GMV-a Mirana Bojanića Morandinija, uzvanike su pozdravili u ime autora izložbe kustosica Jelena Rančić te Vesna JuragaPascuttini, izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek. Otvarajući izložbu, gradonačelnik Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo time što je izložba postavljena u cijeloj palači Herzer, od podruma do potkrovlja.

„Zahvaljujem se vrijednim djelatnicima Gradskog muzeja koji su uspjeli pripremiti ovu izložbu radeći mnogo kako bi se sve završilo na vrijeme. Palača Herzer dugo vremena nije otvarala svoje podrume, koji su bili neka vrsta depoa. Ovom izložbom će svi naši sugrađani dobiti uvid u podrumski prostor ove prekrasne palače. Mislim da će svima biti zanimljivo ovo pogledati. Slijedećih jedanaest mjeseci, koliko će dugo izložba biti otvorena, je dovoljno vremena da svatko od Varaždinaca pogleda ovu izložbu“, rekao je gradonačelnik.

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom i budućnost. Kako  je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo cijelu iduću godinu. U pripremi za tisak je i katalog, a od vrijednih muzealaca doznajemo da prve podatke o stanovnicima Varaždina, koji su se bavili proizvodnjom i preradom hrane, nalazimo u gradskim zapisnicima iz 15. stoljeća, u kojima se spominju mlinari, mesari i ribari te vinogradar i vrtlar. Pekari se kao zasebni obrtnici u to vrijeme ne navode, nego samo pekarice, koje su prodavale kruh na gradskom trgu. Podatak o velikom broju mesara, njih oko 20, govori nam da su stanovnici trošili velike količine mesa, dok se kruh uglavnom pekao za osobne potrebe domaćinstava od žita koje su preradili mlinari u mlinovima koji su se nalazili na Dravi i njezinim rukavcima te na Plitvici, gdje su i ribari lovili ribu. U ovom razdoblju obrtnici su se okupljali u bratovštine, a spominju se njih tri: sv. Nikole, Blažene Djevice Marije i Tijela Kristova. 

Najstariji sačuvani popis stanovnika grada datira iz 1520. i poimenično navodi 310 stanovnika, sedam mesara, tri ribara i jednog mlinara. I ovi obrtnici kao nositelji proizvodnje hrane, a time i gospodarskog života, udružuju se u cehove, koji od druge polovice 16. stoljeća okupljaju obrtnike prema strukama, po uzoru na istovrsne udruge koje se javljaju nešto ranije u Europi, pa tako i u Habsburškoj Monarhiji. Tijekom tri stoljeća njihova djelovanja u gradu je djelovalo dvadesetak različitih cehova, a među njima su bili i Mesarski ceh, o čijem djelovanju saznajemo iz zapisnika sačuvanih od 1589., Pekarski ceh, koji pravila dobiva 1697., te Mlinarski ceh, koji svoja pravila dobiva 1769. godine. Cehovski privilegiji, njihova pravila, knjige zapisnika, knjige upisivanja i oslobođenja naučnika, majstorski listovi, putovnice, cehovske zastave, tablice, škrinje, cimeri, vrčevi te pečatnjaci dio su sačuvane materijalne baštine, koja nam danas govori o njihovu djelovanju i omogućuje rekonstrukciju njihova postanka, ustrojstva i načina djelovanja. Put primanja u ceh obično je trajao od šest do osam godina. Šegrtov nauk trajao je od tri do pet godina, djetići (pomoćnici) imali su obvezu vandrovanja, učenja zanata kod različitih majstora izvan mjesta stanovanja u trajanju od tri godine. 

Nakon ukidanja cehova u drugoj polovici 19. stoljeća obrtnici se udružuju u obrtne zadruge, koje su činili obrtnici istih ili različitih struka. Njihov je rad bio reguliran zakonskim propisima. Svoje su interese ostvarivali kroz Trgovačko obrtničku komoru, odnosno Zanatsku komoru, obrtničke skupštine te Obrtni zbor i Obrtničko vijeće. Početkom 20. st. osnovano je Zanatlijsko i pomoćničko društvo sa zadaćom brige o položaju obrtnika te njihovu školovanju i usavršavanju, a njihovi članovi aktivno su sudjelovali u kulturnom i društvenom životu grada unatoč mnogobrojnim problemima koje je pojedino vremensko razdoblje donosilo varaždinskim obrtnicima. Danas je udruženje stručno-poslovna udruga koja djeluje kroz šest strukovnih cehova i dvije nestrukovne sekcije, a djeluje u Obrtničkom domu u Kukuljevićevoj ulici, izgrađenom 1937. godine. O značenju obrtnika za grad govori i podatak da su nekad postojale Mesarska, Ribarska i Mlinarska ulica. Spomenimo i to da je sajmovanje u Varaždin uvijek privlačilo mnogobrojne goste koji su trebali prenoćište i okrepu. Najstarija varaždinska gostionica poznata iz povijesnih izvora bila je u 18. stoljeću – K crnom orlu na Franjevačkom trgu 17, koja je, obnovljena nakon požara, nastavila s radom pod imenom Zlatnom orlu. 

U njoj je početkom 19. stoljeća odsjeo i Franjo II. Habsburški. Današnji hoteli Istra, Varaždin i Park upućuju nas na dugotrajnu tradiciju bavljenja ugostiteljstvom na mjestima na kojima su nastali, a to su bili svratište K divljem čovjeku te Kolodvorska i Šetališna restauracija. Hotel Turist izgrađen je planski 1964. godine. Dugi niz desetljeća djelovalo je i Janje na mjestu današnje Privredne banke Zagreb u Preradovićevoj ulici... Svim znatiželjnicima preporučamo da razgledaju ovu jedinstvenu izložbu, jer ona između ostalog otkriva i što se nekad spravljalo u tzv. „crnim kuhinjama“.   

„Zahvaljujemo ravnatelju gradskog muzeja Varaždin g.Morandiniju, djelatnicama muzeja na dobrodošlici i edukativno provedenom vremenu u okviru programa posjete izložbi“, ovim putem poručuju kuhari Varaždinske udruge kuhara

Udruga kuhara Varaždinske županije
20 godina rada udruge kuhara Varaždinske županije 19.ožujka 2003 godine 


 

Galerija slika

Podijeli