Događaji

Sandra Jadek i Dražen Šafar nastupili na F&B Innovations u sklopu Sarajevo Destination Festivala!

Potpredsjednica Hrvatskog Kuharskog Saveza, Sandra Jadek, održala je zanimljiv Masterclass pod nazivom "Tradicionalni Okusi u Modernom Slastičarstvu". Sandra je demonstrirala kako se tradicionalni okusi mogu prenijeti u suvremene slastičarske kreacije, istovremeno poštujući autentičnost i bogatstvo naslijeđa.

Održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u

Okupilo se 12 učenika iz 7 škola diljem zemlje:

  1. Srednja strukovna škola Vinkovci
  2. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega
  3. Strukovna škola Đurđevac
  4. Industrijsko-obrtnička škola Slatina
  5. Obrtnička škola Koprivnica
  6. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
  7. Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača

Uz učenike, u natjecanju je sudjelovala i kategorija profesionalaca, u kojoj su se natjecali iskusni kuhari.

6. Zlatni orah

Organizatori ovog spektakla bili su dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), Sandra Jadek, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, Dražen Šafar.

Na natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Među njima je bilo 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole, što je dodatno obogatilo natjecanje različitim kulinarskim pristupima i tehnikama.

Održana skupština Hrvatskog kuharskog saveza

Iako je fizičko okupljanje održano u slikovitom Legradu, skupština je istovremeno bila dostupna i online, omogućujući sudjelovanje članova koji nisu mogli prisustvovati osobno. Jedna od najznačajnijih odluka donesenih na Skupštini bila je promjena adrese HKS-a. Ova promjena predstavlja korak prema većoj dostupnosti i boljoj organizaciji Saveza, otvarajući nove mogućnosti za suradnju i razvoj kuharske scene u Hrvatskoj.

IKA – Kulinarska Olimpijada - Četiri dana kulinarskog spektakla u Stuttgartu

"Četiri dana, više od 1.200 sudionika iz 55 zemalja i preko 7.000 jelovnika: IKA/Kulinarska olimpijada je kulinarsko natjecanje superlativa i 26. izdanje ovog događaja s dugom tradicijom postiglo je veliki uspjeh," poručili su organizatori. "Atmosfera je bila zadivljujuća i posebna od početka do kraja. Dobili smo izvrsne povratne informacije od kuhara, obožavatelja i gostiju - ponosni smo na to." Kao organizator IKA-e, Njemačka udruga kuhara (VKD) čestita pobjednicima Kulinarske olimpijade.

Proglašeni novi državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
 

INTERSLAST - 14.-TI INTERNACIONALNI KONGRES TJESTENIČARSTVA CONPASTA U VARAŽDINU

Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci... Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.

Bocuse d'Or Croatia, revijalno izdanje - prijave u tijeku

Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te se neće proglašavati pobjednici već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina. Osigurat ćemo Vam potreban feedback za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj..

Otvorene prijave za kuharska i slastičarska natjecanja u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva

Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj "Dani hrvatskog kulinarstva" održat će se po 15 puta. Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.